URUČILI IM NAGRADU

Osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu stiglo veliko priznanje od Zaklade švedske kraljice Silvije

Ovo nam je i poticaj i obveza da radimo još više i kvalitetnije u budućnosti, rekao je voditelj Centra Tomislav Ramljak

Švedska kraljica Silvija i Tomislav Ramljak 

 Emil Nordin/Zaklada ‘Care About the Children‘

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Zaklade švedske kraljice Silvije ‘‘Care About the Children‘‘ za borbu protiv trgovine i seksualnog zlostavljanja djece putem interneta. Hrvatska udruga sa sjedištem u Osijeku našla se tako u društvu devet najuglednijih, najstručnijih i najkvalitetnijih svjetskih udruga kojima je imperativ zaštita dječjih prava, a da je konkurencija bila velika potvrđuje i podatak o više od 130 organizacija u Europi koji se bave zaštitom djece od ovih oblika zlostavljanja i iskorištavanja i koje su bile kandidati za ovu nagradu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu prva je organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovako prestižnu nagradu. Dodjela je na švedskom Kraljevskom dvoru upriličena 18. listopada 2022. godine, na Europski dan prevencije trgovine ljudima, a primio ju je voditelj Centra Tomislav Ramljak.

image

Tomislav Ramljak i švedska kraljica Silvija

Emil Nordin/Zaklada ‘Care About the Children‘

- Zahvalni smo na nagradi i činjenici da je ovako visoko pozicionirana institucija prepoznala naš rad. Dat će nam to dodatni poticaj za daljnja ulaganja u preventivne programe, kao i holistički pristup ovome problemu. Odgojno-obrazovne institucije, policija, specijalizirane udruge, tvrtke i državna tijela moraju zajedno raditi kako bi učinili internet sigurnijim mjestom. Djeca koja su zlostavljana i iskorištavana putem interneta najčešće budu dugo vremena žrtve prije nego što skupe hrabrost priznati i sami, pate u tišini. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se djeca osjećala sigurno prijaviti svaki oblik nasilja na internetu ako ga dožive. Za to je potreban zajednički rad cijeloga društva. Ova nagrada nam je i poticaj i obveza da radimo još više i kvalitetnije u budućnosti - rekao je Ramljak prilikom preuzimanja priznanja, koje je dodijeljeno u suradnji s organizacijom Child10.

- U jeku pandemije i klimatske krize, ratova i sukoba koji su u tijeku, djeca su danas ranjivija nego ikad. Suradnja i učinkovita rješenja stoga su od najveće važnosti za zaštitu djece i osiguranje njihovih prava. Organizacije koje su danas nagrađene pokazuju da je moguće postići svijet u kojem nijedno dijete nije žrtva trgovine ljudima i iskorištavanja i na taj način naglašavaju ključnu ulogu civilnog društva u zaštiti djece, kako u Švedskoj tako i u Europi - rekao je Jacob Flärdh, glavni tajnik Child10.

Dugogodišnji rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu rezultirao je pokretanjem Centra za sigurniji Internet, kao i telefonskim brojem 116 000 - međunarodnom linijom za nestalu djecu u RH. Predavanja po školama, edukacije za stručnjake, kampanje za podizanje svijesti, kao i brojne preventivne aktivnosti prepoznate su kao velika vrijednost u borbi za zaštitu djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu. Snažan doprinos Centar je dao i u zbinjavanju reseljenih osoba iz Ukrajine, provodeći Akcijski plan Osječko-baranjske županije ‘‘Slavonsko srce za obitelji Ukrajine‘‘ od početka agresije na Ukrajinu do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54