STIPENDIJA I DŽEPARAC

Ostvario mi se san: idem se školovati u Ameriku i bit ću cheerleadersica

Osam učenica dobilo je priliku treći razred srednje škole završiti u Americi i Engleskoj

ZAGREB - Osam hrvatskih učenika i ove će jeseni, zahvaljujući stipendiji Foruma za slobodu odgoja, otputovati na školovanje u Ameriku i Veliku Britaniju. Svi odabrani morali su biti odlični učenici i odlično govoriti engleski. Dodatno su se bodovali svestranost i kreativnost. Ove su godine, zanimljivo je, oštru selekciju prošle - samo djevojke.

Osiguran novac

Lucia Giurini iz Rovinja, Jelena Končar iz Đurđevca, Ema Prohić iz Samobora te Ingrid Tomljanović iz Zagreba, zahvaljujući suradnji Foruma i udruge American Secondary Schools for International Students and Teachers, treći razred srednje škole završit će u nekom od američkih koledža.

Antonia Dajak iz Zagreba, Josipa Abramović iz Vrbovca, Ornela Rodić iz Jastrebarskog te Petra Požgaj iz Varaždina na školovanje će, pak, u Veliku Britaniju. Za tu zemlju stipendija se osigurava u suradnji s Headmasters’ and Headmistresses’ Conference. Učenici imaju osiguran smještaj, a osim školarine dobivaju i džeparac u protuvrijednosti od oko 5000 kuna.

Pozivnica i za fakultet

Mario Bajkuša, koorodinator programa, kaže da se naše učenike nerijetko poziva da ostanu još jednu godinu. Onima koji školu završe u Velikoj Britaniji nude se čak i stipendije za najprestižnija sveučilišta.

Ema Prohić: U Georgiju bih, tamo je toplo

Kada krajem kolovoza stupi na američko tlo, Emi Prohić, učenici 2. razreda zagrebačke VII. gimnazije, ostvarit će se životni san.

- Još kao dijete maštala sam o školovanju u Americi. Na to je vjerojatno utjecala i činjenica da moja obitelj ljetuje na Susku gdje dolazi puno Hrvata iz Amerike. Ne mogu vam opisati koliko sam bila sretna kada sam doznala da sam od 50-ak učenika upravo ja dobila stipendiju - priča 16-godišnja Samoborka koja osim engleskog jezika, odlično govori njemački i španjolski.

Još ne zna koju će školu dobiti, no kada bi mogla birati, njezin bi izbor definitivno bio Darlington School u Georgiji jer je tamo toplo.

- Nemam više prosjek 5.0 kao u osnovnoj školi. Na kraju prvog razreda imala sam dvije četvorke, ali vrlo sam zadovoljna rezultatima - kaže o školskim uspjesima Ema koja se u osnovnoj školi natjecala i kao cheerleadersica te odbojkašica. Veseli je to što će se i jednim i drugim moći dalje baviti i u Americi, a mašta i o studiju stomatologije u toj zemlji.

PRIČE O ODLIČNIM UČENICAMA KOJE ĆE OTPUTOVATI U AMERIKU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 01:04