NOVI SUKOB

OŠTRA PREPISKA: LEKO 'Ponašajmo se državnički' KOLINDA 'Nećete mi čitati lekcije!'

Predsjednica Republike je napala šefa Sabora nakon što je rekao da sjednicu može pratiti iz galerije
 CROPIX

Predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u međusobnoj razmjeni poprilično oštrih pisama otvorili su novi sukob na političkoj sceni, a sve zbog želje predsjednice da prisustvuje izvanrednoj sjednici Sabora u srijedu.

Sve je kulminiralo nakon što je Josip Leko odlučio pismom Kolindi Grabar-Kitarović odgovoriti na poruku koju je poslala preko svoga glasnogovornika, u kojoj je optužila predsjednika Sabora da je portalu telegram.hr izrecitirao sadržaj njihova razgovora, tijekom kojeg ga je ona pitala može li prisustvovati izvanrednoj sjednici Sabora u vezi s aferom Pirangate. Leko joj je tada navodno odgovorio da može, ali samo kao promatrač u galeriji jer da prema Poslovniku to nije moguće, osim u nekim izvanrednim situacijama i svečanim trenucima.

Trodioba vlasti

“Kao predsjednik Sabora, niti ranije u svojoj političkoj karijeri nisam se služio spinovima niti drugim medijskim alatima u bilo koje svrhe...”, stoji u Lekinu pismu koje je objavio večernji.hr.

Leko kaže kako je novinaru portala samo odgovoreno na njegove upite koje je postavio nakon što je predsjednica javno izjavila da “još nije sigurna hoće li doći na sjednicu Sabora”, te da je on tom njenom izjavom ostao zatečen jer nije dobro da čelnici institucija komuniciraju preko medija. Leko upozorava predsjednicu da se od izabranih dužnosnika “očekuje da se ponašaju državnički i odgovorno te da je u političkom prostoru previše predstava za javnost, a trebalo bi biti ozbiljnog rada i komunikacije”.

“Hrvatska je uređena kao država parlamentarne demokracije, u kojoj su vladavina prava i i trodioba vlasti ustavni postulati kojih bi se sve grane vlasti trebale striktno držati”, naglašava Leko.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom oštrom pismu odgovorila je Leki i tvrdi da se ne može oteti dojmu da je i taj njegov potez namijenjen za javnost, kao što je i njihov telefonski razgovor završio u medijima.

Smjena generacija

“Imam razumijevanje za Vaš stav koji se dade iščitati iz pisma, a kojim pokazujete osobnu nesklonost načinu i stilu mog rada. U tom duhu očekujem kako ćete onda razumjeti i moj stav kako je Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom”, neugodna je predsjednica.

Također, napomenula je kako ne dopušta da joj se drže lekcije, jer odgovara samo građanima Hrvatske, a ne visokim političkim dužnosnicima niti strankama.

“Uvažavajući Vaše dugogodišnje iskustvo od društvenog pravobranitelja samoupravljanja do danas, ne dopuštam da mi čitate lekcije o načinu obnašanja dužnosti predsjednice, državništvu ili pak ozbiljnosti rada. Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani jedini su kojima polažem račune i odgovaram za svoj rad”, napisala je Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:18