ROHATINSKI - NOVI VLADAR GOSPODARSTVA

'Ovo nije obična svađa, nego potpuno okretanje leđa Vladi'

Kako su monetarna vlast, poduzetnici i banke odlučili zaobići državu i uzeti stvar u svoje ruke
 Joško Ponoš/CROPIX

ZAGREB - Vodeći poduzetnici i direktori najvećih banaka dogovorili su s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim ključni potez nove gospodarske politike.

Vladu Jadranke Kosor pritom su potpuno isključili iz odlučivanja jer njenim dosadašnjim odlukama nisu nimalo zadovoljni, što su više puta i javno rekli. To nije obična svađa s Vladom, to je potpuno okretanje leđa Vladi, komentirali su jučer u poslovnim krugovima.

Loša percepcija

Rezultat dogovora između monetarne vlasti, banaka i poduzetnika jest novo HNB-ovo labavljenje monetarne politike, čime se u banke slijevaju dodatne 6,3 milijarde kuna za investicije.

Taj će se novac odobravati izravno poduzećima, za razliku od modela kreditiranja koji je Vlada lansirala s HBOR-om, i zato bi ovaj model mogao uspjeti, kažu nam “poslovnjaci”.

- Poduzetnici ne žele posredovanje države jer ne žele da ih netko poslije pozove u USKOK i ispituje jesu li kredit dobili preko veze i tko im je pomogao - rekao je jedan ugledni poslovni čovjek.

Glavni igrači

Na dogovor su ih potaknuli i prosvjedi građana te ocjenjivanje hrvatskog kreditnog rejtinga, na što velik utjecaj ima loša percepcija svijeta o efikasnosti gospodarskih reforma.

Najnovija injekcija bankama stiže u trenutku kad se ministrica financija Martina Dalić sprema u SAD na prodaju još jedne runde državnih obveznica.

- Ovim potezom svi dobivaju: poduzetnici nove kredite i niže kamate, banke prostor za plasman novih zajmova i zaradu, a Rohatinski ulogu spasitelja. U osnovi, radi se o udaru na Vladu, iako na sofisticiran način - ističe jedan naš visokopozicionirani sugovornik.

Ključni akteri te akcije su, osim guvernera Rohatinskog, navodno vlasnik Agrokora Ivica Todorić, vlasnik Atlantica Emil Tedeschi, prvi čovjek Adrisa Ante Vlahović te dvojica najmoćnijih bankara - Franjo Luković iz Zabe i Božo Prka iz PBZ-a.

Potporu guvernerovu potezu jučer su dali i iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ali odbijaju bilo kakve političke konotacije.

- Guverner je prepoznao probleme s kojima se suočava hrvatsko gospodarstvo, a svježi kapital će pomoći da se oni lakše prebrode - ustvrdio je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a. (...)

Rohatinski: Neću politiku, odlazim u privatni sektor!

ZAGREB - Dio javnosti odluku guvernera Željka Rohatinskog da gospodarstvu osigura 6,3 milijarde kuna za nove investicije doživljava kao potvrdu njegovih političkih ambicija.

Ide k privatniku

Rohatinski je jedina osoba koju Hrvati smatraju sposobnom da zemlju izvuče iz krize. Usto, mjesecima se već spekulira da je sklon prihvatiti ponudu HSLS-a da bude njihov kandidat za premijera.

No, sve priče o političkom aktiviranju guverner HNB-a demantira, baš kao i vijest da je na tretmane protiv mucanja krenuo zbog izbora: - Nemam namjeru ići na izbore, želim završiti mandat do kraja i nakon toga odlazim u privatni sektor!

No, prema neslužbenim informacijama, i bez Rohatinskog se skupina malih i srednjih poduzetnika već okuplja u savez koji bi se na izborima mogao pojaviti kao značajna snaga, možda okupljena i oko neke manje stranke.

Pokret poduzetnika

Kao uzor im pritom služi Ladonja, nedavno osnovana istarska stranka kojoj je na čelu Plinio Cuccurin, načelnik općine Bale i Adrisov kadar. Tu bi stranku također željeli vidjeti u svojim redovima. Za to su čuli i u HDZ-u čiji nam pojedini članovi kažu kako bi za državu takav pokret mogao postati i veći problem od prosvjeda. (N. Sever, A. Milovan, M. Klepo)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:37