‘BIO SAM SUVOZAČ!‘

Otkriveno odakle je najteže ozlijeđeni, liječnica: Djetetu iz Rijeke je teško, u velikom je šoku!

Dan nakon stravične prometne kod Karlovca, u kojoj je poginulo troje ljudi, policijski istražitelji počeli su slagati mozaik događaja koji su prethodili teškom udesu

Prometna nesreća na autocesti A1

 Mario Pušić/

Svih šest osoba ozijeđenih u strašnoj prometnoj nesreći na autocesti A-1, koji su zaprimljeni u Opću bolnicu Karlovac, i dalje su tamo na obradi. Jedan od njih, najteže ozlijeđeni, inače državljanin Moldavije, bit će danas upućen u KBC Sestre milosrdnice na daljnju liječničku obradu.

- On ima tešku ozljedu kralježnice, te će mu liječenje biti nastavljeno u Zagrebu u Draškovićevoj, jednog smo operirali i on je stabilno. Dvojica koja su lakše ozlijeđena žele što prije van iz bolnice, ali ćemo ih zadržati još neko vrijeme. Prvi koji će biti otpušten je 16-godišnjak, hrvatski državljanin, koji je zadržan zbog psihološke pomoći. Djetetu je stvarno teško i u vidnom je šoku. Jučer ga je obišla rodbina, posjetio ga je i ujak te smo u komunikaciji s njima - rekla nam je ravnateljica Opće bolnice Karlovac dr. Ivana Kovačić.

Nekako su, kaže, uspjeli uspostaviti šturu komunikaciju s ozlijeđenima, te su utvrdili da su, osim dječaka iz Rijeke te najteže ozlijeđenoga Moldavca, svi ostali državljani Egipta.

Neslužbeno doznajemo da policija paralelno utvrđuje detalje prometne nesreće, ali i ovog, po svemu sudeći, krijumčarskog posla koji je u pozadini tragedije. Hospitalizirani putnici Mitsubishija odbijaju bilo kakvu daljnju komunikaciju, pa se za sada raspolaže samo informacijama o njihovom državljanstvu. Iz izvora bliskog istrazi doznajemo da je ozlijeđeni Moldavac izjavio da je u Mitsubishiju bio - suvozač.

Je li možda, zajedno s vozačem terenca mađarskih oznaka, kao krijumčar sudjelovao u prijevozu ilegalnih putnika? To je nešto sa čime će se sasvim sigurno pozabaviti policijski istražitelji. Naime, jučer su mediji javili kako je treća poginula osoba, odnosno ona stradala u Mitsubishiju bio vozač toga vozila, također moldavski državljanin. Njegovo tijelo je na obdukciji te se te činjenice tek trebaju utvrditi.

Čest je slučaj, a pogotovo prilikom prijevoza većeg broja putnika, da vozač kraj sebe ima i "partnera", a obično se radi o osobama u obiteljskoj ili prijateljskoj vezi.

Rekonstrukcija teške prometne nesreće kod Karlovca

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko dva ujutro na autocesti A1 Zagreb - Ploče - Karamatići, točnije traku koji vodi prema jugu, prije izlaza Novigrad, poginule su tri osobe i ozlijeđeno je njih dvanaest. Sudjelovala su dva vozila - Alfa Romeo u kojem je bila obitelj iz Rijeke i Mitsubishi mađarskih tablica koji je, prema neslužbenim informacijama koje je saznao Jutarnji list, vjerojatno prevozio migrante.

image

Ostaci terenca Mitsubishi

Robert Fajt/Cropix

Muž i žena iz Rijeke poginuli su na mjestu nesreće, a njihov 16-godišnji sin prevezen je u Opću bolnicu Karlovac zbog lakših ozljeda. Kako se neslužbeno saznaje, obitelj se vraćala s novogodišnjeg putovanja na Malti i krenuli su sa zagrebačkog aerodroma prema Rijeci.

Na krhotine sudara naletjela su još dva vozila u pravcu juga, kombi Mercedes i VW Sharan zagrebačkih oznaka, ali srećom bez većih posljedica. Reporteri Jutarnjeg lista razgovarali su s vozačem koji je svjedočio nesreći. Rekao je da su iz terenca mađarskih oznaka, putnici poispadali nakon udara i ostali ležati na cesti.

- Ovo su u Mitsubisiju očito bili migranti, vidio sam da su bili tamnoputi i bilo ih je 12, a auto je bio onaj sa sedam sjedala. Dva, tri čovjeka iz terenca su ležala na brzoj traci odmah uz bankinu, dva su vrištala od bolova, jedan je bio u teškom stanju, ne znam hoće li preživjeti, ostali su bili porazbacani po travi. Jedan je bio ispod kombija. Kad su digli Mitsubishi, onda su pronašli još jednog. Taj je bio mrtav, možda vozač - ispričao je svjedok.

Razgovarao je, kaže, sa sinom riječke obitelji koji je spavao kad je došlo do sudara i kasnije bio pri svijesti, ali krvave glave.

- Pitao sam ga kamo ste išli. Rekao mi je: "Doma za Rijeku". Pitam znaš li što se dogodilo, veli: "Ne znam, spavao sam iza". Samo ja ponavljao: "Joj, što je s mamom i tatom, mama i tata nisu dobro" - rekao je.

Motor Mitshubisija ispao je iz karoserije vozila i ostao na brzoj traci. Svjedok je također rekao da je automobil mađarskih tablica, koji je vozio iz pravca juga, preletio preko ograde i zatim pogodio riječki automobil, što je potvrdila i državna odvjetnica u Karlovcu, Vera Magdić Bižanović za HTV.

- Prema rezultatima očevida i dosad prikupljenim podacima, utvrđeno je da se prometna nesreća dogodila oko 01:40 na 48. kilometru autoceste A1 na način da je vozač osobnog automobila mađarskih registarskih oznaka, za sada neutvrđenog identiteta, uslijed nepropisnog kretanja vozilom voznom trakom iz smjera juga prema sjeveru udario u metalnu zaštitnu ogradu.

Nakon toga je u zanašanju vozilom prešao centralni pojas autoceste i prešao na suprotnu kolničku traku u smjeru Splita, gdje je prednjom stranom vozila udario u prednji dio osobnog automobila hrvatskih registarskih oznaka kojim je, u smjeru Rijeke, propisno upravljao hrvatski državljanin (1976.) - navedeno je u priopćenju državnog odvjetništva.

Magdić Bižanović nije mogla potvrditi da je vozač u vozilu s mađarskim oznakama prevozio migrante jer, kako kaže, identitet svih osoba još nije utvrđen. Šef prometne policije, Josip Matalija, rekao je da je u terencu koji je registriran za sedam ljudi bilo njih 12, što drastično povećava nestabilost i masu vozila, a u kombinaciji s velikom brzinom moglo biti razlog nesreće i probijanja ograde.

Perica Vucelić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu potvrdio je za Hinu da je šestero ozlijeđenih prevezeno u karlovačku bolnicu, dvoje u ogulinsku, troje u KBC Rijeka i jedna osoba u KBC Zagreb. Za KAportal je rekao da su među ozlijeđenima i djeca.

Davor Vukelja, ravnatelj Opće bolnice Ogulin je za 24sata rekao da su dvije osobe u njegovoj bolnici u kritičnom stanju i pretpostavljaju da se radi o Sirijcima, rođenima 1995. i 1996. godine. Teže ozljede je zadobio 15-godišnji Egipćanin, koji je iz ogulinske bolnice premješten u Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, potvrdili su za HTV. Zadobio je ozljede torakalne kralježnice i bila je potrebna operacija za njenu stabilizaciju.

Ravnateljica Opće bolnice Karlovac, Ivana Kovačić, potvrdila je da su u automobilu hrvatskih registracija smrtno stradali roditelji mladića, dok ostali ozlijeđeni koji su bili prevezeni u bolnicu nisu u životnoj opasnosti, ali jedna osoba morala je operirati bedrenu kost. Dodala je da su većina ozlijeđenih stranci, navodno egipatskog državljanstva.

- Jedan ozlijeđeni koji je bio u KBC Rijeka u pratnji policije je napustio bolnicu. Dva su mladića prevezena u Zagreb. Jedan je zadobio teške ozljede kralježnice i on je operiran u Klinici za traumatologiju u KBC Sestre Milosrdnice, ima samo 15 godina. Jedan 17-godišnjak, kažu liječnici porijeklom Egipćanin, je u KBC Zagreb.

image

Mjesto prometne nesreće

Robert Fajt/Cropix

On je na sreću zadobio lakše ozljede, no ipak je hospitaliziran na dječjoj kirurgiji. Ima kontuzije i ogrebotine na tijelu i on bi po svemu za nekoliko dana trebao biti pušten iz bolnice - izvijestila je novinarka HRT-a ispred karlovačke bolnice.

Ravnateljica karlovačke bolnice rekla je da se radi o muškarcima mlađe dobi i pretpostavlja da nisu ni punoljetni. Problem im predstavlja što, kaže, nisu suradljivi i nemaju dokumente, osim suvozača koji im je rekao da ima 25 godina i dolazi iz Moldavije, ali pokušavaju i s ostalima komunicirati pomoću liječnika koji govori arapski.

Liječnik Juraj Katušin iz OB Karlovac dodao je da su pokušali komunicirati s njima i pomoću Google prevoditelja, ali im govore da prijevod nije uspješan i to nije taj jezik iako su im sami, kaže, rekli da su Egipćani. Bit će na promatranju još 48 do 72 sata, a na odjelu su i službenici MUP-a koji ih čuvaju.

Sin riječke obitelji saznao je da je ostao bez roditelja i u subotu je bio u stanju šoka, rekao je Katušin za 24sata. Pružena mu je psihološka pomoć i tijekom dana su ga posjetili članovi obitelji iz Rijeke, uključujući i njegovu baku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:43