VELIKA INVESTICIJA

Otvorena nova zgrada Medicinske škole u Puli, koštala je 61,7 milijuna kuna

Nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike...

Medicinska škola Pula, digitalna ilustracija

 Facebook MŠP

Nepune dvije godine nakon polaganja kamena temeljca i početka radova, u Puli je u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i službeno obilježen dovršetak izgradnje i početak nastave u novoj zgradi Medicinske škole, investicije vrijednosti 61,7 milijuna kuna.

Ustvrdivši kako je sektor zdravstva u strukovnom obrazovanju njegov važan dio i prepoznat kao sektor koji ima razvojnu perspektivu, dok njegov doprinos prelazi okvire obrazovnog sustava, ministar Fuchs kazao je kako razvojni put Medicinske škole u Puli od 1957. godine pokazuje primarnu zadaću, a to je obrazovanje učenika za zanimanje medicinska sestra, koja traje i do danas uz proširenje programa obrazovanja na zanimanja fizioterapeutski tehničar i primalja asistentica.

"Ova je škola od strateškog interesa za grad i županiju, ali i šire, a to pokazuju i kretanja učenika na tržištu rada nakon završetka ove škole, posebno u sustavu pružanja primarne zdravstvene skrbi te zdravstvenog turizma", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja.

Novi suvremeno opremljeni prostori, rekao je, omogućit će učenicima bolje uvjete odgoja i obrazovanja te višu kvalitetu stjecanja znanja i vještina u zahtjevnim zanimanjima u području zdravstva.

Izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli zajednički je projekt osnivača škole, Istarske županije i Grada Pule, koje su ga financirale u jednakim omjerima.

Ustvrdivši kako je izgradnja i opremanje nove Medicinske škole nesumnjivo najznačajnija investicija na području obrazovanja u Istri, istarski župan Boris Miletić kazao je kako je time Istarska županija stigla nadomak zaokruživanju priče o zdravstvenom sustavu, budući da se u blizini nalazi nova zgrada pulske Opće bolnice, projekt koji je okončan u prosincu prošle godine, a odmah do nje se nalazi i budući hospicij.

"Učenici Medicinske škole u novu su zgradu ušli prije tri tjedna, kada je započeo novi semestar. Sadašnje i buduće generacije učenika ovom kapitalnom investicijom dobivaju uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri uvijek bile uzorom", naglasio je Miletić dodavši kako time Istra pokazuje da je ulaganje u mlade i obrazovanje kao temelj perspektivne sutrašnjice, visoko na listi naših prioriteta.

"Ne kaže se bez razloga da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, a posebice ako se radi o deficitarnom zdravstvenom kadru, gorućem problemu na razini države", poručio je Miletić.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je danas veliki dan za grad Pulu te kako izgradnja škole nije samo civilizacijsko pitanje koliko je poruka o važnosti ulaganja u obrazovanje i koliko se ono posljedično vraća u društvo.

"Mi sada krećemo u projekte iz MPO-a za dovršetak dviju osnovnih škola koje su u dvije smjene - Kaštanjer i Šijana, izgradnju jedne nove škole, dogradnju i izgradnju novog vrtića i školskih sportskih dvorana. To je ono što nas čeka, kao grad se na to pripremamo. To je poruka nade da sve što ulažemo u našu djecu, mlade i obrazovanje stostruko se vraća", naglasio je Zoričić.

Zadovoljstvo otvaranjem škole iskazao je i ravnatelj Ivan Žagar te ustvrdio da se škola u kratkoročnom planu ima ambiciju proširiti na nove smjerove poput smjera zubnih tehničara.

Inače, nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:26