KAZIMIR BAČIĆ

OTVORENO PISMO GLAVNOG RAVNATELJA HRT-a 'Izloženi smo političkom pritisku i orkestriranim napadima, ne želimo biti sredstvo političkih razmirica'

 
Kazimir Bačić
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija (HRT) kao javni medijski servis trenutno je, zbog tužbi koje su podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima, stoji u otvorenom pismu kojeg je u ponedjeljak uputio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Bačić ističe da je "HRT šokiran optužbama za cenzuru obzirom da u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izvještava o događajima, te je otvoren za sve društvene skupine, udruge i političke opcije".

HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije, poručuje Bačić u pismu upućenom hrvatskoj javnosti, Saboru, vladi i medijima.

Izvijestio je i kako je HRT, u skladu sa zaključcima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima.

Naglašavamo da Hrvatska radiotelevizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, u skladu s Zakonom o HRT-u i Ugovoru s Vladom RH, te profesionalnim smjernicama EBU-a, čija je članica, stoji u pismu Bačića.

Stranka "Pametno" pridružila se bojkotu HRT-a, poziva na neplaćanje pretplate

Stranka Pametno pridružila se bojkotu HRT-a podržavši prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) "Ne damo novinarstvo“ te je pozvala građane da ne plaćaju pretplatu, mjesečnu pristojbu koju su obvezni plaćati svi vlasnici ili posjednici televizora i radija.

"Hrvatska radio televizija već dugo nije niti javni niti informativni servis građana jer njezino isključivo politički postavljeno rukovodstvo HRT je pretvorilo u servis HDZ-a, a novinarima su onemogućili da se bave svojom profesijom, da se bave novinarstvom", upozorava "Pametno" u priopćenju u ponedjeljak.

Predsjednica stranke Marijana Puljak poručuje kako istodobno daju podršku prosvjedu HND-a (u subotu, 2. ožujka) pod nazivom "Ne damo novinarstvo“.

Time se, ističe, zalažu za medijske slobode novinara, "jer bez tog minimuma nema razvoja demokratskog društva niti ostvarivanja prava građana na pravodobno i istinito informiranje, zajamčeno nam po Ustavu RH".

"Pametno" je podržalo i zahtjev HND-a da HRT odbaci sve tužbe koje je podigao protiv novinara i drugih medijskih kuća.

Navevši kako je to "u svijetu još neviđen slučaj da javna televizija tuži vlastite novinare kao i novinare i druge medijske kuće i potražuje odštetu u visini od 2,3 milijuna kuna", stranka prosvjednu aktivnost, osim na bojkot i podršku prosvjedu, proširuje i zahtjevom za redefiniranjem Zakona o HRT-u i ukidanje pretplate.

"Pretplata treba služiti financiranju javnog servisa koji služi svim građanima, a ne propagandnoj mašineriji vlasti, što imamo danas", poručuje predsjednica stranke Puljak.

Podršku prosvjedu HND-a te dvotjednom bojkotu HRT-a do sada su se priključili SDP, stranke Amsterdamske koalicije te političke platforme Možemo, kao i trideset organizacija civilnoga društva.

Gong: Posljednja je prilika da se HRT spasi kao javni servis

Gong je u ponedjeljak pozvao sve zainteresirane udruge, sindikate, institucije i političke stranke da se uključe u bojkot HRT-a i ne sudjeluju u njihovu programu do novinarskog prosvjeda ''Novinarstvo ne damo!'' najavljenog za subotu 2. ožujka, te je istaknuo kako je pokretanje šire društvene platforme ''vjerojatno posljednja prilika da se HRT spasi kao javni servis''.

Izvršna direktorica Gonga Jelena Berković na konferenciji za novinare izrazila je i solidarnu podršku svim novinarima i medijima koje je HRT tužio, te je istaknula kako je namjera bojkota ukazivanje na ''nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka'' dodatno srozavaju stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Naglasila je i kako su se bojkotu više desetaka organizacija civilnog društva koji, između ostaloga, od HRT-a traže odbacivanje navedenih tužbi, sada priključuju mnogi uključivši i političke stranke među kojima su kao posljednji u bojkotu i SDP, kao i članice Amsterdamske koalicije.

Pritom je naglasila i kako je bojkot HRT-a i ''apsolutno političko pitanje'' te jasna poruka vladajućima u HDZ-u da u ovoj situaciji preuzmu odgovornost oko HRT-a te da, kako je istaknula, krenu rješavati problem tamo gdje je nastao.

''Ako su u HDZ-u svjesni da su najodgovorniji za stanje u državi, onda neka preuzmu i odgovornost i oko HRT-a. S jedne strane, moraju dozvoliti novinarima da profesionalno rade svoj posao i maknuti svoje prste od uređivanja medija, a s druge strane moraju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati HRT-om. Odgovornost je na Ministarstvu kulture i premijeru da podvuku bilancu i vide jesu li ipak krive ljude postavili na ta mjesta'', rekla je Berković.

Član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa, istaknuvši kako govori u svoje ime, podsjetio je na ispunjavanje ugovora Vlade s HRT-om, i ''misijske ciljeve'' koje bi taj javni servis trebao ispunjavati među kojima su i promicanje medijske kulture i povjerenje javnosti prema javnom medijskom servisu, no ocijenio je kako podnesene tužbe protiv novinara ''odstupaju od tog misijskog cilja''.

''Vidimo svakog dana da javnost ima sve manje povjerenja prema tom javnom medijskom servisu'', zaključio je Baketa.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji je govorio o svojim iskustvima vezanima uz pritiske na medije te je istaknuo kako je napokon stiglo vrijeme da mediji, a naročito HRT, prestanu služiti vladajućoj politici i elitama.

Berković je pred novinarima pročitala i najnovije pismo potpore Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u kojim se ističe i kako DHFR već desetak godina upozorava na sumnje i nepravilnosti u poslovanju HRT s posebnim naglaskom na nabavu programa iz vanjske produkcije i netransparentno trošenje programskog proračuna HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:02