SJAJAN USPJEH!

Ovo su najbolji maturanti: Nagrada im je fora, uložit će novac u studij, a Davor možda kupi i auto

Noćni sam tip. Učio sam većinom navečer, često i vikendom. Da, ujutro bih bio pospan, ali sam se naviknuo, kaže Trupinić
Davor Marenić i Matko Trupinić
 Privatni Album

Matko ima 18 godina, kao i Davor. - Želim istraživati, baviti se lijekovima - kaže Matko Trupinić. Upisat će farmaciju na farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Davor Marenić je iz Garešnice.

- Upisat ću FER, time se želim baviti - govori Davor. Obojica su maturanti i obojici se pokazalo da vrijedi učiti. Zahvaljujući svom znanju osvojili su nagrade kao najbolji ovogodišnji maturanti. Rezultatima na maturi osigurali su si upis na željene fakultete, dobili su nagrade za izvrsno položene testove i super honorar koji će trošiti za studiranje. Davor možda kupi i automobil.

Prestižna gimnazija

Matko Trupinić osvojio je nagradu Soljačić, iznos od 5 tisuća dolara, koju dodjeljuje znanstvenik prof. Marin Soljačić s MIT-a, a Davor Marenić osvojio je 5 tisuća eura koliko iznosi nagrada koju dodjeljuje Boris Sakač, hrvatski informatičar. Dečkima je to, naravno, fora i veliko priznanje, ali ipak je najveće zadovoljstvo upis na željeni fakultet.

image
Matko Trupinić

Iako je završio zagrebački MIOC, generacijski zahtjevnu i vrlo prestižnu XV. gimnaziju, Matko nije Zagrepčanin. Prvo polugodište prvog razreda proveo je u učeničkom domu, a nakon toga se s osam godina starijim bratom preselio u stan. Roditelji su u Cerniku, pored Nove Gradiške, a dečki su sami živjeli u Zagrebu. Nije bilo nikoga tko bi ih podsjećao niti nagovarao da uče, sami su si određivali tempo, motivirali se za učenje, odrastali.

Davor Marenić, maturant koji je riješio test iz informatike 100 posto, a matematiku na A razini s 95-postotnim uspjehom, svaki je dan svog srednjoškolskog obrazovanja do škole putovao 45 minuta autobusom iz Garešnice do Kutine. Tamo mu je bila najbliža matematička gimnazija, a kako je zahvaljujući ocu doživio informatiku zanimljivom, davno je odlučio ići u matematičku gimnaziju.

Prolazio je s 5, ali je izvrstan bio u matematici i fizici, to gotovo da i ne smatra učenjem, dok su latinski i biologija ponekad predstavljali problem i nije imao sve petice. Prepisivao je i markirao, kao svi učenici.

Nisu zaslijepljeni

Matko će reći da je kampanjac, iako je teško imati prosjek 5.0 kao što ga je on imao, pogotovo u MIOC-u, i biti kampanjac.

- Noćni sam tip. Učio sam većinom navečer, često i vikendom. Da, ujutru bih bio pospan, ali sam se naviknuo - govori vrlo ozbiljno. Da, govori o svom školovanju, a to je ozbiljna stvar. Vikendom bi odlazio roditeljima, dva sata busom iz Zagreb, tako da je time izostajala mogućnost lutanja po Zagrebu. Izlasci su mu bili kave nakon škole s "gangom", ekipom iz škole u kojoj su većinom bile kolegice. Slično kao i Davor, iako ni jedan ne spominje da je nešto propustio.

- Upisat ću farmaciju - kaže Matko. - Sam izbor fakulteta je nova ideja, nisam bio točno siguran što izabrati, ali sam znao da kemija mora biti uključena pa je na kraju, zbog više parametara upala farmacija - govori Matko.

Suprotno raznim vjerovanjima, ni on, a ni većina iz njegova razreda ne pomišljaju studirati negdje vani. Slično kao i kod Davora. Nisu zaslijepljeni uspjehom, misle da je to normalan pokazatelj truda. I skromno kažu da su isto kao i većina iz svojih razreda. Oni su samo prvi.

Davor Marenić

SŠ Tin Ujević, Kutina, nagrada Sokač
- Kad odrasteš, bit ćeš - developer
- Zašto SŠ Ujević - najbliža matematička gimnazija
- Tvoja glazba - rock, hip-hop, narodna
- Klub u koji zalaziš - nisam nikada bio u klubu
- Ljetovanje 2021. - s ekipom na Vir


Matko Trupinić

MIOC, Zagreb, nagrada Soljačić
- Kad odrasteš, bit ćeš - u farmaceutskoj industriji
- Zašto MIOC - najbolji u STEM-u
- Tvoja glazba - elektronika
- Klub u koji zalaziš - nisam nikada bio u klubu
- Ljetovanje 2021. - u rujnu s prijateljima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:19