EKSKLUZIVNO

OTKRIVAMO DOKUMENT ZA RJEŠENJE KRIZE Europska unija nije zadovoljna prijedlogom Zagreba

Vlada je poslala ‘non paper’ s prijedlogom o posebnom statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu
 Wiktor Dabkowski / AFP

Hrvatska je jedna od rijetkih država koja je dala svoj prijedlog za rješenje političke krize u BiH, ali i ta ideja, zasad, nije dobila neku veću potporu među važnijim državama članicama EU.

U jednom “promemu”, neformalnom papiru koji je podijeljen državama članicama, kao i EU institucijama, Hrvatska predlaže da se otvori pristupni proces s BiH te da se u tom procesu traži rješenje problema, a ne da se čeka njihovo rješenje kao uvjet za početak procesa.

“Europska perspektiva ima još uvijek potporu većine građana BiH kao zajednički nazivnik i viđena je kao jedino sredstvo za usmjeravanje zemlje u pravom smjeru. Zato je nužno hitno djelovanje EU institucija i država članica”, poručuje Hrvatska te predlaže da se u slučaju europskih integracija BiH primijeni nova metodologija. U sklopu te metodologije Hrvatska predlaže da se usklade sveobuhvatne reforme nacionalnih institucija koje bi osigurale da se proces izgradnje države kombinira s EU integracijama.

Novost u tom prijedlogu je da se u BiH, zbog jedinstvenih okolnosti, uključujući i tešku nedavnu prošlost, umjesto da se rješenje tih problema postavi kao preduvjet za početak EU procesa, proces iskoristi kao put za rješenje individualnih prepreka.

Hrvatska stoga smatra da bi EU, u jednom posebnom pristupnom procesu u kojem bi EK trebao imati ključnu ulogu, BiH trebala dati “specijalni kandidacijski status”. Hrvatska drži da bi to pružilo građanima veću predvidljivost procesa integracije u EU, što bi stvorilo veći pritisak na političke lidere.

Diplomati: 'Sve to lijepo zvuči, ali dajte nešto više'

Diplomati EU država kažu da hrvatski prijedlozi “lijepo zvuče”, ali bi od Zagreba više voljeli čuti konkretan stav o tome kako vide unutarnji ustroj BiH i koliko oni mogu pomoći da predstavnici hrvatskog naroda u BiH podrže neophodne reforme.

- Hrvatska kaže konkretno što bi EU trebao napraviti uodnosu s BiH, ali je nejasno što se treba promijeniti unutar te države. Tu nas zanima iskren i konkretan stav Hrvatske - kaže nam EU diplomat.

EU računa i na Srbiju za promjene u BiH. Od Beograda se očekuje da smiri Dodika te se daje jasno do znanja da teritorijalni integritet neće biti doveden u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:25