A DERATIZACIJA?

OSJEČANI UŽASNUTI NAJEZDOM GLODAVACA Štakori kroz cijevi provaljuju u stanove: 'Prijatelj mi je rekao da ga zatučem, ali nema šanse'

'Važno je naglasiti da se deratizacijom štakori ne uništavaju u potpunosti, nego ih se smanjuje broj'
 Vlado Kos/CROPIX

- Prvo sam pomislila da imam duha u stanu, a onda sam dva dana poslije kroz rupu u odvodnom crijevu ugledala štakora. Gledali smo se međusobno par trenutaka, a on je onda nestao u unutrašnjosti crijeva - ispričala nam je svoj bliski susret s glodavcem Osječanka Marina Jukić-Matić.

Ona je jedan od više stanovnika Osijeka koji su proteklog tjedna nadležnim službama prijavili prisutnost štakora u kupaonicama i na stubištima zgrada. Marina je nešto neobično prvi put primijetila pretprošle subote, kada je u kupatilu zatekla razbacane stvari s polica. Pomislila je, smije se, da ima duha. No dva dana poslije čula je neko šuškanje u kupaonici, ušla je unutra i na odvodnom crijevu koje od WC školjke ide u kanalizaciju ugledala štakorovu njušku i oči koje su je gledale kroz rupu koju je u crijevu načinio.

Grad: Nema brige

Prvo sam se odvalila smijati i nisam znala što da radim. Prijatelj mi je savjetovao da ga zatučem, no nema šanse jer volim životinje. Dobila sam preporuku da usipam u školjku Domestos, što sam i učinila, pa ga par dana nije bilo, no jutros sam iza školjke našla izmet što znači da me je očito opet posjetio jer još nisam stigla zamijeniti crijevo - rekla nam je Marina, koja se štakora na boji i rado bi ga, da može, zadržala kao ljubimca, no nije joj svejedno zbog sina i njegova malog ljubimca, patuljastog pinča Zare.

Predstavnica zgrade izvijestila ju je da su u subotu nadležne službe obavile deratizaciju u podrumu zgrade. Učinile su to u još nekoliko zgrada i obiteljskih kuća na području Osijeka i prigradskog naselja Josipovac, gdje je štakor, prema tvrdnjama vlasnika, izvirio iz WC školjke. Što se to događa u Osijeku i mogu li se ti pojedinačni slučajevi tretirati kao opasnost od potencijalne najezde glodavaca?

Iz Grada Osijeka tvrde da to nije slučaj. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, kaže da je riječ o premalom postotku da bi to bilo zabrinjavajuće.

Proljetnu deratizaciju ove smo godine proveli kasnije nego inače zbog žalbe na javnu nabavu, a jesenska je pri kraju. Pri tome se tretira 50.000 stambenih objekata, 70.00 kvadrata javnih površina i odlagališta otpada, dok je Vodovod ljetos obavio i deratizaciju kanalizacijskih okna.

- Jesensku deratizaciju kanalizacije nismo radili jer nije bilo smisla s obzirom na to da je obavljena u srpnju. No sada ćemo i to obaviti. Važno je naglasiti da se deratizacijom štakori ne uništavaju u potpunosti, nego ih se smanjuje na prihvatljivu mjeru, ali i apelirati na građane da vode više brige o higijeni okoliša, jer i to utječe na pojavnost ovih glodavaca - rekao je Kristić.

Pojava štakora u ovih nekoliko slučajeva dakle može se povezati s činjenicom da nije provedena jesenska deratizacija kanalizacijskih otvora, a kako neslužbeno doznajemo Grad je nije naručio da bi uštedio nekih 50-ak tisuća kuna, koliko ona stoji. Iz gradske tvrtke Vodovod rekli su nam da su oni prijašnjih godina bili samo tehnička podrška tvrtkama koje su deratizaciju dobile na javnoj nabavi od Grada, a ovoga ljeta Grad je Vodovodu direktno naredio da provede deratizaciju.

Leševi u oknima

- Mi smo u skladu s tim raspisali natječaj i platili tvrtki koja je na njemu pobijedila da obavi deratizaciju na 1116 okna, što je 10 posto ukupnog broja. Nakon toga više nije bilo nikakvih naloga od Grada, a mi ne možemo sami pokrenuti taj postupak jer to i nije naš posao. Ako Grad opet od nas bude tražio da to obavimo, mi ćemo to i učiniti - rekao je Željko Budimčić iz Vodovoda, koji je apelirao na građane da se brinu o higijeni okoliša s obzirom na užasne prizore uginulih leševa koje zatječu kad otvore kanalizacijska okna, gdje građani nesavjesno odbacuju uginule ljubimce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:30