STIŽU PROMJENE

Ovdje dugo nije bilo novih stanova za tržište, a sad niče nova zgrada: ‘Mi smo riskirali, zaboravljeni grad se vraća‘

Stambene novogradnje nije bilo od 2019. godine, kada je završena zadnja. Prije te zgrade, takve zgrade nije bilo od 2009. godine
 Kaptol Residence/

"Trenutno smo završili fazu pripreme terena i postavili 304 pilota, koji će osiguravati statiku zgrade i dio su protupotresne zaštite", rekla nam je Daria Drpić, direktorica tvrtke Ribary koja se prva odlučila za gradnju zgrade sa stanovima na tržištu u Sisku, gdje takvog projekta nije bilo četiri godine.

Pitamo je li skori završetak autoceste imao veze s odlukom da se upuste u taj pothvat.

- Novoizgrađena autocesta Zagreb – Sisak je od krucijalne važnosti za razvoj Siska. Nakon potresa situacija je bolja, obnove u središtu grada su još uvijek u tijeku, dosta se toga i nanovo izgradilo. Mislimo da će Sisak u narednom periodu postati lijepo mjesto za život mladih obitelji. Sa sadržajima kao što su novouređeni obrazovni centar, sportske dvorane, nove škole, vrtići, te će napokon dobiti sve što treba imati jedan grad za život - odgovara Daria Drpić optimistično.

image
Kaptol Residence/
image
Ribary/

U Sisku stambene novogradnje nije bilo od 2019. godine, kada je završena zadnja. Prije te zgrade, takve novogradnje nije bilo od 2009. godine.

- U Sisku nije bilo investitora koji su vidjeli profit u izgradnji, jer je potražnja bila mala. Obnova od potresa i završetak autoceste ubrzat će razvoja Siska - smatra.

Nakon potresa 2020. godine, naglo je i ovdje, dodaje, porasla potražnja za novogradnjama i statički sigurnijim zgradama, ali ih nije bilo u ponudi.

Projekt Kaptol Residence, odnosno zgrada čija je sad gradnja u tijeku u samom centru grada imat će 37 stanova, 15 vanjskih parkirnih mjesta i 22 garažnih. Cijena kvadrata je 2500 eura četvorni metar, a službeni završetak radova je travanj 2026. godine. Svi materijali, prema najavi investitora, koje će ugraditi spadaju u A klasu proizvoda.

Pitamo kakva je potražnja?

- Nadmašila je naša očekivanja. Izvrstan odaziv kupaca s obzirom na to da smo tek u samom početku radova - tvrdi investitorica.

Mislite li da će ova novogradnja motivirati i druge slične investicije?

- Da, cijeli grad je u nekoj vrsti renovacije. Puno mladih obitelji se odlučilo na život u Sisku koji će sigurno imati potrebu za daljnjim novogradnjama. Po završetku autoceste računamo na kupce iz Zagreba i Velike Gorice - odgovara.

Koja je situacija sa zemljištima za gradnju? Koje su cijene kvadrata?

- Zemljišta na području Siska ima dosta, nakon rušenja zgrada koje su stradale u potresu pojavilo se puno novih lokacija za gradnju. Potražnja za zemljištima je velika tako da su i cijene dosta narasle. Trenutna prosječna cijena građevinskog zemljišta 50 - 70 eura/m2 iz čega se vidi porast cijena u odnosu na onu prije potresa - kaže.

image

gradilište u Sisku

Ribary/

Trenutno su, kaže, u fazi projektiranja dodatne zgrade koja se nalazi nasuprot jer postoji interes. U planu je, najavljuje, napraviti dječje igralište, koje će moći koristiti svi stanari i susjedi.

U Sisku su nedavno završene i dvije stambene zgrade po modelu POS-a, koje su financirali država i Grad, te nisu imale stanove na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:48