MINISTAR ZADOVOLJAN

Ostojić: U lipnju ima više turista nego lani! Nije točno da je pao broj dolazaka! Moji podaci su točni!

 Stipaničev/CROPIX

Državni zavod za statistiku objavio je da turistički rezultati i nisu tako veliki da bi izazivali euforiju, što je bio slučaj posljednjih dana, kada su iz Ministarstva turizma objavljivali podatke o značajnom rastu i uspješnoj sezoni.

Prema podacima DZS-a, broj turista u lipnju pao je 0,2 posto, a broj noćenja smanjen je za 2,5 posto. Ovi podaci razlikuju se od podataka Ministarstva turizma za prvih šest mjeseci. Ostojić se i nakon objave DZS-a poziva na podatke turističkih zajednica i tvrdi da je broj dolazaka u lipnju povećan jedan posto, a broj noćenja 0,4 posto manji nego lani.

Izračun dolazaka

Iz DZS-a poručuju da razlike između njihovih i podataka Ministarstva ne odstupaju značajno i da nitko nije pogriješio. Riječ je o različitoj metodologiji obrade podataka, što potvrđuje i Ostojić preciziravši da postoji razlika u metodologiji brojanja noćenja i dolazaka između sustava turističkih zajednica i DZS-a, i to u segmentu privatnog smještaja.

DZS bilježi samo komercijalna noćenja i dolaske, a podaci o sustavu turističkih zajednica bilježe i komercijalna i nekomercijalna noćenja i dolaske. Pojednostavljeno, turističke zajednice broje, na primjer, i vikendaše i nautičare, a DZS to ne čini i odatle razlika u službenim statističkim podacima.

Ostojić kaže da ne treba parcijalno ocjenjivati podatke jer se time ne daje prava slika. Primjer nalazi u mjesecu svibnju, u kojemu su ove godine bili oni blagdani koji su prošle godine bili u lipnju.

Nijemci zvijezde

Upravo ta činjenica napravila je razliku pa je, prema podacima turističkih zajednica, ostvareno 17 posto više dolazaka i 23,5 posto više noćenja. - Upravo sam svoju prvu ocjenu predsezone dao početkom srpnja, nakon kumulativnih podataka za šest mjeseci - kaže Ostojić.

Od 7,6 milijuna noćenja u lipnju, prema DZS-u samo 7,5 posto otpada na domaće turiste, što dovoljno govori o njihovim potrošačkim mogućnostima u jeku recesije. Domaći turisti noćili su 9,6 posto manje nego u lipnju prošle godine, a broj noćenja stranih turista smanjen je 1,9 posto. U Ministarstvu, međutim, mogu biti zadovoljni kumulativnim podacima od siječnja do lipnja, budući da je, prema podacima DZS-a, u tom razdoblju ostvareno 4,6 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja.

Četvrtinu svih gostiju čine Nijemci, koje je Ostojić nazvao rekorderima, radujući se što iz gospodarstva koje i dalje odolijeva recesiji raste broj gostiju. Oni bi, zajedno s Nizozemcima i Austrijancima, trebali nadomjestiti gubitak gostiju iz Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:25