ZIMMER FREI

Ovaj je naš grad rekorder apartmanizacije: ‘Znate kako je. Kad vide da susjedi iznajmljuju...‘

U samo godinu dana ondje je registrirano 13 posto više kreveta, no promet im je - u blagom padu

Pogled na Kaštel Novi i Kaštel Štafilić

 Zvonimir Barisin/Cropix

"A, čujte, znate kako je, vidi čovjek da njegov susjed iznajmljuje, pa onda odluči i on iskoristiti priliku... Ne možemo mi tu kao jedinica lokalne samouprave puno napraviti, ali, na sreću, to nam još nije počelo stvarati probleme", kaže nam gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Nazvali smo ga nakon što smo iz Hrvatske turističke zajednice primili podatke o gradovima i općinama s najvećim aposlutnim porastom broja kreveta u privatnom smještaju. Našlo se tu puno toga očekivanog - Dubrovnik, Zagreb, Split i Rijeka, ali i Kaštela.

Manji promet

I to s prilično šokantnim skokom - u odnosu na 2022. godinu, kad je u Kaštelima bilo registrirano 9222 kreveta u zimmer freiu, danas ih je tamo 10.412, što znači da je u samo godinu dana Zimmer frei narastao za 13 posto.

Dodatno, podaci za prvih šest mjeseci ove godine govore o 0,2 posto slabijem prometu u Kaštelima u odnosu na lani, a iako bi to mogao biti znak da nove postelje možda i nisu potrebne, Ivanović kaže da je sezona zapravo na razini prošle godine te da računaju na porast u glavnoj sezoni, dakle srpnju i kolovozu.

Ivanović kaže da ne barata točnim podacima, ali da je riječ o novoregistriranim krevetima za kratkoročni najam i u novima, ali i u starim objektima, te da brojke nisu tako čudne s obzirom na to da cijeli taj kraj, a Kaštela imaju obalu dugačku 16 kilometara, živi od turizma.

"Naravno da bismo mi radije da ovamo dođu neka proizvodnja, neki investitori, ali kraj povijesno živi od turizma. Ljudi grade kuće, posebno su im interesantne vile s bazenima, i doista je ovdje više privatnog smještaja nego hotelskog, iako imamo nešto i malih obiteljskih hotela.

Nažalost, bivši hotel Palace zjapi prazan i propada i mi nikako da mu nađemo investitora koji bi ga preuredio i opet stavio u funkciju", navodi Ivanović te nam otkriva da bi vjerojatno nakon jeseni trebala početi gradnja novog hotela na mjestu bivšeg odmorišta Zenica, u koji ulaže tvrtka Manas, odnosno vlasnici splitskog hotela Cornaro.

Riječ je o objektu sa 130 soba, s dvije podzemne i četiri nadzemne etaže, a na kojem bi radovi mogli započeti nakon ljetne sezone. Budući hotel imat će četiri zvjezdice, trebao bi biti visok oko 16,5 metara, a nalazit će se na parceli od 4700 kvadrata koju je tvrtka 2019. kupila od Credo banke u stečaju, i to za 1,1 milijun eura.

Uz more

Riječ je o atraktivnoj nekretnini, u prvom redu do mora, a prema najavama, postojeće odmaralište bit će u potpunosti uklonjeno te će se na njegovu mjestu sagraditi novi objekt, čija je vrijednost zasad nepoznata. Osim smještaja, hotel će imati spa i wellness, a navodno čak i kongresne sadržaje, s time da je za krovnu terasu predviđen bazen.

"Investitor je predao zahtjev za građevinsku dozvolu i vjerujemo da će uskoro biti odobrena", potvrđuje Ivanović, koji smatra da je stanje u Kaštelima, bujanju privatnog smještaja usprkos, dobro.

"Nemamo infrastrukturnih ni prometnih problema, ovdje je ugodno živjeti i možemo se s time nositi", kaže.

Inače, prema službenim podacima Hrvatske turističke zajednice, broj kreveta u komercijalnom privatnom smještaju trenutno iznosi 638.733 osnovna ležaja, no gledajući komercijalni i nekomercijalni smještaj, broj kreveta narastao je u samo godinu dana za 59.000, od čega za 30.000 u komercijalnom, a za 29.000 u nekomercijalnom smještaju, odnosno u vikendicama.

Prema analizama Hrvatske udruge turizma, da je taj isti broj ležajeva u godinu dana registriran u hotelskom, odnosno organiziranom smještaju, Hrvatska bi bila bogatija za 110 opatijskih hotela Ambasador.

Split
Lani je Split imao 21.986 kreveta, a ove ih godine ima 24.437, što je porast od 11%
Zadar
Prošle godine Zadar je imao 16.401 krevet, a ove 17.675, odnosno 7,7% više
Kaštela
Broj kreveta u Kaštelima porastao je za 13%. Lani su ih imali 9222, a sada 10.401
Rijeka
Rijeka ima najveći porast broja kreveta u odnosu na prošlu godinu, od čak 25%. Imala ih je 3708, a sada ima 4650 kreveta
Dubrovnik
I Dubrovnik bilježi rast broja kreveta, ali samo za 6%. Lani je imao 15.642, a ove godine 16.544 kreveta
Zagreb
Hrvatska metropola također se značajno "pojačala" brojem kreveta u obiteljskom smještaju. Prošle godine Zagreb je imao 6336 kreveta, a ove ih je 7204, što predstavlja porast za 13%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52