SMRT MARKA AZAPOVIĆA

OVO JE ISTINA O SLUČAJU KOJI JE PODIJELIO HRVATSKU Pet pitanja na koja MUP i obitelj Azapović imaju različite odgovore

Iako u MUP-u tvrde da Marka Azapovića nisu pretukli policajci, obitelj ima nalaz iz bolnice koji to opovrgava
 Emica Elveđi/CROPIX

Nalaz unutarnje kontrole MUP-a samo je rasplamsao slučaj smrti Marka Azapovića . Ministar Ranko Ostojić objasnio je da policijska brutalnost nije uzrok smrti 18-godišnjeg navijača iz Županje, a Markova obitelj nalaz policije osporava: dijelovi su im nelogični, a neki čak i neistiniti. Nalaz patologa, prema kojem je uzrok smrti prirodan te da zastoj srca može, prema Ostojićevim riječima, biti i uzimanje opijata ili lijekova, a nikako premlaćivanje, obitelj je osudila kao prejudiciranje jer rezultati te analize još nisu gotovi.

Brojne ozljede

Mladić je bio u problemima. Osim što je kao dječak imao ozbiljne zdravstvene tegobe, mjesec dana prije nego što je umro u snu uhićen je i doveden u policiju u Županji. Prvo je sam Azapović prijavio krađu 9000 kuna, drugi dan prijavu je povukao i priznao da je lažna, a pri uhićenju 18. ožujka priznao je da je odgovoran za nekoliko kaznenih djela na štetu svoje tete. Mladića su, nakon što je pušten iz DORH-a u Vukovaru, prijatelji, uvidjevši da ima ozljede, odvezli na Hitnu u Županju, a potom u bolnicu u Vinkovce. Tu su mu konstatirane ozljede vratne kralježnice, vrata, rebara i koljena.

'POLICIJA LAŽE, ALI NEĆEMO ODUSTATI! NA SUDU ĆEMO TRAŽITI ISTINU O SMRTI SINA' Poruka obitelji Marka Azapovića

Tamo je naveo da su mu ozljede nanijeli policajci u Županji, no obitelji je o tome šutio. Oni su za to doznali tek nakon što je umro i tada se smrt mladića pretvorila u slučaj koji je ujedinio navijačke skupine širom svijeta.

Nema nalaza iz Hitne

Policija kaže da je nakon pregleda u bolnici, čiji su nalazi javno objavljeni, mladić priznao da je to napravio samo da bi umanjio krivnju kod obitelji. Kontrola je pokazala da sat vremena ranije na Hitnoj u Županji liječnik nije primijetio ozljede. Obitelj kaže da nemaju nikakav nalaz iz Hitne, ali imaju informaciju da nije ni izdan, nego da je Marku samo dana uputnica za vinkovačku bolnicu. Sada se čekaju toksikološki nalazi s obdukcije.

Sporna pitanja:

1 Koji je pravi uzrok smrti Marka Azapovića?

Obitelj: Sumnjaju da je Markova smrt nastala kao posljedica premlaćivanja policajaca u Županji. On nije bio bolestan niti je imao srčanu manu. Kao trogodišnjak imao je tumor na dušniku, no to je operirano i bio je zdrav. Poslije njegove smrti nisu ni mogli pronaći tragove nasilja jer se ono dogodilo mjesec dana prije.

MUP: Pri pregledu tijela preminulog 22. travnja, patolog nije pronašao tragove nasilja i službeno je utvrđeno da je smrt nastupila prirodnim putem.

Mrtvozornik nije primijetio tragove nasilja. Kad je iz policije predan nadzorniku, ni on nije vidio ozljede, a mladić se nije žalio ni jutro poslije na snimanoj izjavi u ODO-u Vukovar. Policija tvrdi da je uzrok smrti zastoj srca, ali ne zbog ugruška koji bi se mogao dovesti u vezu s ozljedom.

2 Je li policija pretukla Azapovića dok je bio u njihovoj nadležnosti?

Obitelj: O tome imaju “konkretne dokaze”: liječnički nalaz iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima, gdje su utvrđene ozljede (nagnječenja i hematomi) vratne kralježnice, vrata, rebara i koljena. Obitelj tvrdi da, s obzirom na višegodišnji način postupanja županjske policije, vjeruje da su ga oni pretukli.

MUP: Ni u jednoj fazi postupanja policije prema Marku Azapoviću nisu upotrijebljena sredstva prisile, pa ni preventivno, niti se on žalio na postupanje policijskih službenika prema njemu. Razgovarali su sa 27 osoba i pročešljali svu dokumentaciju.

3 Je li Azapović konzumirao opijate?

Obitelj: To je teška kleveta i laž. Nije im jasno kako se netko usudi tako nešto izreći prije toksikoloških nalaza.

MUP: Ostojić se “nespretno” izrazio da je riječ o prirodnoj smrti koja nije posljedica premlaćivanja, te da se čekaju još samo toksikološki nalazi koji tu istinu ne mogu promijeniti već samo pokazati je li mladić uzimao opijate ili lijekove. Zašto je spomenuo baš opijate, nije poznato.

4 Je li Markov otac Nikola znao što se događa s njegovim sinom u PP Županja?

MUP: Azapović je 18. ožujka u 17 sati uhićen, o čemu je obaviješten njegov otac.

Obitelj: To je laž. Sinu sam donio večeru koju je preuzeo jedan policajac i nitko mi ništa nije rekao. Otac tvrdi da je sljedećeg dana došao u postaju s drugom dvojicom sinova i da su ih tamo držali dva sata u jednoj prostoriji i da im ništa nisu rekli.

5 Je li Azapović 15. travnja u policiji priznao da je sve o ozljeđivanju izmislio ne bi li time umanjio krivnju kod roditelja?

Obitelj: Ako je točno da je priznao da je izmislio ozljede, zašto odmah nakon Markove smrti MUP nije o tome izvijestio javnost. Zašto su uopće radili unutarnju kontrolu? Da su imali to priznanje, objavili bi ga i ogradili se. Nakon dva tjedna to izgleda kao čista laž.

MUP: Na obavijesnom razgovoru nakon 15 dana pokojni Azapović rekao je da se u bolnicu javio da bi kod roditelja umanjio krivnju zbog kaznenih djela i narušenih odnosa s oštećenim članom rodbine.

Što se događalo s Markom od prve prijave za krađu do smrti?

- 28. veljače: Azapović prijavio da mu je netko ukrao 9000 kuna

- 11. ožujka: povlači kaznenu prijavu

- 18. ožujka: policija ga odvodi na obavijesni razgovor, a on tamo, prema tvrdnjama policije, priznaje da je potkradao tetu te ga oni uhićuju

- 19. ožujka: predan pritvorskom nadzorniku

- 20. ožujka: priveden općinskom državnom odvjetniku za mladež u Vukovaru, koji ga nakon saslušanja pušta kući oko 9.30; u 19 sati prijatelji ga odvoze na Hitnu u Županji, a potom i u bolnicu u Vinkovcima, gdje su mu utvrđene ozljede

- 15. travnja: Azapović na obavijesnom razgovoru, tvrde u MUP-u, priznaje da je u bolnicu otišao ne bi li time umanjio svoju krivnju kod obitelji

- 21. travnja: 19-godišnji mladić umire u krevetu oko 10.30 sati, a brat ga pronalazi mrtvog oko 12.30 sati

- 22. travnja: obavljena obdukcija u Vukovaru

- 23. travnja: pokopan Marko Azapović, nakon pokopa obitelj doznaje za postupanja policije i javno traži utvrđivanje odgovornosti

- 17. svibnja: ministar Ranko Ostojić objavljuje kako između postupanja policije i Markove smrti nema uzročno-posljedične veze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 22:21