VODENA APOKALIPSA

Ovo se ne pamti sto godina: ‘U 12 sati vodostaj je bio 122 cm. Znate li koliko je iznosio u 19.15?‘

Vodostaj je u nedjelju u 12 sati bio 122 cm, a već istog dana u 19.15 sati popeo se na 268 cm, kaže Irina Putica

Poplava u Obrovcu

 Cropix/

Obilne kiše i povijesno bujanje Zrmanje u Obrovcu su prouzročili armagedon u samo 24 sata. U vodi pliva gradsko središte, poplavljene su brojne radnje, a osim po fekalijama i plijesni, što su uobičajeni neugodni mirisi koji prate ovakve katastrofe, osjeća se miris mazuta i nafte koja se s bujičnom rijekom miješa iz bivše tvornice glinice, a onda se s njom ulijeva u more kod Posedarja i Maslenice. Zbog goleme količine oborinskih voda u nedjelju sat prije ponoći velik odron zasuo je cestu prema Obrovcu. Iz Cesta Zadarske županije procijenili su da se odlomilo više od 100 kubika zemlje i kamena.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Jednako grozne scene dolaze iz Gračaca. Ponornica Otuča, duga samo 18 kilometara, poplavila je mjesto nakon što su joj snažne oborine napunile krške tunele, pa jednostavno nije imala kamo oteći, nego na ulice i u objekte. Evakuirano je 15 osoba iz četiri kućanstva. Srećom, živa i zdrava pronađena je jedna osoba za kojom se tragalo tijekom noći. Ispostavilo se da je napustila automobil u koji je ušla bujica i sklonila se na sigurno. Dio građana je odbio evakuaciju, njima će pomoć dostaviti vatrogasci i gorski spasioci.

Obrovac i Gračac srušili su svaki svoj rekord. Vodostaj Zrmanje u Obrovcu u nedjelju se u nekoliko sati udvostručio, zbog čega je razina vode premašila visinu obrambenog zida na rivi - Zrmanja je u nedjelju dosegnula rekordan vodostaj od 302 centimetra, a prethodni najveći zabilježeni bio je 39 centimetara niži (263 cm), dok su u Gračacu u 24 sata pala 256,4 milimetra kiše po četvornome metru, što je rekordna brojka za tu ličku općinu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Za sat porast od 146 cm

- Ovakav događaj je prvi koji se dogodio u zadnjih stotinu godina. Otkad smo projektirali rivu, nikada voda nije prešla obrambeni zid. Ovo je prvi put da se to dogodilo, situacija je jednostavno eskalirala. Mi smo pratili stanje vodostaja i u nedjelju u 12 sati je bio 122 centimetra, da bi se u 19.15 sati podigao na 268 centimetara.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U tom se razdoblju u jednom satu podignuo za 146 centimetara, što je nemoguće braniti - rekla je jučer u Obrovcu Irina Putica, direktorica Vodnogospodarskog odjela (VGO) za slivove južnog Jadrana Hrvatskih voda.

Dodala je da malo toga mogu napraviti u ovakvoj situaciji, odnosno samo mogu podignuti nasip. Sve ovisi o tome hoće li biti još kiša, bolje rečeno koliko će biti obilne prognozirane padaline. Navela je da su Hrvatske vode putem "licenciranih društava" brzo izašle ne teren i počele s punjenjem vreća i gradnjom zečjih nasipa".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ekstremni vodostaji

- Na taj način spriječit ćemo prelijevanje Zrmanje, a crpkama vratiti u korito vodu koja se već prelila - objasnila je Irina Putica i dodala da treba početi tražiti ozbiljnija rješenja za ovako ekstremno visoke vodostaje.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U Obrovcu je voda ušla u školu i općinsku zgradu, no veliku štetu trpe tamošnji obrtnici, koji kritiziraju reakciju stručnih službi.

- Nije se sve ovo dogodilo u sat vremena. Znalo se. Nismo imali ni alata, ni materijala za bilo što napraviti. Sve što smo uspjeli napraviti, napravili smo stihijski, u vlastitoj režiji. Određeni dio uspjeli smo spasiti, ali spasiti, što to uopće znači? Obrovac je grad gdje svi životarimo od onoga čime se bavimo.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Da se ova voda sad povuče, sljedećih mjesec dana nitko neće moći uopće ući u te radnje. Gledajte, preživljavamo svakodnevno, a sad smo sigurno mjesec dana osuđeni na neizvjesnost - rekao je za Slobodnu Dalmaciju lokalni trgovac Ivan Baričević.

Najgore je bilo u nedjelju, navodi on, kada su od podneva gledali kako Zrmanja naočigled raste, ali je manjkalo ljudi i organizacije.

- Mislim da se mogao usporiti tijek događaja. U vrlo kratkom vremenu digla se razina vode - istaknuo je Baričević.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ante Jurjević ima kafić pokraj novog koji se trebao otvoriti za deset dana, no sada je u pitanje došla cijela sezona.

- Dok sam ja uzeo tri vreće s pijeskom, voda se prelila preko rive. Ne možete vjerovati kojom se brzinom sve to dogodilo - rekao je Jurjević za Slobodnu Dalmaciju.

Slično se dogodilo s Otučom u Gračacu, koja je prouzročila poplavu u samo nekoliko sati.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Strah od novog izlijevanja

- Nakon velikih padalina i rasta vode u Novom naselju 2 u Gračacu počela je naglo bujati i rijeka Otuča koja se za samo nekoliko sati izlila iz svog korita i poplavila područje naselja Žabarica. Još uvijek zbrajamo štete i ne znamo točno koliko je kućanstava poplavljeno.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Stojimo na raspolaganju za evakuaciju, surađujemo s HGSS-om, a zasad je evakuirano pet obitelji, odnosno 15 osoba. Stožer civilne zaštite Općine Gračac aktivirali smo u nedjelju u 13 sati - izjavila je za Zadarski.hr Natalia Turbić, načelnica Stožera civilne zaštite Gračac.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na gračačkom i obrovačkom području angažirani su brojni spasioci iz vatrogasnih jedinica, HGSS-a i Hrvatskih voda. Dok su jučer u popodnevnim satima već mogli raditi na ispumpavanju poplavljenih objekata na području Gračaca, u Obrovcu su se još gradili zečji nasipi kako bi se zaustavilo novo izlijevanje nabujale Zrmanje.

Glavno crpilište u Zadru poplavljeno, ne može mu se pristupiti, dio grada bez vode

Nikad dosad zabilježene pojave prate vremenske ekstreme - najobilnije padaline u Gračacu i najveći vodostaj Zrmanje u povijesti, a u Zadru nikad dosad zabilježeno potpuno poplavljeno glavno crpilište - Crpna stanica Dolac, odakle se vodom opskrbljuje Zadar, pa su je morali isključiti iz struje. Dio grada jučer nije imao vodu, a kako stvari stoje, neće ni danas.

- Ovo je prvi put u povijesti da ne možemo pristupiti našem glavnom crpilištu jer je potpuno poplavljeno. Zasad sve ovisi o vremenu i povlačenju Zrmanje - kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek. Očekuje se da će voda iz slavina biti mutna, kako je to dijelom bila i jučer, a po gradu će biti rapoređene cisterne s pitkom vodom.

- Došlo je do velikog poremećaja u vodoopskrbi zbog isključenja glavnog vodocrpilišta. Preporučuje se preventivno prokuhavanje vode za piće. Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda i Zavoda za javno zdravstvo - upozorili su iz Vodovoda.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Poplavljen Obrovac

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:28