SUSTAV POTPORA

OTKRIVAMO: LISTA REKORDERA Ove su tvrtke i gospodarstva dobili najviše novca od države u 2014.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, u prošloj je godini na račune 98.167 korisnika isplaćeno ukupno 2,2 mlrd. kun
 Mario Pušić / CROPIX

Otkako je 1998. ažuriran sustav potpora u poljoprivredi, domaćim je proizvođačima hrane iz državnog proračuna ukupno isplaćeno oko 40 milijardi kuna. Naša proizvodnja danas zadovoljava 59% potreba tržišta i ima samo osam proizvoda kojima zadovoljava domaće potrebe. Zamišljene kao pomoć u konkurentnosti proizvodnje, potpore su s početnih 600-tinjak milijuna kuna krajem 90-ih narasle i do rekordne 4 milijarde, koliko je isplaćivano 2011.

Omjer sredstava

Uz probleme blokiranih OPG-ova koji novac iz potpora neće moći koristiti za proljetnu sjetvu, udruge poljoprivrednih proizvođača ovih dana prozivaju i državu zbog omjera potpora dodijeljenih obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama koje se bave proizvodnjom hrane. Kako se spominju nevjerojatni omjeri u kojima velike tvrtke od države dobivaju i do 70 posto poticaja, od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRR) zatražili smo konkretne podatke.

U svom odgovoru APPRR navodi da je lani ukupno isplatio 2.256,867.233 kune na račune 98.167 korisnika potpora. Od toga iznosa OPG-ima je isplaćeno 1.530,369.779 kuna (ili 68 posto), dok je poslovnim i pravnim subjektima i obrtima isplaćeno 726,497.454 kune (32 posto). Dakle, od ukupnog broja korisnika potpora (98.167), OPG-a je 95.122, a pravnih i poslovnih subjekata i obrta 3045.

Kriminalne radnje

Zatražili smo od Agencije i popis najvećih korisnika potpora za prošlu godinu, posebno za tvrtke, posebno za OPG-ove. Na listi tvrtki uglavnom su veliki sustavi koje pamtimo kao PIK-ove. Mnogi od njih bili su veliki gubitaši s velikim brojem zaposlenog lokalnog stanovništva i njihove je gubitke, poput brodogradilišta, država svake godine sanirala sredstvima iz državnog proračuna. Bilo je tu i dosta kriminalnih radnji od kojih su procesuirani tek rijetki, uglavnom manje upleteni direktori, poslovođe ili skladištari koje se okrivljavalo za milijunske pljačke pšenice ili kukuruza. Nakon što su mnogi od tih bivših kombinata prošli restrukturiranje i privatizaciju, i dalje dobivaju potporu za svoju proizvodnju. Najveća sredstva, odlukom resornog ministarstva, godinama se dodjeljuju tvrtkama koje rade u ratom stradalim područjima od posebne državne skrbi.

Na listi vlasnika OPG-ova koji su lani dobili najviše državnih poticaja iz ovih sredstava uglavnom su veliki stočari i proizvođači iz kontinentalne Hrvatske. Među njima najpoznatiji su vodeći na listi Nedjeljko Mihalj iz Našica koji uz brata Mladena i Stipu ima veliki sustav ozbiljne proizvodnje hrane, od ratarstva, tvornice stočne hrane, stočarstva...

Vođa prosvjeda

Visoko na listi je i Zdravko Pankretić, brat bivšeg ministra poljoprivrede Bože Pankretića koji je desetljećima poznat kao uspješan uzgajivač baby beef govedine koja je vodeći izvozni proizvod našeg stočarstva. Nažalost, njegov brat ove godine imao je veliki kiks sa cyber kriminalom i uplatom novca za isporučene bikove kada je izgubio oko 50.000 dolara. Još jedan javnosti poznati poljoprivrednik je Mladen Šolčić, jedan od vođa velikog prosvjeda proizvođača mlijeka koji je prije nekoliko godina blokirao Zagreb. OPG i farma mliječnih krava u Kokincu kraj Bjelovara službeno se vodi na njegovu suprugu Snježanu. Unatoč sve nižoj cijeni mlijeka Šolčićeva je farma jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Dobivali potpore i za vinske omotnice

Od 2.256,867.233 kune isplaćene lani, najviše potpora isplaćeno je pod stavkom Zajedničke poljoprivredne politike EU - Izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima, ukupno 1.925,045.332 kune. Za osjetljive sektore: mliječne krave, rasplodne krmače, duhan, šećernu repu ili maslinovo ulje proizvođačima je isplaćeno dodatnih 140 milijuna, za otežane uvjete gospodarenja 72 milijuna, za intervencije u ribarstvu 89, za ekološku poljoprivredu 69, za integriranu proizvodnju 28 milijuna, za mjere uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda 39 milijuna, poput vinske omotnice, sheme školskog voća, potpora za pčelarstvo itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:03