PROIZVOĐAČI U STRAHU

‘Ovo je ishitrena odluka, ali istina je da je otkupna cijena mlijeka 3 kn, a prodajna 10 kn‘

I predsjednik odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Igor Rešetar smatra da je ovo ishitrena odluka

Mesnica na zagrebačkom Dolcu, ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

"Budući da su marže trgovaca ograničene i ugrađene u limitirane cijene, mi ćemo se morati uklopiti, i to tako da idemo šest posto ispod održive cijene. To će za nas, proizvođače svježeg mesa, značiti da ćemo, u slučaju da cijene svježeg mesa na burzi ostanu ovakve kakve su sada, poslovati s gubitkom. U slučaju da cijene na burzama i ostali troškovi porastu, taj će naš gubitak biti puno veći. Obeshrabruje i činjenica da su urodi stočne hrane zbog suše značajno manji, što uvijek za posljedicu ima poskupljenje stočne hrane, a to svakako utječe i na cijenu mesa. Ovogodišnja sjetva je 30-40 posto skuplja od prethodne. Ako dođe do većih porasta ulaznih troškova - a očito je da hoće - morat ćemo sjesti s ministrima i vidjeti kako se to može kompenzirati. U ovakvoj situaciji mesari, mesoprerađivači i klaoničari podnijet će možda i najveći teret ovakvih mjera", pojašnjava predsjednik uprave PPK Karlovac Igor Miljak.

Vlasnik Purexa iz Hrvaca Milivoj Dragošević kaže da će o svemu više znati u ponedjeljak nakon sastanka koji proizvođači imaju s ministricom poljoprivrede.

Novi udar

"Zasad znam da ako mi, proizvođači mesa, moramo svoje proizvode dati ispod održive cijene, razumski je da zauzvrat moramo imati jasne kompenzacijske mjere", pojašnjava Milivoj Dragošević. Na naš upit tvrtkama Fortenova Grupe, čiji su proizvodi također u ovoj grupi, dobili smo zajednički odgovor tvrtki PIK Vrbovec i Zvijezda plus: "Proizvodnja prehrambenih proizvoda je pod snažnim udarom i dalje rastućih troškova i svako ograničavanje maloprodajne cijene proizvoda je dodatni izvor udara na proizvodnju i trgovinu, pogotovo na nas proizvođače i naše zaposlenike. S druge strane, podržavamo napore Vlade RH usmjerene na stabiliziranje situacije i ublažavanje najsnažnijeg udara na krajnje potrošače. Jasno je da tu svatko mora platiti određenu cijenu i mi ćemo kao kompanija u tome sudjelovati. Za proizvodnju je posebno važno da se mjere ograničavanja cijena energenata kakve su donesene za električnu energiju svakako donesu i za plin.

Slovenija kao uzor

Predsjednik odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Igor Rešetar smatra da je ovo ishitrena odluka. "Istina je da je u trgovinama cijena litre mlijeka bila i 9,90 kuna, ali je činjenica da je bilo i nižih cijena. Trebamo se prisjetiti da je u vrijeme kada smo prosvjedima izborili otkupnu cijenu mlijeka od 2,5 kune po litri cijena litre mlijeka u trgovini bila 4,5 kuna. Dakle, prerađivači i trgovci su se našli u te dvije kune. Sada je otkupna cijena litre mlijeka oko tri kune, a cijena mlijeka na polici trgovine je skoro 10 kuna. Te dvije kune su, dakle, narasle na sedam. Ispravno bi bilo da se jedan dio tog kolača pretoči nama proizvođačima. Na koji način se to može napraviti, ne znam, ali znam da nam je sektor proizvodnje mlijeka u padu. Bojim se da ni ove mjere neće pomoći proizvođačima. Ono što smatram jako važnim je to da po uzoru na Sloveniju napravimo popis 20 najvažnijih proizvoda, da se njihove cijene prate i uspoređuju u trgovačkim centrima te da se prati poštuju li se mjere", predlaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:27