PRAVDA NIJE BESPLATNA

Ovo su plaće hrvatskih sudaca uoči pokretanja bijelog štrajka! Dio njih u Splitu odlučio raditi normalno...

Plaća prvostupanjskog suca s petnaestogodišnjim stažom porasla je 1700 na 2215 eura.

Općinski građanski sud u Zagrebu 

 Damir Krajac/Cropix

"Bijeli štrajk trajat će sve dok Vlada ne ispuni svoje obećanje koje nam je dala lani: izradu jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom hrvatskom bruto plaćom te sustav platnih razreda", kažu suci te podsjećaju kako je došlo do okončanja prošlogodišnjeg bijelog štrajka.

A on je završio tako što su suci nakon Vladina obećanja o ispunjenju prethodno navedenih stavki pristali na kompromisno rješenje - povećanje plaća kojim su suci prvostupanjskim sudova dobili povišicu od nešto više od 500 eura dok su suci viših sudova dobili oko 250 eura veće plaće.

A s kakvim su plaćama suci ušli u lanjski bijeli štrajk?

Prema podacima Udruge hrvatskih sudaca, početne plaće sudaca na hrvatskim sudovima kretale su se u rasponu od nekih tisuću i petsto do nešto više od dvije i pol tisuće eura.

Konkretno, sudačka je udruga tada objavila tablicu s osnovnim neto plaćama sudaca početnika (bez prireza) prema kojoj su suci-početnici na općinskim sudovima zarađivali 1523 eura, na županijskim 1927, a na Vrhovnom sudu 2675 eura.

Također, iz udruge sudaca tada su upozoravali kako njihove plaće nisu rasle još od davne 2009. godine te da su se u tom razdoblju nekim sucima osnovne plaće čak i smanjile.

Lanjski bijeli štrajk okončan je nakon što je Vlada pristala osnovicu za izračun plaće sudaca povećati za 13 posto. Povrh toga, Vlada je sucima prvostupanjskih sudova povećala i koeficijente čime su njihove plaće porasle za nekih 30 posto čime su najmnogobrojnijim i najmanje plaćenim sucima općinskih i drugih sudova prvoga stupnja plaće porasle za 30 posto.

"Tim povećanjem prosječna plaća prvostupanjskih sudaca podignuta je s oko 1660 na 2200 eura. Prošlogodišnje povećanje najveće je povećanje osnovice plaće sudaca u posljednjih dvadeset godina", poručivali su tada iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Prema tim podacima, nakon lanjskog štrajka plaće prvostupanjskih sudaca povećale su se u rasponu od 500 do 550 eura, ovisno o stažu, osobnim odbicima i visini prireza u mjestima gdje žive.

Prvostupanjski suci s petnaestogodišnjim stažom u lanjski bijeli štrajk ušli su s prosječnom plaćom od 1700 eura. Nakon Vladine odluke o povećanju plaća njihova su mjesečna primanja u prosjeku porasla za 515 eura - na iznos od 2215 eura.

Njihove kolege na višim sudovima u lanjski su štrajk ušli s prosječnim primanjima od 2200 eura. Dok su se sucima prvostupanjskim sudova plaće povećale za nešto više od petsto eura, plaće sudaca na drugostupanjskim sudovima porasle su, prema podacima Udruge hrvatskih sudaca, u rasponu od 255 do 275 eura.

Prema tome, plaća suca županijskog suda s dvadesetogodišnjim stažom porasla je u prosjeku s 2250 na 2520 eura.

Kako će ovogodišnji bijeli štrajk sudaca završiti, vrlo je nezahvalno prognozirati. Naime, osim što se Vlada i suci ne mogu dogovoriti oko iznosa nove povišice, oni se ne mogu dogovoriti čak niti o točnom iznosu lanjske povišice!

Dok iz Ministarstva pravosuđa tvrde je "prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura", suci govore kako je takva računica - netočna.

- Lani smo pristali na prosječno povećanje plaća od kompromisnih 513 eura za suce prvostupanjskih sudova - tvrde.

Suci prvog stupnja Županijskog suda u Splitu odbili štrajk

Piše: Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija

‘Bijelom štrajku‘ sudaca koji se počeo provoditi u ponedjeljak i na koje je odaziv, po tvrdnjama Udruge sudaca koja ih je i organizirala navodno veći od 80 posto, nisu se pridružili suci prvog stupnja Županijskog suda u Splitu.

Također, nisi svi hrvatski suci članovi te udruge, te se ne zna je li se ovaj podatak o navodnih 80 posto u ‘bijelom štrajku‘ odnosi samo na članove te udruge ili na sve sudove. To udruga nije pojasnila.

- Mi suci nemamo pravo na sindikalno organiziranje, pa je tu ulogu preuzela Udruga sudaca koja onda pregovara sa Vladom. Ali nismo svi mi članovi Udruge niti se slažemo sa svim što oni kažu, ali oni su ti koji diktiraju kako će i nama biti jer oni pregovaraju s poslodavcem - kažu splitski suci, piše Slobodna Dalmacija.

Razlog neodazivanja štrajku jest činjenica da Udruga sudaca u svom prijedlogu koeficijenata vezano uz nacrt Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika predviđa da bi razlika u koeficijentima između sudaca građanskih odjela na županijskim sudovima i sudaca prvog stupnja kaznenih odjela na istim sudovima, i to posebice onih kojih se bave predmetima vezanim uz Uskok i ratne zločine, bila tek 0,20 u korist ovih potonjih.

To u praksi znači da bi, ako se uzme osnovica plaća sudaca od 706,50 eura bruto, plaća ‘civilnih‘ sudaca po prijedlogu Udruge bila 6217 eura bruto s obzirom na predloženi koeficijent od 8,80 dok bi ‘kaznenjaci‘ imali tek 141 euro višu bruto plaću, odnosno 6358 eura budući je za njih predložen koeficijent od 9,00. Dosad je ta razlika u koeficijentu bila 1,00.

- I sad je situacija da suci na županijskim sudovima imaju stotinjak eura veću plaću od kolega prvog stupnja na općinskim ili prekršajnim sudovima, a pogledajte kakva je složenost predmeta koje rade oni, a koja onih koje radimo mi. Da ne govorim o uskočkim grupama, u kojima je po desetak i više okrivljenih s tisućama i tisućama stranica spisa i dokaza ili predmetima ratnih zločina u kojima ponekad treba ispitivati i više stotina svjedoka. Nas tridesetak sudaca na četiri najveća suda u državi (Rijeka, Zagreb, Split i Osijek) radimo najteže predmete, a meni se čini kao da te činjenice nisu svjesni niti Ministarstvo pravosuđa niti Udruga sudaca. Nama se zadnji put kad su plaće dizane, sredinom prošle godine, plaća nije digla niti jedan cent, a sucima prvostupanjskih sudova je skočila oko 500 eura! - kaže jedan splitski sudac.

Kaže i da se u razgovoru s kolegama pojavila i ideja da, ako se ovakva razlika u koeficijentima zaista i u praksi ostvari, uskočki suci počnu odbijati prolaženje sigurnosnih provjera koje moraju, ako žele raditi taj posao, prolaziti svakih pet godina.

- A što će tada biti, tko će onda raditi ove predmete? Svima su puna usta borbe protiv korupcije, a onda se one koji na tome rade ovako omalovažava. Suci će se odreći ovih 0,20 razlike da uštedimo državi novce, ali neka se onda uskočki predmeti i oni ratnih zločina rasporede na sve županijske sudove ravnomjerno pa da svi radimo sve za iste pare! Ako treba, odreći ću se i uskočkog dodatka (oko 300 eura koji su ‘provučeni‘ kroz koeficijent - op.a), evo pa da svi radimo isto. Nije meni ovdje pitanje novca nego principa i degradacije nas koji radimo najteže stvari. Ljuti me i ponižava ta minimalna razlika - ubacuje se njegov iskusni kolega.

Ističu i da je jedan od problema to što suci nemaju mogućnost, kao neki drugi državni službenici, imati dodatne poslove i dodatna primanja.

- Ako se time bavimo, onda nam na vrata pokuca USKOK. Dakle, mi živimo isključivo od naših plaća. Po meni je još problem što se u vrhu Udruge nalaze uglavnom suci građanske orijentacije, a oni odavno pušu na nas ‘kaznenjake‘ zbog tog uskočkog dodatka - govori nam treći naš sugovornik.

Ivana Bilušić, glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca, uvjerava da su suci krivo shvatili pojam ‘prvostupanjskih sudaca‘ te da se Udruga zalaže za poboljšanje plaća svih sudaca. Što se tiče prijedloga koeficijenata, kazala je da je razlika u koeficijentu od 0,20 ‘samo bio prijedlog nacrta radne skupine koji nikad nije došao na red za raspravljanje‘, a da je pitanje, da se o tome i počelo raspravljati s Ministarstvom, ‘što bi na kraju bilo i kako bi završilo‘. Ustvrdila je i da su svi suci županijskih sudova dobili, ovisno o određenim uvjetima, najmanje 250 eura veću plaću prilikom zadnjeg povećanja, kada je svim sucima povišena osnovica za 13 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:47