MINISTAR ALADROVIĆ

‘Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za poduzetnike. Ako treba, naći će se novac i za kasnije‘

To je samo za mjesec ožujak, ali ako bude potrebno, naći će se novac i za kasnije, poručio je ministar
Josip Aladrović
 Damjan Tadic/CROPIX

Ministar Josip Aladrović bio je gost Dnevnika Nove TV u kojem se osvrnuo na potpore za poduzetnike i najavio da će one biti dostupne i u ožujku.

- Pa bit će novca, novac smo osigurali. Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za pomoć - to je samo za mjesec ožujak, ali ako bude potrebno, ministar kaže da će se ''naći novac i za kasnije''.

Premijer Andrej Plenković najavio je da do rebalansa proračuna neće doći, pa je pitanje otkud novac Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da se namire sve potrebne i planirane obveze.

- Imamo određene uštede u ranijim periodima, u kontekstu fiksnih troškova i ovih 400 milijuna kuna. Definitivno možemo bez rebalansa kroz financijski plan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispoštivati i isplatiti našim poduzetnicima u travnju, za mjesec ožujak - komentirao je Aladrović.

Pad BDP-a je, kaže, očekivan.

- Naravno da to nije ugodna situacija, naše projekcije su bile da će on biti i veći, značajniji. Oko osam posto smo predviđali prije ovog drugog vala, a on se zaustavio na nekih 8,4 posto. Kad se gleda struktura pada BDP-a, vidi se da je pad uzrokovan smanjenjem izvoza roba i usluga, pogotovo usluga - govorimo o turizmu i visokoj ovisnosti naše ekonomije o turizmu - rekao je.

- Ono što ćemo mijenjati, to je kroz nacionalni plan oporavka, odnosno kroz sljedeći višegodišnji financijski okvir, učinit ćemo gospodarstvo otpornijim, povećati alokaciju u druge vrste, grane gospodarstva - informacije, komunikacija, IT, tehnologija - objašnjava ministar.

Aladrović je rekao da je to smjer u kojem se Hrvatska kreće, u kojem se Ministarstvo vodi pri izradi svih dokumenata vezanih uz Nacionalni plan oporavka te sve su to industrije ''u kojima Hrvatska može imati globalnu konkurentnost u ekonomskom smislu''.

Ugostitelji i hotelijeri izražavaju negodovanje previsokom stopom PDV-a. Traže smanjenje PDV-a, smatraju da nisu konkurentni i trenutno bi ih samo to moglo iščupati iz krize.

- Mi smo o tome razgovarali nekoliko puta. Razgovarat ćemo i u budućnosti. PDV je ono što smo napomenuli na proteklim terminima razgovora s našim ugostiteljima. PDV u ovom trenutku nije ključan jer ne možemo razgovarati o porezu koji je ključan u trenutku kad je zatvorena jedna djelatnost - obajsnio je.

Siguran je da će modele konkurentnosti pronaći vrlo brzo.

Garancije da će, nakon financiranja pojedinih grana gospodarstva, zaposlenici dobiti otkaz - nema.

- Ne moramo biti spremni na taj scenarij jer nije realno da se dogodi. Već 12 mjeseci pomažemo našim poduzetnicima, 12 mjeseci su u mjerama oni koji su najugroženiji i bit će u mjerama sve dok je to potrebno da se othrvaju izazovu pandemije - rekao je Aladrović za Dnevnik Nove TV.

- Imali smo jučer razgovore s Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika Hrvatske. Dakle, COVID dodatak kao takav sadržava dodatak koji je namijenjen našim umirovljenicima zbog povećanih troškova. Ono čega svi moramo biti svijesni, da 1,1 milijardu kuna, koji je početni zahtjev udruga umirovljenika, nije realan za državni proračun - zaključio je ministar.

Na pitanje da konkretno odgovori hoće li umirovljenici dobiti dodatak, Aladrović nije ponudio pretjerano optimističan odgovor.

''Kad budem imao konkretan odgovor, sigurno ćete ga dobiti''.

Osvrnuo se i na Zakon o radu, koji još uvijek nije u zakonodavnoj proceduri, aktivno razgovaraju s udrugama poslodavaca te očekuju do kraja prvog kvartala ''pokretanje zakonodavne procedure'' te nakon toga donošenje samog Zakona.

- Želimo Zakon o radu koji će činiti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim, u kojem ćemo imati manje ugovora na određeno, veći dio ugovora na neodređeno, ali s druge strane omogućiti poslodavcima da adekvatnije raspolažu svojim resursima''.

Također, rad od kuće je jedan element koji će isto biti obuhvaćen novim Zakonom.

- Dodatni rad će se također urediti, recimo da Zakon o radu nije nešto što se može mijenjati u uvjetima pandemije preko noći kako bi odgovarao samo za jedan oblik rada - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:15