PRVA VEĆA RELAKSACIJA

Otvaraju se restorani i sajmovi, na skupovima do 100 ljudi, od sredine lipnja novo popuštanje?

Vjerojatno će se ići i u daljnje produljenje radnog vremena, prvo do 24 sata, a poslije možda i dulje
Davor Božinović i ilustracija restorana
 New York City/Alamy/Alamy/Damir Krajač/Cropix

Nakon šest mjeseci strogih mjera, u subotu počinje prvo veće popuštanje koje će nas u susret ljetu i turističkoj sezoni približiti starom normalnom. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, u ponedjeljak je načelno rekao u kojem će smjeru ići ublažavanje mjera.

Doći će do drastičnog povećanja dopuštenog broja sudionika na javnim okupljanjima s 25 na 100, otvorit će se zatvoreni dijelovi restorana, a na kulturnim događanjima i u vjerskim objektima smanjit će se potrebna kvadratura po osobi sa sedam na četiri četvorna metra.

- Produljit će se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata. Mjere u restoranima bit će one koje su vrijedile prije za unutarnje dijelove restorana, a poslije, vezano za dogovore u EU oko digitalnih potvrda, moguće je uvođenje novijih tehničkih rješenja - rekao je Božinović.

Dodao je da će se dopustiti rad sajmovima na otvorenom i gospodarske manifestacije na kojima se izlažu proizvodi, ali uz obvezu nošenja maski.

Božinović je najavio da će ove mjere vrijediti do sredine lipnja uz budno praćenje epidemiološke situacije i dinamike cijepljenja, a s približavanjem ljeta razmišljat će se što je moguće dalje popuštati.

- S jedne strane, otvaranje više mogućnosti i više djelatnosti, a s druge strane održati cijelo vrijeme imidž sigurne turističke države - zaključio je Božinović.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, mjere će biti donesene u petak i predstavljene na konferenciji za novinare, s obzirom na to da će se još jednom svi detalji proći u četvrtak na sjednici Vlade.

Također, doznajemo, popuštanja se odnose i na druga događanja koja Božinović u ponedjeljak nije spomenuo. Primjerice, na pogrebima više neće biti ograničenja broja prisutnih, ali na snazi će ostati mjere distance, nošenja maski i dezinfekcije te i dalje neće biti izražavanja sućuti kontaktom.

Dopustit će se i svadbene svečanosti, ali gosti će morati imati potvrdu o preboljenju covida ili da su cijepljeni ili testirani, a i tamo će biti propisane mjere.

Zatvoreni dijelovi restorana će se otvoriti, ali prema pravilima koja su vrijedila prije. To znači da će se morati nositi zaštitne maske dok se ne dođe do stola i kada se odlazi na toalet, bit će razmak među stolovima, a za stolom bi trebale biti osobe iz istog kućanstva. Na kulturnim događanjima i u crkvama također će moći biti veći broj ljudi, odnosno potrebno je četiri kvadrata po osobi. No, trgovine i šoping-centri i dalje će raditi prema pravilima koja su trenutačno na snazi.

Uz ovaj prvi set mjera popuštanja, s dolaskom ljeta zbog većeg broja stranih turista i želje da imamo uspješnu sezonu već se razmišlja i o novim popuštanjima koja se planiraju za sredinu lipnja.

U to bi trebala biti uključena veća okupljanja, festivali i druga događanja na kojima se očekuje veći broj ljudi. Kako stvari stoje, ona će biti dopuštena, ali za njih će vrijediti posebna pravila.

Kako neslužbeno doznajemo, sva događanja pod visokim rizikom imat će pravilo da ulaz mogu proći oni s jednim od tri uvjeta: negativnim testom, da su preboljeli covid ili da su cijepljeni. Iako zelena digitalna iskaznica, tzv. covid-putovnica, još nije profunkcionirala, i dalje se 1. lipnja drži kao datum kada bi trebala početi njezina primjena.

Vjerojatno će se ići i u daljnje produljenje radnog vremena, prvo do 24 sata, a poslije možda i dulje. Cilj je popustiti što više, ali zadržati dobru epidemiološku situaciju jer uvijek se situacija može okrenuti u drugom smjeru, a novo zatvaranje u sezoni dovelo bi nas u velike ekonomske probleme.

Unutrašnji dijelovi kafića ostaju zatvoreni

U prvom setu popuštanja mjera ne spominje se otvaranje unutrašnjih dijelova kafića. - Nakon 15 mjeseci agonije i akumuliranja gubitaka bilo je vrijeme da dođe do popuštanja, imamo bolju epidemiološku situaciju s obzirom na broj cijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus.

Ono na što smo apelirali, ali to nisu uvažili, bilo je da ne radimo razliku između caffe barova i restorana. Tražili smo da to bude horizontalno. Prema izjavi ministra Božinovića, opet su to napravili i tu očekujem veliki problem - rekao je Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:02