NEDOSLJEDNOST

Otkaz nije stupio na snagu: Dražen Jelenić u Crnoj Gori pod suspenzijom educira tužitelje

Državno odvjetničko vijeće prije četiri mjeseca donijelo je odluku da se Jeleniću uručuje otkaz u DORH-u...

Dražena Jelenića je na edukaciji u Crnoj Gori angažiralo Vijeće Europe

 Damjan Tadic/Cropix

Državo odvjetničko vijeće, tijelo koje imenuje i razrješuje državne odvjetnike i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti, na ovotjednoj je sjednici donijelo odluku kojom zamjeniku glavnog državog odvjetnika pod suspenzijom, Draženu Jeleniću, jednoglasno odobrava sudjelovanje u edukaciji sudaca, tužitelja i policajaca u Crnog Gori.

Konkretno, odobrili su Jeleniću da pripremi program treninga za trenere iz reda crnogorskih sudaca, tužitelja i policajaca te da provede dvodnevni trening.

Vijest ne bi izazvala nikakvu pažnju da Državno odvjetničko vijeće prije četiri mjeseca nije donijelo odluku prema kojoj se Jeleniću uručuje otkaz u DORH-u jer nije dokazao da nakon ostavke na dužnost glavnog državnog odvjetnika i dalje nije član masonske organizacije. Otkaz nije stupio na snagu jer je Vrhovni sud početkom ovog mjeseca prihvatio Jelenićevu žalbu na odluku o otkazu. Vrhovni sud ustanovio je da je Državno odvjetničko vijeće u postupku protiv Jelenića načinilo niz ozbiljnih proceduralnih propusta, uz ostalo da nije dokazalo da postoji zatvoreni krug indicija, a kamoli da je on i dalje član masonske organizacije pa je DOV-u naložio da ponovi postupak.

Jelenića je na edukaciji trenera za suce, tužitelje i policajce u Crnoj Gori angažiralo Vijeće Europe koje ga je uvrstilo u svoj registar eksperata iz područja pravosuđa. Vijeće Europe, čini se, ne dijeli mišljenje hrvatske glavne državne odvjetnice i Državnog odvjetničkog vijeća koji se Jelenića žele riješiti. Dražen Jelenić odbio je za Jutarnji list komentirati odluku DOV-a o suglasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 08:50