BRZA PRAVDA

Osuđen krijumčar koji je za mizerne iznose švercao Ruse kod Imotskog. Sud mu je za jedno ipak progledao kroz prste

‘Nije dosad dolazio u sukob sa zakonom te ima bolesnu suprugu i maloljetno dijete o kojima je dužan brinuti‘

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Potvrđena je presuda splitskog Općinskog suda za krijumčare ljudima iz Moldavije, odnosno Rusije - dvojac je uhvaćen kod Imotskog u ilegalnom prebacivanju ljudi preko granice, a niti šest mjeseci od uhićenja, zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci je pravomoćna.

Preciznije, na godinu i pol dana iza rešetaka osuđen je Serghei C., državljanin Moldavije, zbog kaznenog djela protiv javnog reda, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH ili drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine, zbog krivotvorenja isprave osuđen je pak Borza N., državljanin Ruske Federacije, piše Slobodna Dalmacija.

Obojica su uhićeni krajem siječnja u mjestu Kutleše, gdje je granična policija intervenirala nakon dojave o sumnjivim aktivnostima - uhitili su dvojac u Citroenu, u kojem je bio i Imran A., također državljanin Rusije, koji je nelegalno ušao iz BiH pa je kasnije i protjeran iz RH. Kod drugog Rusa pronađena je krivotvorena osobna iskaznica Republike Slovačke na ime Petraš Vitomir.

Nije žalbeni sud prihvatio obranu prvookrivljenog da je "samo prevozio neke osobe" - smatraju da je znao za njihov ilegalni ulazak u Hrvatsku, kao i da je sve napravio iz koristoljublja jer mu je drugookrivljeni trebao platiti tisuću eura po osobi za prijevoz do Njemačke.

Na kraju će se Sergheiju vratiti Redmi i Citroen u kojem su uhvaćeni, sud nije prihvatio ni žalbe tužiteljstva da mu se automobil i mobitel zaplijene jer ipak "nije dosad dolazio u sukob sa zakonom te ima bolesnu suprugu i maloljetno dijete o kojima je dužan brinuti", a u pitanju je bio prijevoz samo dvije osobe, kao i činjenica da na kraju nije uspio ostvariti imovinsku korist počinjenjem djela. Ostaje u pritvoru u kojem je od 29. siječnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 20:45