ČULJAK I BRKIĆ PROTIV

OTKRIVAMO DETALJE S HDZ-ovog PREDSJEDNIŠTVA Odluka je donesena teško, dio vrha stranke htio se vratiti u tripartitne pregovore

Navodno je prije sjednice došlo do burne rasprave između dviju struja HDZ-ovaca
Zagreb, 211215.Trg zrtava fasizma.U sjedistu HDZ-a odrzat ce se sastanak predsjednistva stranke.Na fotografiji: Tomislav Karamarko dolazi u sjediste stranke.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / EPH

Dva tajnika HDZ-a, Tomislav Čuljak i Milijan Brkić, doznajemo, zauzeli su na sastanku Predsjedništva HDZ-a isti stav, obojica su bila protiv suradnje sa SDP-om. Čuljak je, navodno, najavio podnošenje ostavke na mjesto političkog tajnika HDZ-a ukoliko se šef HDZ-a Karamarko odluči na drugi potez, a Brkić je istupio rekavši da to više ne bi bila njegova stranka kada bi pristali na takvu suradnju. Iako je Predsjedništvo neki dan jednoglasno donijelo odluku o napuštanju pregovora s Mostom, jučer se situacija već promijenila, pojavili su se i neki koji su smatrali da bi se HDZ možda ipak trebao vratiti u pregovore.

Prema informacijama iz te stranke, navodno je prije sjednice došlo do burne rasprave između dviju struja HDZ-ovaca - jedne koja je zagovarala da se HDZ vrati u pregovore s Mostom i koalicijom Hrvatska raste te da se ipak ode na sastanak u središnjicu Mosta i druge skupine koja je bila protiv toga. Zbog toga je, navodno, sjednica Predsjedništva HDZ-a počela u 14 sati, iako je bila zakazana za podne. Službeno, HDZ tvrdi da nije ni bilo odgode jer prvi termin nije bio službeno dogovoren. Protiv povratka u pregovore bili su, doznajemo, šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić.

- Pismo koje je poslano Mostu na neki je način kompromis tog sukoba - kaže naš izvor iz stranke. Dodaje kako ovim pismom koje su poslali, HDZ zapravo igra na podjele u Mostu.

- U vrhu HDZ-a se nadaju da će sada, nakon pisma, dio Mosta zahtijevati da i HDZ i Domoljubna koalicija dođu na razgovore s njima. No, problem je što je malo vremena - ispričao je naš sugovornik iz stranke.

Inače, nakon sjednice Predsjedništva, nitko od članova nije htio davati izjave okupljenim novinarima. Tek je Dubravka Šuica kratko kazala kako se nastavljaju pregovori, ali na drugačiji način. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kako je kazao novinarima, nije sinoć očekivao da bi HDZ mogao dobiti odgovor iz Mosta na njihovo pismo. Čvrsto protiv pregovora navodno su bili i Damir Jelić, koji je održao i upečatljiv govor, te Gordan Jandroković. Unatoč tome, navodno je više članova predsjedništva bilo za nekakav način nastavka pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:25