VIŠI CILJ

Ovo je plan ljevice za izlazak na izbore: Ništa od ujedinjenja, tri bloka jurišaju na HDZ!

Nije isto idemo li na izbore s tri ili deset lista jer svaki rasap glasova ide u prilog HDZ-u, rekao je šef Socijaldemokrata Vidović
 Damjan Tadic/Cropix

Jedanaest stranaka na spektru lijevo od centra, kako sada stvari stoje, na izbore će, u najboljem slučaju, ići u tri ili dva bloka. Ideja o ujedinjenoj predizbornoj fronti baš svih koji dišu lijevo i liberalno utrnula je i prije nego što su započeli ikakvi razgovori. Možemo! nije reterirao od svoje odluke da na izbore ide sam.

SDP se zasad ne izjašnjava, ovaj tjedan posvećeni su, kažu, organiziranju prosvjeda pa im ta tema nije na dnevnom redu. Opciju o dva bloka koji bi povećao izborne šanse lijeve oporbe, jer ujedinjenje svih nije realno, zagovara predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Nagađanja tko bi s kime i kako zapravo su definirana odlukom Možemo!, koji ideju jedne liste ne smatra politički dobrom odlukom, što implicira da će SDP biti gravitacijsko polje u kojemu će se odvijati pregovori. Zasluga za najmanje polovinu rejtinga SDP-a pripada nama, ocjenjuje Davorko Vidović, koji i dalje sa Socijaldemokratima ostaje na poziciji ujedinjavanja.

image

Peđa Grbin i Tomislav Tomašević

Darko Tomaš/CROPIX

Loša povijest odnosa

Bez obzira na lošu povijest odnosa sa SDP-om, odnosno baš zbog nje, Vidović smatra da su SD-ovci, među kojima su neki ljudi koje je Peđa Grbin izbacio iz stranke, primjer kako treba stisnut zube i pregrmjeti radi višeg cilja.

"I SDP je u delikatnom položaju, više na političkoj sceni ne postoji duopol, SDP nije kontrapunkt HDZ-a, pa moramo voditi računa da nije isto idemo li na izbore s tri ili deset lista jer svaki rasap glasova ide u prilog HDZ-u." Sandra Benčić izjavila je prošli petak kako Možemo! ostaje pri odluci o samostalnom izlasku, premda su u pojedinim jedinicama spremni imati zajedničku listu sa SDP-om i lokalnim strankama i pojedincima.

Napomenula je kako su male stranke već sklopile predizborne dogovore. No, jedini savez koji je dosad sklopljen jest onaj IDS-a koji je potpisao koaliciju s Fokusom, PGS-om i Reformistima. Paus je poručio da ostavlja otvorena vrata i za druge stranke, ali nije precizirao koje. Sa SDP-om još nisu razgovarali. "Sve stranke koje imaju viziju da treba proširiti koaliciju trebale bi gledati na to da traže najmanji zajednički nazivnik, a ne najveći zajednički djelitelj", poručio je Paus.

Sve ostale stranke još su otvorene za sve opcije. Marijana Puljak kaže da Centar ništa službeno nije dogovorio: "Vodimo neformalne razgovore i sa SDP-om i s Možemo!, i nadamo se suradnji koja će svrgnuti HDZ s vlasti i jedino što ne želimo ikoga tko je s njima imao posla.

Nadamo se da je izbor Turudića točka preokreta na kojoj su svi shvatili da se ne smije kalkulirati i da se moramo okupiti oko primarnog cilja. Razgovora je bilo i bit će, ali što će se iz toga izroditi, vidjet ćemo."

Kohezivna snaga

Radnička fronta, prema riječima Katarine Peović, provela je vlastitu anketu iz čijih rezultata su utvrdili da imaju prolazna mjesta u pojedinim izbornim jedinicama, ali ne isključuju suradnju sa strankama na lijevom političkom spektru jer je to jedini način da se HDZ makne s vlasti. Skupština RF-a dala je svom pregovaračkom timu zeleno svjetlo za koalicijske razgovore sa svim strankama lijevo od centra.

"Razgovarat ćemo sa svima koji to budu htjeli, no hoćemo li zaista s nekim i koalirati ovisit će o konačnoj odluci skupštine RF-a. Ako koalicije ne bude, RF je spreman na samostalan izlazak na izbore", rekla je K. Peović. U redovima SDP-a postoji zazor prema koaliciji s nekim malim strankama koje smatraju potrošenima i koje im samo "jedu" mjesta na listama. Nasuprot njih su oni koji naglašavaju da je ovo prilika SDP-u da bude kohezivna snaga.

Treba razgovarati bez fige u džepu

Anka Mrak Taritaš iz Glasa potvrđuje da je "izlog" još u radu. "Postoje određeni dogovori, ali nismo ništa konkretizirali. Ne bi bilo dobro da ostanemo razmrvljeni u pet, šest različitih opcija, mogli bismo otrpjeti dvije, maksimalno tri.

Ne treba koaliciju okupljati na silu, ali trudit ćemo se biti glas razuma jer HDZ naprosto treba maknuti od blizine vlasti i institucija", smatra Anka Mrak Taritaš, koja nije nesklona ni povezivanju s Možemo! "Treba razgovarati bez fige u džepu", kaže Mrak Taritaš. (Ž. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:32