KAD ĆE SNIJEG?

OVO JE PRVI PROSINAC BEZ IKAKVIH OBORINA U POVIJESTI MJERENJA! Evo kakvo nas vrijeme čeka na novogodišnju noć

Zagreb, 221115.Medvednica, Sljeme.Gradjani nedjelju iskoristili za uzivanje u prvom ovosezonskom snijegu na Sljemenu. Prema DHMZ-u na Sljemenu je jucer palo 24 cm snijega.Na fotografiji: snowboarder.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Prosinac 2015. ostat će upamćen kao mjesec u kojem je zima gotovo u potpunosti izostala.

Preko našeg područja nije prošla niti jedna ciklona, niti jedan frontalni sustav, a rezultat svega je da će na brojnim meteorološkim postajama u Dalmaciji, ali i većem dijelu Hrvatske, ovo biti prvi prosinac u povijesti meteoroloških mjerenja da nije zabilježena baš nikakva oborina; bilo kiša, bilo snijeg, piše Crometeo.

Čak su i oblaci bili relativno rijetka pojava. Da se nalazimo u hladnijem dijelu godine povremeno su nas tek podsjećali magla i niski oblačni sloj i jutarnji minusi.

Anticiklona s iznimno toplim zrakom još će danas djelovati na vrijeme, a onda će se sinoptička situacija nad našim dijelom Europe početi mijenjati. Prvo će nam s istoka Europe doći značajno hladniji zrak od postojećeg. To znači da će uslijediti pad temperature kojega će najviše osjetiti planine i unutrašnjost zemlje, no radit će se o suhom zahlađenju. Već krajem tjedna mogla bi nam stići prva ciklona nakon više od mjesec dana i donijeti prve oborine.

Jadran

Na Jadranu će se sve do subote nastaviti stabilno i vedro vrijeme.

U četvrtak navečer, na Staru godinu, na sjevernom Jadranu će se naoblačiti sa zapada, a temperature će biti puno hladnije: u zaobalju će se kretati od -6 do -1°C, a uz obalu i na otocima od 0 do 7°C.

U petak, prvog dana 2016. godine, bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Posvuda suho, a samo je na otvorenom moru moguća pokoja kišna kap. Bit će hladno: minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u zaobalju od 9°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Subota će početi djelomično sunčano, ali će prema kraju dana biti sve više oblaka. Osobito je na sjevernom Jadranu navečer moguća je kiša, iznad 500 metara nadmorske visine i snijeg. Puhat će slabo do umjereno jugo i levant, navečer na otvorenom Dalmacije moguće jako jugo. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na petak ili tek malo više.

U nedjelju će prevladavati oblačno. Povremeno će padati kiša koja će najobilnija biti na sjevernom Jadranu. Tamo će mjestimice u 24 sata pasti i preko 50 litara oborine. U Dalmaciji će najmanje oborina biti na jugu. Puhat će umjereno do jako jugo, prema otvorenom ponegdje i olujno. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Od jutra će biti toplije, najviše dnevne temperature većinom od 4 ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Unutrašnjost

I u unutrašnjosti će do daljnjeg biti stabilno i suho vrijeme. Iz pravca Rusije dolazit će nam hladniji, ali većinom suh zrak. To znači da će vrijeme u srijedu biti suho i djelomično sunčano, ali vjetrovito uz umjeren hladan sjeveroistočni vjetar. Najviše oblaka u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje uz proletavanje snježnih pahulja, ali bez pokrivača. Bit će hladno, ujutro u laganom minusu, a danju od -4°C u gorju do +4 Celzijeva stupnja ponegdje u nizinama iako će se zbog vjetra možda činiti i hladnije.

U četvrtak, na Staru godinu, nastavlja se suho i hladno vrijeme: najviša dnevna temperatura ići će jedva malo iznad nule. U novogodišnjoj noći bit će suho, pretežno vedro i hladno. Temperatura zraka mogla bi se u gorskim krajevima spustiti i do -10 Celzijevih stupnjeva, u nizinama uglavnom oko -5°C. Zanimljivo je da je lani u novogodišnjoj noći temperatura bila oko -15°C. Snijega ili kiše neće biti.

U petak će i i dalje biti suho, mirno i hladno, a temperatura zraka bi cijeli dan mogla ostati ispod nule. Takvo će se vrijeme nastaviti i za vikend, iako neki prognostički izračuni daju mogućnost za malo slabih oborina.

Veća vjerojatnost za oborine je tijekom nedjelje i u ponedjeljak kad bi moglo biti oborina u obliku kiše i snijega, a postoji opasnost i od ledene kiše. Međutim, ova prognoza još nije sasvim sigurna, piše Crometeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53