NEPRIMJERENO

Otvoreno zasjenio ispad ravnatelja HZZO-a, reagirao i Togonal: ‘Uuu, ovo je seksizam, i to žešći‘

"Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci", rekao je Vukelić
Emisija Otvoreno
 HRT

Večerašnja HRT-ova emisija Otvoreno bavila se pitanjem duga države veledrogerijama.

Emisiju je, nažalost, zasjenio seksistički ispad ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića. Na pitanje voditelja zašto se ljekarnama ne plaća ono što je isporučeno, Vukelić je napomenuo da se konstantno miješaju kruške i jabuke.

- Govorimo o bolničkom sustavu i govorimo o sustavu receptnom koji direktno plaća Hrvatski sustav za zdravstveno osiguranje. Naš trenutni dug prema ljekarnama iznosi iznad zakonskog roka 50 dana. U bolničkom sustavu su veseli kada je na 365 dana. Znači, HZZO sada iznosi oko 550 milijuna kuna i 50 i nešto dana.

Na opasku voditelja da onda gospođa Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, i magistre "kukaju bez veze", Vukelić je rekao:

- Pa čujte, o tome bi se dalo - rekao je Vukelić na što je Soldo napomenula da ona "nije kukala". Na opasku voditelja da "ipak malo isprovociraju" ravnatelja HZZO-a, Vukelić je potom rekao:

- Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci.

Voditelj emisije Mislav Togonal odmah ga je opomenuo:

- Uuu, ovo je seksizam bio, i to žešći - istaknuo je Togonal.

- Ne, ne, govorim operativno, kad objašnjavamo nešto, ne - vadio se potom ravnatelj HZZO-a.

Inače, čelnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Dijana Percač je rekla kako veledrogerije nemaju utjecaja na cijenu lijekova niti na potrošnju te oni nemaju uvida što se dešava što se događa u zdravstvenom sustavu, osim toga da znamo da dugovi rastu.

- Mi imamo jako dobro organiziran zdravstveni sustav. Cijenu određuje Hrvatska agencija za lijekove, temeljem koje određuje Ministarstvo zdravstva najvišu moguću maržu veledrogerija i HZZO pregovara s proizvođačima lijekova i tako snižava cijenu.

- Imamo i javnu nabavu gdje veledrogerije sudjeluju i dodatno se spuštaju cijene. Dugovi prema nama su neodrživi i mi ne možemo financirati zdravstveni sustav, a to je 5 milijardi kuna - naglasila je. Apeliramo na dugoročno rješavanje duga, rekla je Percač

Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je kako je istina da je ministarstvo u dugovima i oni od njih ne bježe.

Percač se osvrnula na to kako su dugovi veledrogerijama 5,7 milijardi kuna za uredno isporučene lijekove i medicinske proizvode.

Bašić je naglasio kako se glava ne "zabija u pijesak" te kako je problem kompleksan i složen.

Ana Soldo je pak rekla da imamo, kao i sve zemlje EU, nestašicu lijekova.

- Imamo problem koji traje dugo i reforme moraju biti brze i sveobuhvatne i moraju obuhvaćati reforme procesa. Mi smo mijenjali sve, ali nismo mijenjali to kako nastaje dug - naglasila je Soldo.

Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a, naglasila je kako je već prije naglašavala da nisu dovoljna sredstava za zdravstvo te da će nam se dogoditi prijetnja veledrogerija.

Percač je naglasila kako veledrogerije ne žele uznemiravati javnost. Rekla je kako od 2017. komuniciraju s ministarstvom zdravstva i financija te permanentno upozoravaju na rast dugovanja iz godine u godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:39