SABORSKI DRAKON

Otkad je Jandroković šef, broj kazni porastao više od 20 puta: A sve je počelo dolaskom ove dvojice zastupnika

U sedamnaest saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Ni jedan saborski zastupnik HDZ-a od 2003. do danas nije stegovno kažnjen izbacivanjem sa sjednice Sabora!

U Saboru se razvija praksa dramatičnog porasta kažnjavanja zastupnika; u sedamnaest saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740. Peti i sedmi saziv Sabora, prvi za vrijeme vlade HDZ-a, drugi SDP-a, mogu se pohvaliti da su preživjeli cijeli mandat, a da nisu nikad donijeli rigoroznu mjeru izbacivanja zastupnika. SDP-ovci nisu odredbu Poslovnika koja kaže da će se zastupniku "izreći stegovna mjera udaljenja sa sjednice Sabora kada postupa protivno odredbama Poslovnika i svojim ponašanjem onemogućava rad Sabora" koristili kao sredstvo obračuna.

U sedamnaest godina, od 2003. do 2020., od petog do desetog saziva Sabora ukupno je svim "neposlušnim" zastupnicima izrečeno 1085 stegovnih mjera, a u aktualnom, desetom sazivu čak 2740 stegovnih mjera - znači više od dvadeset puta porastao je broj kazni. U posljednje dvije godine došlo je do eksplozije kažnjavanja; izrečeno je 2447 opomena, 266 puta je oduzeta riječ i 27 puta su udaljeni sa sjednice. Rekorderi su mostovci, oni su 16 puta izbačeni, Klub socijaldemokrata tri, SDP dva, a DP, Možemo i RF jedanput.

To otkriva statistika na stranicama Sabora, gdje se od 2003. vodi evidencija. A ona otvara niz pitanja: je li novija generacija zastupnika nepristojnija, nije čitala Poslovnik; jesu li HDZ-ovci parlamentarniji kad nitko od njih u 19 godina nije zaslužio da bude izbačen? Tko je kriv zbog porasta stegovnih mjera: provala populizma ili vladajući zlorabe Poslovnik da začepe usta kritičarima, kako je prošli tjedan zavikao HSS-ov Željko Lenart kad je i njega snašla ta kazna. "Stvarno ste prevršili mjeru. Već danima nas bacate van, ne date nam govoriti, zar mislite da ćete nam začepiti usta?" bunio se Lenart, priprijetivši da ga neće moći ni straža izvući jer ima sto kila.

Fizičke prijetnje

Zbog teških uvreda na račun zastupnica ljetos nitko nije izbačen iz sabornice. Urša Raukar, Zeleno-lijevi blok, proglašena je jednom "nakazom, Bog ju je unakazio tjelesno i u glavu", Katarina Peović je degutantna, preci su joj koljači, Dalija Orešković je "posao dobila klečanjem". Ante Prkačin je vrijeđao Kristinu Ilkić Baniček govoreći da je "masna", a predsjedavajući Željko Reiner nije smatrao za shodno da ga zaustavi, samo ga je slušao. Čak mu je rutinski zahvalio na "iznošenju stajališta." Kad su zastupnice reagirale, SDP-ova Andreja Marić i Ivana Kekin, ZLB, i tražile od Reinera da reagira, opomenu je dobila Kekin. Za to što je Urša Raukar Gamulin dobacila Prkačinu da ga može biti sram što je naziva nakazom, Reiner je opomene udijelio i njemu i njoj.

A sudeći po tome kako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković startao novu, 12. sjednicu, izbacivši najprije Katarinu Peović na dva dana, pa Nikolu Grmoju, oporbene zastupnice smije se vulgarno vrijeđati, a zastupnicima i fizički prijetiti, na njih je lov otvoren, a istodobno je proglašen "lovostaj" na HDZ. Peović je "izletjela" na dva dana jer je Vladu nazvala kvislinškom; ušla je u raspravu s HDZ-ovcima koji su je prozivali zbog suzdržanosti oko Deklaracije o Ukrajini i "prokazivali" kao zagovornicu Rusije. Peović se javljala za riječ kroz institut povrede Poslovnika kako bi rekla da to nije istina, nije se htjela zaustaviti, a Jandroković joj je samo nizao opomene dok nije donio odluku o zabrani govora na dva dana. Sandra Benčić, ZLB, tražila je od Odbora za Ustav poništenje kazne za Peović tvrdeći da nema veze s nepoštivanjem Poslovnika. Vladajući su odbacili prigovor. Potom se Mostov Nikola Grmoja posvađao sa Zekanovićem, rekao mu da je glupan, HDZ je nazvao veleizdajnicima. Dok je Grmoja nabrajao HDZ-ove krimene, Jandroković je nizao opomene jednu za drugom sve dok nije došao do pete. Zekanović, novi član vladajućih, fizički je zaprijetio Grmoji, ali je ostao na dvije opomene. Sljedeći dan u istom tonu nastavio je Željko Reiner. Izbacio je HSS-ova Krešu Beljaka, koji je HDZ prozvao da su kriminalna organizacija, a nekoliko minuta kasnije i Lenarta, koji je otvorio pitanje tko je zaslužan za otkrivanje pljačke u Ini.

Struktura kazni

Na prvi se pogled čini da postoji balans u izricanju 2740 mjera; najviše, 709, pripao je HDZ-u, slijedi Most s 543, Socijaldemokrati s 500, SDP 299, Možemo 109. No, struktura kazni otkriva da ne postoji proporcionalnost; najblaže kazne dobili su HDZ-ovci, a najteže oporba: od tih 709 koje je dobio HDZ čak 672 se odnose na opomene i 37 oduzimanja riječi, dok je Most "fasovao" 439 opomene, 88 oduzimanja riječi i 16 udaljavanja; Klub socijaldemokrata 439 opomene, 58 puta su ostali bez riječi i tri puta su udaljeni. Diskrepancija između statusa vladajućih i oporbe još je vidljivija kad se podaci o kaznama ukrste s brojem javljanja. U ovom sazivu zastupnici su se ukupno javili 35.114 puta za riječ. Logikom najvećeg broja zastupnika, HDZ drži primat sa 10.300 javljanja, Klub socijaldemokrata 7557, SDP 3767, Most 3180, što nameće zaključak da oporba govori manje, ali je češće kažnjena.

Eksplozija kazni počela sa Sinčićem i Pernarom

Statistika svjedoči da je prvo masovnije izbacivanje vezano uz eskapade bivših saborskih zastupnika Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića. Njihovim dolaskom u Sabor eksplodirao je broj kazni: dok je u petom sazivu ukupno iznosio 152, u šestom se prepolovio na 87, u sedmom pao na 61, osmi je bio kratak pa je i brojka simbolična,12, u devetom eskalirao je na 773, od čega je bilo 610 opomena, 129 oduzimanja riječi i 34 izbacivanja - Stranka Ivana Pernara i Živi zid držali su rekord, 18, SDP devet i Most šest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:40