ZAKLJUČAK FRANCUSKIH STRUČNJAKA

OTKRIVAMO ŠTO PIŠE U ZATAJENOM IZVJEŠĆU 'Krško leži na opasnoj trusnoj lokaciji i tamo ne smijete graditi novu nuklearku'

Krško nije sigurna lokacija za izgradnju nove nuklearne elektrane jer je tlo na tom području iznimno osjetljivo na seizmološka gibanja. Rezime je to izvještaja francuskog Instituta za nuklearnu i radiološku sigurnost (IRSN) koji je ovih dana objavljen u Sloveniji te otvara pitanje sigurnosti i postojeće nuklearne elektrane. Izvještaj je u Sloveniji izazvao veliki skandal jer ga je direktor tvrtke GEN Energija, Martin Novšak, zatajio i nije proslijedio slovenskoj Upravi za nuklearnu sigurnost i Upravi nuklearke.

Traže nova ispitivanja

GEN Energija je slovenska tvrtka koja u ime slovenske države upravlja sa 50 posto vlasništva u postojećoj elektrani u Krškom i nositelj je projekta izgradnje nove nuklearke.

Republika Slovenija želi neposredno uz postojeću u Krškom izgraditi novu elektranu snage do 1600 megawatta. GEN Energija je osnovala konzorcij od četiri tvrtke, među kojima je i ugledni francuski institut, koje već nekoliko godina provode istraživanja tla kako bi utvrdile je li pogodno za izgradnju nuklearke.

U siječnju je IRSN u GEN Energiju poslao svoje izdvojeno mišljenje u kojem navodi da je na tom području utvrđen rasjed koji bi u slučaju potresa imao teške posljedice po elektranu te se preporučuje odustajanje od izgradnje.

Ostali članovi konzorcija se ne slažu s tim mišljenjem. Uprava za nuklearnu sigurnost Slovenije utvrdila je da na osnovi tako različitih mišljenja ne može donijeti konačni sud te nalaže dodatna istraživanja.

U spomenutoj Upravi tvrde kako se u izvještaju ne navodi na koji način ovo otkriće utječe na sigurnost postojeće nuklearke te da nije potrebno donositi posebne mjere. No, oko toga su mišljenja podijeljena.

Rasprava o sigurnosti

Hrvoje Perharić, hrvatski predstavnik u Upravi nuklearke, rekao nam je da ovaj izvještaj “sasvim logično nameće pitanje sigurnosti nuklearke Krško”. Prema njegovim riječima, Uprava NEK-a ovih je dana dobila cjelokupni izvještaj IRSN-a i on se sada analizira.

Davor Grgić, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva, upoznat je s cijelom situacijom i potvrđuje da se teoretski nakon ovog izvještaja može otvoriti rasprava o sigurnosti nuklearke no, tvrdi, teško je vjerovati da bi rasjed mogao utjecati na sigurnost nove nuklearke, a ne i postojeće.

U Hrvatskoj šutnja

Ovaj izvještaj otvara i pitanje odnosa hrvatske Vlade prema slovenskom planu izgradnje nove, gotovo tri puta jače nuklearne elektrane dvadesetak kilometara od glavnoga grada Hrvatske.

Jučer smo od Ministarstva gospodarstva tražili stav Vlade o tom planu, ali ga nismo dobili. Istovremeno, Austrija je već izrazila svoje neslaganje s tim planom.

No, Slovenija na terenu već realizira preduvjete za buduću novu elektranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:53