NE PAMTE OD 1968.

Ozalj na udaru nabujale Kupe: ‘Vidjeli smo da će nas poplaviti, nevjerojatno je kako je naočigled rasla‘

Visok vodostaj koji je nadirao Kupom iz Gorskog kotara uslijed tamošnjih rekordnih padalina nisu ni približno pratile Korana i Mrežnice

Poplave u Ozlju

 Robert Fajt/Cropix

Rekordni vodostaji Kupe nisu napravili značajniju štetu na području Karlovca, ako izumemo Brodarce uzvodno s nekoliko poplavljenih objekata i nekoliko sela nizvodno od grada, kojima i puno manji vodostaji plave prometnice. Razlog tome ponajviše leži u činjenici da visok vodostaj koji je nadirao Kupom iz Gorskog kotara uslijed tamošnjih rekordnih padalina nisu ni približno pratile Korana i Mrežnice, je je njihov udio u vodenoj masi bio znatno manji nego obično. Upravo to su razlozi o zašto je neočekivano nastradao Ozalj, uzvodno od Karlovca, gdje ovakva poplava nije viđena od 1968. godine, odnosno nadmašila je i tu. Brojna su ozaljska naselja bila pretvorena u otoke, pa je bilanca od desetak poplavljenih kuća i još toliko gospodraskih objekata zapravo dosta dobra.

image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix

Trg je jedno od naselja u kojemu je voda ulazila u kuće. Stanovnik Srećko Korenić ima jako dobru ilustraciju nepogode koja ih je tamo snašla. Na temelju kuće ocrtana je razina poplave iz 1968. godine. Vlaga koja je ostala od razine ovogodišnje poplave za desetak je centimetara viši od oznake otprije. Poplavilo mu je sve prostorije u prizemlju. Most koji premošćuje kanal ispred njegove kuće je pukao, kaže da se to pucanje jako dobro čulo. U pregledu devastirane građevine zatekli smo ozaljsku gradonačelnicu Lidiju Bošnjak koja je bila u društvu djelatnica Gradskog društva Crvenog križa. Obilazile su teren i dijelile isušivače onima kojima je voda ušla u kuće. Jedan od njih je Ivan Korenić, Srećkov brat.

image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix

- Iselio sam iz spavaće sobe, jer je oko 30 cm vode ušlo unutra. Uspio sam podizati namještaj da ga ne uhvati, ali sve je namočilo i sve mora van. U drugu sobu je ušla samo na pod, pa sam tamo preselio stvari. Ima malo vlage, ali to će riješiti odvlaživač - rekao nam je Ivan Korenić.

image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix

Gradonačelnica Bošnjak kaže da su najviše stradali Trg, Zorkovac, Levkušje i dio Gornjeg Pokuplja, odsječeno od svijeta bilo je oko 400 ljudi. Prometnice su sada otvorene jer se Kupa povlači velikom brzonom kako je i pristizala.

Dabrovi ‘ispilili‘ stabla

- Pumpe su odradile svoje, sada su na redu isušivači. Imali smo poplava u Trgu, ali ni najstariji mještani se ne sjećaju ovakvih razmjera, sve nas je iznandilo - govori nam gradonačelnica Bošnjak.

image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix

Nju brine još jedan ozaljski problem, a to su stotine tona naplavina koje su se nabile na pilone mosta iznad hidrocentrale. Kupa je nanijela debla koja su u promjeru velika i do 70 centimetara, a jasno se može vidjeti da su ih ‘ispilili‘ dabrovi, koji posljednjih godina prave veliku štetu na stablima uz rijeke na širem karlovačkom području. Kupa ih je sada sve nizvodno donijela u Ozalj.

image

Stjepan Tuškan

Robert Fajt/Cropix

- To je izgledalo zastrašujuće, pisala sam Hrvatskim vodama da se one što prije uklone, kako bi se otklonilo opeterećnje na most, čak sam u jednom trenutku molila da provjere sigurnost prometovanja, jer je izgledalo apokaliptično. U subotu se dio naplavina odlomio i otišao je dalje, te se to rasteretilo. Rekli su mi da statika mosta nije ugrožena, a u Hrvatskim vodama su kazali da nemogu ništa napraviti dok je vodostaj ovako visok. Riješit će problem kada se situacija stabilizira - kaže nam gradonačelnica Bošnjak.

image

Ana Tuškan

Robert Fajt/Cropix

Ana i Stjepan Tuškan u Levkušju peru dvorišta i garaže od blata koje im je donijela Kupa. Gospođa Ana kaže da je sretna što je spasila svoje četiri svinje u posljednji trenutak.

image

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak pomaže djelatnicama Crvenog križa

Robert Fajt/Cropix

- Vidjeli samo da će nas poplaviti i odmah smo zvali vatrogasce. Oni su došli s vrećama za samo 20 minuta, no i to je bilo prekasno. Nevjerojano je bilo koliko naočigled raste vode - i sada se čudi gospođa Ana.

image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix
image

Poplave u Ozlju

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:37