ZASTRAŠUJU I PRIJETE

‘Ovo ti je zadnje, nećeš još dugo‘: Zamjerio se ličkim milijunašima, obitelj mu čuva interventna

Koliko su ozbiljne prijetnje najbolje svjedoči činjenica da njega i njegovu obitelj interventna policija čuva 24 sata na dan

Josip Seuček (gore desno)

 Robert Fajt/Cropix, Ronald Goršić/Cropix, Općina Udbina

Načelnik Općine Udbina primio je prošloga četvrtka teške prijetnje u jednom kafiću na području Udbine. Koliko su ozbiljne najbolje svjedoči činjenica da njega i njegovu obitelj od tada interventna policija čuva 24 sata na dan. Osobe koje je prijavio za ovo kazneno djelo vrlo su dobro poznate i javnosti i policiji, pa je zato policijsko postupanje u ovom slučaju na najvišoj mogućoj mjeri. Radi se o članovima imućne obitelji Amić, ličkim milijunašima koji ogroman novac zarađuju na poljoprivredi i poticajima, mlateći i zastrašujući sumještane.

Prijetnje načelniku Josipu Seučeku tipa "ovo ti je zadnje, nećeš još dugo" i slične uputio je, doznajemo, Darko Amić zvan Dragi, koji je u kafić ušao u pratnji dvojice sinova, dvije ženske osobe i pastira koji mu inače čuva stado. Načelnik Seuček nije želio komentirati događaj s obzirom na to da je u tijeku policijska istraga, no policija nam je potvrdila, ne imenujući konkretne osobe, da su zaprimili prijavu prijetnje i da "policijski službenici poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i provode kriminalističko istraživanje, te intenzivno tragaju za počiniteljima".

Konji bez nadzora

Doznajemo također da uzroke ove situacije treba tražiti još 13. siječnja, kada je u Jošanima na Krbavskom polju na Državnoj cesti broj 1 (D-1) smrtno stradao konj u kojeg je udario kombi Hrvatskih šuma. Životinja je stradala na mjestu događaja, no prava je sreća da su šumari prošli bez ozljeda. Konj koji je stradao imao je markicu. Vlasnica mu je Ljubica Amić (Darkova kći, op.a.). Životinja je bila u krdu od 20-ak konja koji su na prometnoj cesti i oko nje bili bez nadzora.

Policija nam je potvrdila da je vlasnici konja izrečena novčana kazna u iznosu od 1300 kuna. No, njezini konji su se bez nadzora nastavili šetati državnom cestom i narednih dana, a kako je na lokalnoj upravi da riješi takve probleme, uz pomoć veterinarske inspekcije i policije utvrđivalo se vlasništvo konja lutalice i prošloga tjedna. Kako jednom od grla nisu mogli pristupiti, životinja je omamljena, što je vjerojatno isprovociralo Amiće da udare na načelnika.

Svi imaju OPG

Ljubica ima sestru Pavelinu i obje su vlasnice OPG-a. Na top-listi najvećih hrvatskih posjednika livada u sustavu potpora za 2020. one zauzimaju vrlo visoka mjesta, OPG Pavelina je na trećem, a OPG Ljubica na četvrtom. Državna agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju unatrag desetak godina isplatila je Pavelini 4,863.335,19 kuna poticaja, a OPG Ljubica primio je 3,147.420,97 kuna.

Svoje OPG-e ima otac Dragi te djed Pave zvan Bajo, glava obitelji, koji također primaju poticaje. Poznati su i po premlaćivanju poljoprivrednika na Krbavskom polju. Silan novac okreću i na trgovini stokom, Dragi ima veliko imanje u selu Krbava na području Udbine, nedavno je u Podudbini kupio zatvoreni restoran Crvena ruža s pet objekata.

image

Amići su nedavno u Podudbini kupili zatvoreni restoran Crvena ruža

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14