LEKIN PREDNACRT

OTKRIVAMO KODEKS PONAŠANJA ZASTUPNIKA Za nedolazak na posao kažnjavat će ih sa 1500 kuna

Maksimalna kazna zastupniku za nedolazak na posao bit će manja od 1500 kuna

U Skupštini Crne Gore s 1. siječnja počeo se primjenjivati kodeks ponašanja zastupnika, prema kojem se neprimjereno ponašanje, nedolazak na sjednice, kao i svaki oblik govora mržnje može sankcionirati oduzimanjem 30 posto plaće, ali i udaljavanjem zastupnika iz parlamenta na određeno vrijeme.

Skromna kazna

I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko pripremio je, kao što je sredinom prosinca prošle godine i najavio, Prednacrt kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika koji je uputio na razmatranje svim zastupničkim klubovima. Već iz ovog Prednacrta, ako je suditi prema novčanim kaznama koje Leko predlaže za nedolazak na sjednice, jasno je da se naši zastupnici ne moraju, poput kolega iz Crne Gore, bojati da će ih previše lupiti po džepu ako i dalje ne budu redovito dolazili na svoje radno mjesto. Leko je, naime, predložio da se novčana kazna za one koji neopravdano izostaju sa sjednica određuje od mjesečnog paušala koji iznosi 1500 kuna. Budući da je predložio da se taj paušal smanjuje za određeni postotak, koji još nije definirao, ispada da će kazna sigurno biti manja od spomenutih 1500 kuna. Može se dogoditi da kazna bude primjerice, samo 300 kuna, ako se saborski klubovi usuglase da se, na primjer, oduzima 20 posto paušala. Ako se zna da je prosječna plaća zastupnika oko 17 tisuća kuna, kazna od 300 ili 500 kuna, ali čak i da u konačnici iznosi cijeli paušal, je zanemariva.

Niz kritika

No, čak se niti ta skromna kazna ne bi naplaćivala odmah, već bi poseban Savjetodavni odbor nadležan za provođenje Kodeksa najprije dao žuti karton zastupnicima, odnosno upozorenje, a kazna bi uslijedila tek ako zastupnik nastavi neopravdao izostajati sa sjednica.

U oporbenim klubovima Prednacrt je dobio niz kritika: Laburisiti i HDSSB tvrde da je nedorečen, nejasan, nelogičan te smatraju da bi novčane kazne definitivno trebale biti veće. HDZ smatra da su se vladajući sjetili Kodeksa u zadnjoj godini mandata kako bi si popravili imidž, a o konkretnom prijedlogu tek će se raspravljati na sjednici Kluba.

- Ako se već uvode novčane kazne za izostanak sa sjednica, onda je uvreda za građane da one budu 200 ili 300 kuna - kaže nam jedan član vodstva HDZ-a.

Laburisti također smatraju da bi novčane sankcije trebale biti ozbiljnije, a Nansi Tirelli ima i konkretan prijedlog.

Loše rješenje

- Da se, primjerice, odredi koliko dana u mjesecu Sabor zasjeda, to se podijeli s plaćom kako bi se ustanovilo koliko vrijedi svaki dan te da se za svaki dan izostanka umanjuje plaća - objašnjava Tireli. Josip Salapić iz HDSSB-a objašnjava kako je loše rješenje da je zastupnički paušal temelj za određivanje iznosa kazne jer on služi za rad na terenu.

Ograničavanje slobode

- Kazne bi trebalo naplaćivati s plaće. No, iznos od 300 do 500 kuna je premalen i treba biti veći.

U vladajućoj stranci nisu se željeli izjašnjavati o Prednacrtu jer, rekao nam je predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan, o njemu će tek raspravljati na sjednici Kluba u ponedjeljak.

Osim što bi se kodeksom trebao riješiti problem prečesto prazne sabornice njime se određuju i posebne obveze i zabrane za zastupnike. Tako, primjerice, zastupnici ne bi smjeli “davati izjave koje nisu potkrijepljene dokazima”. U Prednacrtu se također predlaže da se ustanovi i da zastupnici moraju razriješiti sukob interesa, iako postoji zakon koji regulira tu problematiku.

- Ovakvim prijedlogom ograničava se sloboda govora zastupnika. Osim toga, kako će se odrediti da dajemo samo izjave za koje imamo dokaze, pa nismo mi i istražno tijelo - ljuti se Salapić. Slične primjedbe ima i Tireli.

- Ispada da bismo, kada dajemo izjave novinarima, trebali nositi deset registratora dokaza - upozorava.

U HDZ-u su pak ljutiti što se Kodeksom želi propisati da se ne smije iskazivati netrpljvost prema drukčijoj političkoj idelogiji.

- U redu je da se propiše zabrana vrijeđanja na temelju naciju, vjere, rase..., ali ovo o ideologiji. Pa što je to?! - kaže jedan HDZ-ov zastupnik.

Nadzor kodeksa

Nadzor nad provođenjem kodeksa trebao bi biti u nadležnosti posebnog Savjetodavnog odbora od pet zastupnika, koji bi trebao izricati novčane kazne. Za ostalo kršenje kodeksa predviđena je također kazna, ali u obliku javne isprike. Leko očekuje da mu svi klubovi pošalju svoje primjedbe kako bi se utvrdio konačan nacrt.

Većina zemalja bez kodeksa

Od članica EU samo nekoliko država ima kodeks ponašanja za članove svojih parlamenata, poput Poljske, Beligije, Irske, Velike Britanije. No, u većini slučajeva njime je reguliran sukob interesa dužnosnika, što je u nas riješeno posebnim zakonom. No, zato primjerice parlament BiH već 6 godina ima kodeks koji daje upute u vezi s odijevanjem, međuljudskim odnosima, dužnostima parlamentaraca ali i njihovim ponašanjem izvan parlamenta. Za nepoštivanje su propisane kazne od 70 posto paušala za one koji ne primaju plaću u parlamentu, odnosno do 10 posto primanja za one koji su na trošku države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:23