AKCIJA U RIJECI

'OVO NIJE OBRAČUN S JADNIM LJUDIMA' Linićevi carinici uhvatili ulične prodavače i zaplijenili 3 tone voća i povrća

 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - U velikoj akciji Carinske uprave i Odjela za mobilne jedinice Rijeka nazvanoj „Riva B“ u noći s četvrtka na petak na riječkoj tržnici zaplijenjeno je oko 3 tone voća i povrća te 36 kilograma mesa, 10 kilograma duhana i 5 litara rakije. Kako je izvješteno na izvanrednoj konferenciji za novinare, carinici su u periodu od 3 do 7 ujutro blokirali prilaze placi i kontrolirali porijeklo robe. U akciji je sudjelovalo 36 carinika s dva specijalno obučena psa.

Ustanovljeno je da čak 90 posto kontroliranih trgovaca ili prijevoznika nemaju potrebnu dokumentaciju za obavljanje posla prema zakonu. Trgovcima i prijevoznicima oduzeto je redom 1.900 kilograma povrća i 1.300 kilograma voća, a najviše je zaplijenjeno breskvi, nektarini, lubenica, mahuna i salate. Što se tiče mesa, oduzeta su tri janjca, svaki od oko 11 kilograma. U dogovoru s Gradom Rijekom, zaplijenjena roba bit će iskorištena za pučku kuhinju, najavljuju u riječkoj Carini.

Tu se ne radi o obračunu s jadnim ljudima, već pokušaju da se u Hrvatskoj shvati da se moraju plaćati sve porezne obveze, registrirati obrti, prijaviti radnike, plaćati doprinose, rekao je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući noćašnju akciju carinika u Rijeci.

Kazao je kako su uhvaćeni oni koji su robu prodavali na ulici, pored veletržnice u Rijeci u koju je uložen velik novac.

Zatečeni su kombiji koji nisu registrirani na obrte ili tvrtke, prodavači koji nisu prijavljeni, dakle vjerojatno koriste usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, napomenuo je.

Linić je istaknuo kako se ne radi o "obračunu s jadnim ljudima", već pokušaju da se u Hrvatskoj shvati da se moraju plaćati sve porezne obveze, registrirati obrti, prijaviti radnike, plaćati doprinose.

Kada se to shvati bit će više zaposlenih, a socijalna davanja, koja su dobivali ljudi koji su radili na crno, bit će preusmjerena na one kojima je stvarno potrebno. Tada se neće morati dizati porezi, nego samo naplaćivati, rekao je Linić.

Carinici su noćas u akciji u blizini riječke tržnice prekontrolirali 54 vozila i 61 osobu. Od osoba koje su zatečene s vozilima i robom, njih oko 10 posto imalo je potrebne isprave, koje ukazuju da imaju tvrtku ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili dokazuju podrijetlo robe, pa im je omogućeno da nastave raditi, a oko 90 posto nije imalo isprave.

Akciju otkrivanja neregistrirane djelatnosti trgovine i usluga i nezakonitog prometa trošarinskih roba provelo je 36 djelatnika mobilnih carinskih jedinica iz Rijeke i Zagreba te djelatnici središnje Carinske uprave i riječkog područnog ureda.

Carinska uprava: U 754 nadzora naknadni dug od 25 milijuna kuna

U 754 nadzora pravnih i fizičkih osoba, koje je Carinska uprava u prvih šest mjeseci ove godine provela diljem Hrvatske, utvrđen je naknadni dug od oko 25 milijuna kuna, a pokrenuta su 102 prekršajna postupka, podaci su iz Carinske uprave Ministarstva financija.

U istom razdoblju podnesene su 24 kaznene prijave, a šteta nastala počinjenjem tih kaznenih djela procjenjuje se na više od 1,5 milijuna kuna, neki su od najznačajnijih rezultata rada Carinske uprave u prvoj polovici ove godine.

Osim toga, obavljeno je 20.200 provjera namjenske uporabe energenata, pri čemu je otkriveno 420 nepravilnosti i naknadno obračunat ukupni dug veći od 6,5 milijuna kuna.

Carinici su privremeno oduzeli više od 1,9 milijuna komada cigareta, 7 tona duhana, 5000 litara alkohola i alkoholnih pića, a zaplijenjeno je i više od 300 kilograma marihuane.

Pokrenuto je 690 postupaka zadržavanja robe i 265.500 proizvoda za koje se sumnja da se povrjeđuju pravo intelektulanog vlasništva, a obavljeno je i 108 nadzora na tržnicama u kojima je utvrđeno oko 100 nepravilnosti. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:07