BAHATOST U ZG HOLDINGU

Ovo je najrastrošnija Uprava u Hrvatskoj!

Traže plaće veće od 35 tisuća kuna bruto, otpremnine od 200 tisuća, pravo na troškove reprezentacije bez limita, osobno osiguranje, vozača od 0 do 24, čak 37 dana godišnjeg svake godine, traže da im se plati učenje stranog jezika i putovanja... A tvrtka im posluje vrlo loše! Upoznajte neobično društvo iz Zagrebačkog holdinga!
Zagreb, 061010.Radni sastanak na velesajmu predsjednika uprave Zagrebackog holdinga Ive Covica sa svim direktorima hodinga.Na slici: Vlasta Pavic, Ivo Covic, Alenka Kocisa Cicin-Sain.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Plaće više od 35 tisuća kuna bruto, menadžerski ugovor u kojem stoje samo prava, a ne i njihova zaduženja, maksimalna duljina korištenja godišnjih odmora, otpremnina u visini od šest bruto plaća (oko 200.000 kuna!).

Povlastice su to koje, unatoč lošim poslovnim rezultatima tvrtke, žele uživati članovi Uprave Zagrebačkog holdinga.

Među povlasticama su i troškovi reprezentacije koji ne moraju biti specificirani, osobno osiguranje, vozač od 0 do 24 sata, putovanja, učenje stranih jezika i pravo na sedam slobodnih dana bilo kada u godini.

Kako doznajemo, popis tih želja četveročlana Uprava Holdinga na čelu s predsjednikom Ivom Čovićem dostavila je Nadzornom odboru koji se, najblaže rečeno, zgrozio nad tim zahtjevima. Saznanje da će tako reagirati Nadzorni odbor i odbiti povlastice članovima Uprave navodno je jedan od razloga zbog kojih je Damir Novinić, član Uprave Holdinga, prije nekoliko dana podnio ostavku.

Fiksna primanja

Usporedbe radi, članovi Uprave HEP-a, najvećeg državnog poduzeća, nemaju osobne vozače, godišnji odmor traje im 30 dana, a klauzule poput učenja stranih jezika i sedam slobodnih dana u godini, ističu neki od njih, nikada ne bi tražili. Tako je barem u zadnjih godinu dana, odnosno nakon pada garniture Ivana Mravka.

- Cijeli HEP ima četiri vozača koji su na raspologanju svima. Čak imamo male troškove reprezentacije. Primjerice, u godinu dana na poslovne ručkove trošimo nešto više od 1000 kuna. HEP je svjestan vremena u kojem živimo i ne bismo se drznuli tražiti takve zahtjeve. Svaka čast kolegama iz Holdinga - kaže jedan član Uprave HEP-a.

Nadzorni odbor Holdinga načelno nema ništa protiv povlastica.

No, smatraju samo da članovi Uprave tvrtke koja je prvu polovicu godine završila sa 51 milijun kuna u minusu ne bi smjeli uživati takve povlastice.

- Prva stvar koja nije u redu jest činjenica da bi svi htjeli imati menadžerske ugovore koji samo govore o pravima, a ne i o obvezama zaposlenika. Ni predložena visina plaće nije problem koliko podatak da ona neće ovisiti o poslovnim rezultatima i uspjesima, nego će biti fiksna. Ideja bonusa načelno nije loša, ali su oni neprihvatljivi u vrijeme ekonomske krize i općenitog stanja u Holdingu - kaže sugovornik iz te tvrtke.

Stoga će Nadzorni odbor, doznajemo, inzistirati da se takva prava ne ostvare.

- Pozdravljamo prijedlog smanjenja plaća članova Uprave za 10 posto, ali nije u redu javno o tome govoriti i istodobno zahtijevati suluda prava bez znanja javnosti - kaže jedan član Nadzornog odbora.

Direktorima bolje

Prava su, doznajemo, već uvećana za sve novoizabrane direktore u Zagrebačkom holdingu. Tako će umjesto dosadašnje otpremnine u iznosu od tri bruto plaće ona iznositi šest bruto plaća.

- Ukinut nam je s druge strane specijalistički pregled kod liječnika na koji samo imali pravo jednom godišnje. Većina direktora ima plaću 22.000 kuna bruto, dok direktori Zagrebačkih cesta, Vodoopskrbe i odvodnje te ZET-a imaju 24, odnosno 26 tisuća kuna bruto - otkriva jedan direktor u Holdingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 11:17