‘ISTRAŽUJE I SOA‘

Otkriveno kako je jahta ruskog oligarha napustila Hrvatsku, članovi posade su hrvatski državljani

Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru

Irina VU

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prilikom isplovljavanja luksuzne jahte "Irina VU" tijekom listopada iz dubrovačke luke obavljena je i policijska granična kontrola i kontrola Lučke kapetanije, doznali smo iz službenih izvora koji su željeli ostati neimenovani.

Ali, ni policija ni lučka kapetanija u sustavu nisu imali nikakvu zabilježbu da luksuzna jahta ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina koja je bila pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije ima zabranu isplovljavanja i nakon obavljene granične kontrole ona je uz uredno ovjerenu dokumentaciju policije i lučke kapetanije isplovila iz Dubrovnika i sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.

U luku u Betini na Murteru gdje je bila usidrena prije nego je došla u Dubrovnik uplovila je gotovo istovjetna jahta. Posadu su sačinjavali hrvatski državljani. O tome kako je to bilo moguće, novinari su danas pitali i Olega Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture.

- Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali. Vidjet ćemo, ne mogu nikoga prozvati dok ne budem imao sve informacije, a na temelju njih ćemo donijeti odgovarajuće odluke - rekao je Butković.

Pomorska policija inače ima sustav koji može pratiti kretanje svakog plovila u hrvatskim teritorijalnim vodama u realnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03