IVAN PENAVA

‘Ovaj dan treba proslaviti! A neki koji se nisu pojavili tukli su ljude koji su sada tu s nama...‘

‘Volio bih da su i predstavnici Srba ovdje, ali mirna reintegracija je donijela i to da se snage koje su u suštini poražene teško mire sa sadašnjom situacijom‘

Ivan Penava, gradonacelnik Vukovara

 Vojko Basic/Cropix

Polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, Grad Vukovar obilježio je 32. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnicu dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i do tada okupirani dijelovi istočne Hrvatske 1998. godine vraćeni u ustavno-pravni poredak RH.

Tim povodom gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako "ovaj dan treba proslaviti, sjetiti se tih vremena i čestitati građanima dan međunarodnog priznanja," posebno se osvrnuvši na vukovarske branitelje koji su 15. siječnja 1992. godine i međunarodno priznanje Hrvatske dočekali u logorima.

- Brojni branitelji Vukovara, od kojih su neki i danas s nama, dobili su tog dana dodatnu porciju zlostavljanja u logorima širom Srbije, pa za njih ovaj datum ima posebnu težinu. No, 32 godine nakon toga imamo svoju državu i ono što treba reći je da trebamo imati državu u kojoj nas ima više, trebamo zaustaviti odljev ljudi, oslanjati se na vlastite snage, zadržati ljude u ruralnim prostorima, jačati proizvodnju, sve naše kapacitete, obrambene snage, policiju, sve institucije države, kazao je Penava, istaknuvši i kako je "mirna reintegracija u kapitalnim pitanjima ispunila ciljeve, jer su spašeni životi i prostor je reintegriran." No, vukovarska bolna točka i dalje su ratni zločini.

- Ratni zločini su bolna tema u kojoj nismo napravili nikakav pomak. Kada govorimo o ključnim ljudima, cijeli posao je napravio Međunarodni sud u Hagu, dok hrvatsko pravosuđe nije napravilo ništa. Nijednog generala niti kolovođu velikosrpske politike naše institucije nisu privele i osudili. To su otegotne okolnosti za današnji život i puno toga što se i danas događa u Vukovaru. Ta pitanja opterećuju društvo i zbog toga nam je zatrovana atmosfera, rekao je Penava, koji je upitan i što misli o tome što s njim na polaganju vijenca nije bio dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine, čiji su prijašnji predstavnici bili važni sudionici mirne reintegracije.

- U demokratskom društvu svatko ima pravo doći ili ne doći, obilježavati ili ne obilježavati. Volio bih da su tu s nama, ali kao što iščitavamo iz medija, reintegracija je donijela i to da se snage koje su u suštini poražene teško mire sa situacijom koja jest, jer ipak su se borili za neke druge stvari, druge tvorevine, borili se protiv ovoga što mi danas obilježavamo i slavimo. Mnogi od njih su i tukli ljude koji su danas ovdje s nama. No, za nas je ovo radostan dan na kojem smo zahvalni hrvatskim braniteljima i pokojnom predsjedniku Tuđmanu te svim ljudima koji su dali svoj doprinos za ovo to danas imamo, poručio je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 18:02