STRAVA U DUGOM RATU

Otkriven uzrok požara u Domu za starije: Ovo su policajci koji su junački spašavali štićenike

U požaru su život izgubile dvije korisnice doma stare 83 i 78 godina, dok je jedna 70-godišnjakinja prošla s lakšim ozljedama
Obiteljski dom za starije Providenca u Dugom Ratu, policajci Toni Nuić i Marko Jurčević
 Ante Cizmic/Cropix/Pu Splitsko-dalmatinska

Otvoreni plamen ili žar krivac je za vatrenu stihiju koja je sinoć izbila u prostorijama Doma za starije i nemoćne Providenca u Dućama u Općini Dugi Rat.

Pokazao je to policijski očevid na mjestu užasa gdje su život izgubile dvije korisnice doma stare 83 i 78 godina, dok je jedna 70-godišnjakinja prošla s lakšim ozljedama te je hospitalizirana u splitskoj bolnici.

Na očevidu je osim dežurne zamjenice općinske državne odvjetnice splitskog tužiteljstva i splitskih policajaca, bio prisutan i inspektor za zaštitu na radu kao i vještaci Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić.

- Državno odvjetništvo naložilo je provođenje obdukcije, a poduzet će se potrebne izvidne i druge radnje te vještačenja radi utvrđivanja svih okolnosti događaja - kažu iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Stravična tragedija u Dugom Ratu mogla je biti i veća da se dvojica mladih policajaca iz Omiša nisu ekspresno stigli na mjesto požara i bez razmišljanja krenuli spašavati štićenike doma.

- Dvojica mladih policajaca Policijske postaje Omiš, 26-godišnji Toni Nuić i 25-godišnji Marko Jurčević, brzom i hrabrom reakcijom spasili su više korisnika doma za stare i nemoćne u kojem je izbio požar, objavila je PU splitsko-dalmatinska.

- Odmah po zaprimanju dojave o požaru u domu za starije i nemoćne Toni i Marko, koji su vršili kontrolu prometa odmah su sjeli u službeni automobil te se zaputili na mjesto događaja. Na mjesto događaja došli su prvi i to samo dvije minute nakon dojave, odmah su ušli u dom koji je bio pun dima, te je vidljivost u hodnicima i sobama bila slaba, ali uz pomoć baterijskih svjetiljki koje su imali sa sobom, ispratili su pokretne korisnike doma, a više njih nepokretnih su iznijeli na rukama. Također su i po dolasku vatrogasaca na mjesto događaja, pomogli s evakuacijom korisnika doma, javljaju iz PU splitsko-dalmatinske.

image
Toni Nuić i Marko Jurčević
Pu Splitsko-dalmatinska

- Mladi policijski službenici su pokazali izuzetnu hrabrost, te su na ovaj način pokazali kako je policijskim službenicima uvijek primaran cilj zaštita života, a svojim postupkom pokazali su kako je policija životni poziv. Hrabri policijski službenici biti će predloženi za dodjelu prigodne nagrade, a načelnik Dražen Vitez uručit će im zahvalnicu povodom obilježavanja Dana policije, poručuju.

Policajce je za dobar posao pohvalio i vatrogasni zapovjednik u Dugom Ratu Pavao Tomić.

- Kada smo došli na mjesto požara, tamo je već bila policija. Dva mlada policajca iz postaje Omišu. Oni su odmah, onako u kratkim rukavima, bez ikakve vatrogasne opreme, krenuli spašavati štićenike s drugog kata. Mislim da se prezivaju Nuić i Jurčević. Nosili su ih na leđima. Svaka im čast!, rekao je Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:11