‘GORUĆE‘ TEME

Ovo su Hrvati najviše guglali u 2023.: Na popisu Prijović, na vrhu jedna nogometna utakmica. Ali nije riječ o Vatrenima

Najčešće se tražio odgovor na pitanja ‘što je parkour trik‘, ‘što je šelak‘, ‘što je sisulja‘, ‘što je kibuc‘ i ‘što je Hamas‘
 Google

Ove su se godine u Hrvatskoj na Googleu najviše pretraživali pojmovi povezani s nogometom, pa je s tim sportom povezano pet od deset najpretraživanijih pojmova, a na prvom je mjestu utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka Dinamo - AEK.

Utakmice Vatrenih u Ligi nacija i na kvalifikacijama za Euro zauzele su 4. (Hrvatska-Nizozemska), 5. (Hrvatska-Španjolska), 8. (Hrvatska-Turska) i 9. (Hrvatska-Wales) mjesto ljestvice najpretraživanijih pojmova u Hrvatskoj.

I dok su na prvom i drugom mjestu svjetskog popisa najgooglanijih pojmova filmovi "Barbie" i "Oppenheimer", na hrvatskom se našao samo "Oppenheimer", i to na drugom mjestu.

Treće mjesto zauzela je Aleksandra Prijović, na šestom je Izrael, na sedmom Tina Turner, a na desetom pojam "kune u eure".

Kako ističu iz Googlea, "goruća tema ove godine gledajući pojmove povezane s tehnologijom, igrama i mobilim uređajima bila je umjetna inteligencija o kojoj su mišljenja i dalje podijeljena". U toj je kategoriji korisnike najviše zanimao pojam ChatGPT, na drugom je mjestu iPhone 15, a na trećem Character ai.

Najčešće pretraživane televizijske serije u Hrvatskoj su "Južni vetar: Na granici", "Zlatni kavez" i "The Last of Us", među filmovima na prva tri mjesta su "Oppenheimer", "Barbie" i "Sound of Freedom", a najgooglaniji reality showovi Brak na prvu, Survivor i Zadruga.

Cicvara, poke bowl i vafli najpretraživaniji su recepti, a najčešće se tražio odgovor na pitanja "što je parkour trik", "što je šelak", "što je sisulja", "što je kibuc" i "što je hamas".

Tina Turner, Matthew Perry i Jasmin Stavros najčešće su pretraživane preminule osobe.

Google je ove godine proslavi 25. rođendan, a tim povodom ističu da su pretraživanja otkrila da postoji "zajednička znatiželja", odnosno da su diljem svijeta korisnici često bili inspirirani istim trenucima i tražili iste odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:09