VELIKO U NA PLAKATU

Ovo je službeni slogan za Kolonu sjećanja!, Penava: Na čelu će biti HOS-ovci; Glavašević: Sramotno

 Grad Vukovar

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je da će ove godine Kolonu sjećanja prevoditi pripadnici HOS-a, a predstavljen je i službeni slogan na plakatu "Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu", s istaknutim velikim slovom U.

Radi se zapravo o riječima heroja Domovinskog rata, pripadnika HOS-a koji je poginuo u obrani Vukovara Jeana Michela Nicoliera, ali s istaknutim slovom U jasna je Penavina konotacija i provokacija koja je već izazvala niz oporbenih kritika.

Posebno što je Penava na konferenciji za medije poručio svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a da ne trebaju dolaziti u Vukovar 18. studenog.

Treba podsjetiti da su se prijašnje Kolone sjećanja održavale pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta".

- Sve koji se ne slažu s vrijednostima Domovinskog rata, sve koji nam žele određivati koje vrijednosti trebamo poštivati kao i one koji pokušavaju manipulirati HOS-om; sve koji će možda doći u odori HOS-a i "mjeriti kukuruz", sve političare i članove političkih stranaka, veleposlanike, suce, državne odvjetnike, policajce ili pak novinare koji imaju nešto protiv HOS-a ili bilo koje obrambene postrojbe iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata molim da ne dolaze u Vukovar – poručio je Penava.

Također je rekao i kako u Vukovar ne trebaju dolaziti niti oni koji "pokušavaju manipulirati HOS-om pa će možda nekoga smetati ovo ili ono ‘U‘", a niti svi članovi političkih stranaka kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, kao i oni kojima se možda ne sviđa "Za dom spremni" u HOS-ovu grbu.

- Imam obvezu i dužnost postupati ukoliko osjećam da je bilo koja ratna postrojba pod pritiskom i da je se ugrožava – zaključio je Penava.

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix

S njim se složio i bivši SDP-ovac Željko Sabo, koji je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara i član odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023. On je rekao kako nije korektno negirati postojanje bilo koje postrojbe koja je bila u Vukovaru.

- Dragovoljci HOS-a su bili naši suborci i oni zaslužuju jednakopravni odnos kao i svaki hrvatski branitelj koji je bio u Vukovaru. Ove godine je to istaknuto na ovaj način - poručio je Sabo.

Oporbeni zastupnici iz SDP-a i Možemo! osudili su ovakav Penavin nastup. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio mu je da tko je on da određuje tko se smije, a tko ne pokloniti žrtvama strašnog zločina, a Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo!, prozvala ga je jer dijeli Hrvatsku.

Reagirao je i nezavisni zastupnik iz Kluba lijevo-zelenih Bojan Glavašević, sin ubijenog ratnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića.

- Sramotno je, gubitnički i pikzibnerski što gradonačelnik Vukovara gura ustaštvo u obilježavanje najveće hrvatske tragedije u Domovinskom ratu, i još si pritom dozvoljava govoriti tko je dobrodošao u Vukovar, a tko ne. Neka bude potpuno jasno: Hrvatska će uvijek biti zahvalna HOS-ovcima koji su došli braniti Vukovar, i koji velikom većinom - a o tome postoji niz svjedočanstava - s ustaštvom nisu imali veze, nego su se HOS-u priključili jer nisu bili prihvaćeni u ZNG. I to je povijesna istina. A ideologiju HOS-a, ustašku ideologiju, Hrvatska je odbacila i u Narodnooslobodilačkoj borbi, i u božićnom Ustavu, i u Domovinskom ratu. A to jako dobro zna i Ivan Penava - poručio je Glavašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:02