POMIJEŠANE KOCKICE

Ovako neki u Splitu slave današnji Dan pobjede; na balkonu je izvješena zastava, ali, koja? ‘Ovo nije naš barjak‘

Umjesto da se po cijelom gradu vijore hrvatske zastave, taj čin prakticiraju samo rijetki stanovnici
 /Snimio čitatelj

Umjesto da se danas po cijelom gradu vijore hrvatske zastave, s obzirom na to da danas obilježavamo važan dan u hrvatskoj povijesti - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, taj čin prakticiraju samo rijetki stanovnici Splita, ne računajući barjake na službenim institucijama koji su obvezni.

Pa onda među tom manjinom naletimo na ovu fotografiju koju je Slobodnoj Dalmaciji poslao čitatelj na kojoj se vidi kako je na jednom balkonu u Getaldićevoj ulici u Splitu istaknuta zastava koja zapravo nije hrvatski barjak.

- Evo kako neki slave današnji praznik u Getaldićevoj 35. Ovo nije zastava Republike Hrvatske - napisao je čitatelj koji nam je poslao fotografiju.

Ako nekome nije jasno kako, podsjećamo na Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u svom članku 10. lijepo navodi:

"Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1: 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava.

Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvstske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave."

Dakle, ovo što je navedeno u Zakonu je hrvatska zastava. Ovo na balkonu u Getaldićevoj - nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:07