KOMENTAR SNJEŽANE PAVIĆ

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA MOMČILA PERIŠIĆA Organizirao je agresiju, ali nije kriv za zločine?!

Srbija je poslala službeni avion po Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije koji je u četvrtak pravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH
 AFP PHOTO / POOL / KOEN VAN WEEL

Srbija je poslala službeni avion po Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije koji je u četvrtak pravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH. On je drugi od srpskih haaških optuženika koji je imao takvu čast, nakon Biljane Plavšić koja je s odsluženja kazne u Švedskoj u Beograd stigla avionom vlade Republike Srpske.

Perišića je na aerodromu u Beogradu dočekalo stotinjak građana te nižerangirani dužnosnici, državni tajnik Ministarstva obrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra pravde Milisav Čorugić.

- Otišao sam u Haag da branim čast vojske, naroda i države i nasreću to sam i uspio - izjavio je Perišić. Nije zaboravio podsjetiti da se nakon rata “borio protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića”.

Oslobađajuća presuda Perišiću u Beogradu je dočekana s odobravanjem, ali to se ne može usporediti s euforijom u Hrvatskoj nakon oslobađanja Gotovine i Čermaka. Perišić je za Srbiju samo jedan u nizu haaških optuženika i jedini od trojice načelnika Generalštaba VJ koji se uspio izvući: za zločine na Kosovu Dragoljub Ojdanić pravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora, a Nebojša Pavković nepravomoćno na 22 godine.

Oslobađanje Perišića pozdravio je srpski premijer Ivica Dačić, istaknuvši da je ta presuda od velikog značenja za Srbiju i srpski narod zato što “negira optužbe o navodnoj agresiji Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku”.

No, kako je objasnio odvjetnik Luka Mišetić, to što je Perišić kao vojnik oslobođen odgovornosti ne znači da bi (po istim kriterijima) bili oslobođeni Milošević, Stanišić i Šešelj, koji su svojim izjavama i na druge načine poticali zločine. Haag je potvrdio da je Perišić u BiH slao oružje, municiju, naftu, pa i ljude. Ali to što im je vojno pomagao, ne znači da je odgovoran i za zločine koji su počinili, jer haaški suci nisu utvrdili direktnu vezu između Perišića i zločina počinjenih u BiH, u Sarajevu i Srebrenici. Sud je tu napravio razliku između vojne pomoći i legitimnog vođenja rata te pomaganja da bi se činili zločini. Zabrinutost zbog oslobađanja Perišića izrazila je udruga Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću, upozorivši da je riječ o još jednoj haaškoj presudi nakon koje nema pravde za žrtve. Beogradska povjesničarka Dubravka Stojanović na internetskoj stranici Peščanik objavila je isti tekst koji je napisala u povodu oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, “Zašto se (opet) ne osećam dobro posle presude suda u Hagu?”, samo što je zamijenila imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 17:46