INTERES SVE VEĆI

Ovo su ambulante u kojima će se cijepiti. Šostar: ‘Napravit ćemo mega cijepni centar, evo gdje‘

U Zagrebu bi broj prijavljenih uskoro mogao prijeći 100.000. I sportske dvorane mogle bi biti punktovi
Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

U Zagrebu su se svojim liječnicima obiteljske medicine zasad prijavile za cijepljenje protiv koronavirusa 85.283 osobe ili desetak posto svih građana. No, interes je sve veći, pa bi taj broj uskoro mogao prijeći i 100.000, a to je razlog što Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" užurbano priprema drugu fazu cijepljenja, osim u ordinacijama obiteljske medicine, i na 18 punktova koji su zasad u većim prostorima zagrebačkih domova zdravlja, a na sedam je već organizirano cijepljenje za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite, kao i za privatne zdravstvene djelatnike te žurne službe.

"Također, još jedan punkt bit će u nastavnom zavodu na Mirogojskoj cesti. No, ne isključuju se ni sportske dvorane kao mjesta za cijepljenje stignu li veće količine cjepiva krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca", kaže ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar.

Prioritetne skupine

"Ovoga tjedna još cijepimo dio prve prioritetne skupine, i to zdravstvenih djelatnika koji su se kasnije javili za cijepljenje te one u domovima za starije, ali i docjepljuju se oni već cijepljeni jednom dozom. Od ponedjeljka krećemo s cijepljenjem građana starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika", kaže voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda prof. dr. Vanja Tešić. Dodaje da Zagreb kasnije počinje s cijepljenjem druge prioritetne skupine starijih od 65 i kroničnih pacijenata jer još ima dosta i zdravstvenih djelatnika i zaposlenika socijalnih ustanova koji se žele cijepiti. Upravo je u tijeku i cijepljenje 150 ljekarnika te djelatnika nekih žurnih službi.

image
Lokacije na kojima će se cijepiti Zagrepčani
Vesna Veselić

Naime, u Zagrebu je čak 38 posto svih zdravstvenih djelatnika i 30 posto onih koji rade u socijalnim ustanovama. Čak 60 domova socijalne skrbi, tri doma zdravlja, pet velikih bolnica i najveći broj privatnih poliklinika najbolje govore koja je koncentracija onih koji su bili u prvoj prioritetnoj skupinu upravo u glavnom gradu. Ne čudi onda da je dosad u Zagrebu potrošeno ukupno oko 30.000 doza cjepiva. Problem je jer se cjepivo dijeli prema broju stanovnika, a ne prema broju onih koje u određenom trenutku treba cijepiti, odnosno po trenutnoj prioritetnoj skupini, pa zato Zagrebu pripadne 20 posto cjepiva koje stigne svaki tjedan.

U Zagrebu se računa na 16.000 doza cjepiva AstraZenece/Oxford i Pfizera za početak cijepljenja idućeg tjedna. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u novoj pošiljci moguće je da će u Zagreb stići još dodatnih gotovo sedam tisuća AstraZeneca. Drugim riječima, moglo bi na raspolaganju biti oko 20.000 doza cjepiva.

Zasad je napravljena podjela cjepiva po ordinacijama, pa bi svaka trebala dobiti oko 40 doza, što ne bi trebao biti problem u provođenju cijepljenja, smatraju u zagrebačkim domovima zdravlja. Naime, to znači da bi se u svakoj ambulanti dnev no cijepilo šest-sedam građana, što je puno manje nego u vrijeme cijepljenja protiv gripe. Procjene govore da, sve dok u jednoj ordinaciji ne treba cijepiti više od 100 pacijenata tjedno, punktovi nisu potrebni u većem obimu.

"Liječnici koji ne žele cijepiti u svojim ordinacijama mogu svoje pacijente i sad cijepiti na punktovima u našem domu zdravlja koji su već otvoreni. Također, oni za svoje pacijente trebaju napraviti listu prioriteta cijepljenja", kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj zagrebačkog doma zdravlja Zapad.

Dostava po bolnicama

"Računali smo da bi jedan liječnik na svakom punktu mogao cijepiti između 90 i 100 građana. U Zagrebu se javilo 400 liječnika obiteljske medicine koji žele cijepiti i mislim da će broj cijepljenih ovisiti samo o količini cjepiva koja će stizati jer smo spremni i za masovna cijepljenja. Primjerice, kad bi svaki od 400 liječnika dnevno cijepio 40 pacijenata, to bi bilo 16.000, ili 320.000 u 20 radnih dana u mjesecu", objašnjava dr. Šostar.

Od sljedećeg tjedna Nastavni je zavod dogovorio dostavu cjepiva po bolnicama za kronične pacijente koji se tamo liječe. Primjerice, petstotinjak dijaliziranih pacijenata bit će cijepljeno na odjelima bolnica kamo dolaze na dijalizu. Po svemu sudeći, i drugi kronični pacijenti, ako se postigne dogovor s bolnicama, neće morati u domove zdravlja po svoju dozu cjepiva.

U svakom slučaju, velika "operacija cijepljenje" u gradu koji čini četvrtinu Hrvatske počinje sljedećeg tjedna, a u Nastavnom zavodu kažu kako jedina prepreka za uspješnu realizaciju mogu biti nedostatne količine cjepiva.

Šostar: Napravit ćemo mega cijepni centar na Velesajmu

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, kako je 400 liječnika obiteljske medicine izrazilo volju da cijepe, te da će uz njih biti otvoreno još i 19 punktova.

Istaknuo je da je inicijalno dogovoreno da će dostaviti jednu bočicu Modernina i tri bočice AstraZenecina cjepiva, a ovisno o broju prijavljenih pacijenata, dostavit će i veću količinu ako bude moguće.

Dodao je i da se već pripremaju za treću fazu cijepljenja te da je na sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovoreno da se napravi mega cijepni centar na Zagrebačkom velesajmu.

- Uzeli bismo dva paviljona i uz pomoć liječnika, medicinskih sestara i tehničara cijepili bi smo 10.000 ljudi dnevno. U Zagrebu bismo mogli sve obaviti u roku od dva i pol-tri mjeseca, rekao je Šostar.

Na pitanje hoće li biti novog popuštanja mjera, rekao je kako to treba pitati Nacionalni stožer, ali da on ne vjeruje da će biti tako brzo.

- Pogledajte što se događa u Slovačkoj. Jučer su imali 12.500 novooboljelih. Njihov bolnički sustav je na koljenima i traže pomoć od drugih država. Novi sojevi su u igri, treći val još nije počeo, a možemo ga očekivati, rekao je te istaknuo da podržava sve odluke Nacionalnog stožera jer, kako je rekao, ne treba se prerano opustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:28