OPTUŽNI PRIJEDLOG

Organizatoru antikorona skupa prijeti kazna od 25.000 kn: ‘Dozvolu sam imao, Stožer je sve znao‘

Protiv organizatora podnesen je optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira jer sudionici nisi nosili maske i držali razmak
Tomislav Pilkić
 Damir Krajač/Cropix

Zagrebačka je policija u srijedu podnijela optužni prijedlog protiv organizatora nedjeljnog antikorona prosvjeda "Dosta je bilo", 27-godišnjeg Tomislava Pilkića. Ukratko, optužuje ga se za "remećenje javnog reda i mira", a prijeti mu novčana kazna i do 25.000 kuna.

Na nedjeljnom prosvjedu koji je okupio petstotinjak ljudi, smatra policija, organizator "nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, a zbog čega je došlo do kršenja odluka Stožera civilne zaštite".

Pritom, mladića se paradoksalno ne tereti za prekršaj iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno kršenja epidemioloških mjera, već za prekršaj Zakona o javnom okupljanju.

Točnije da kao voditelj i organizator prosvjeda i nakon upozorenja da prosvjednici krše epidemiološke mjere nije prekinuo prosvjed.

Time je prekršio članak 16. i 21. u kojima stoji da je organizator i voditelj dužan osigurati red i mir na prosvjedu, kao i nadzirati okupljanje te usmjeravati rad redara. Pilkića bi, prema tome, mogla snaći maksimalna kazna do 25.000 kuna.

Ozbiljne sankcije

On vjeruje da će to i biti slučaj jer je šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još u nedjelju najavio da organizatora čekaju ozbiljne sankcije.

- Mislim da žele napraviti primjer od mene. To nije u redu ako imamo, recimo, crkvena okupljanja gdje ne postoje sankcije za okupljanje i po tisuću ljudi.

Potrudili su se naći rupu u zakonu i kazniti me za 'remećenje javnog reda i mira'. Ali to će pasti na sudu jer javni red i mir nema nikakve veze s epidemiološkim mjerama - govori Pilkić najavljujući žalbu.

Brojne nejasnoće

Inače, dosadašnje kazne za nepoštivanje mjera predviđene su isključivo za pravne osobe, odnosno tvrtke i vlasnike tvrtki. Mogu ići od 20.000 do 70.000 kuna.

Ali kako je Pilkić prosvjed organizirao na svoje ime, kao fizička osoba, nije mogao biti kažnjen za kršenje epidemioloških mjera.

Osim toga, kaže da je za prosvjed dobio dozvolu za okupljanje od policije do 1500 ljudi, a od Stožera nije dobio direktnu zabranu, nego naputak u kojem stoji "apeliramo da se pridržavate mjera maksimalnog broja od 50 ljudi".

- Imam prepisku svih mailova, a iz toga se može vidjeti da je Stožer bio upoznat s okupljanjem i brojem ljudi koji će doći. Dali su svoje prešutno slaganje. Ne bismo išli u prosvjed da je bio zabranjen - govori.

Situacija ipak ostaje nejasna.

Organiziranje prosvjeda s tisuću ljudi, prema objašnjenju MUP-a, ne može biti zabranjeno jer je to ustavna kategorija, ali Stožer pritom može zabraniti da na tom istom prosvjedu bude više od 50 ljudi.

Kršenje javnog reda je i ugrožavanje sigurnosti ljudi

Ako Tomislav Pilkić bude kažnjen, on će biti prva fizička osoba u Hrvatskoj kažnjena, zapravo, zbog kršenja odluka Stožera Civilne zaštite. Točnije, za neosiguravanje zaštite javnog reda i mira, jer se tijekom prosvjeda nije pridržavao propisanih epidemioloških mjera.

Iako Pilkić smatra da se takva interpretacija neće održati na sudu, odvjetnik i stručnjak za građansko pravo Hrvoje Grubeša smatra ipak da zakonsko uporište za takvu kaznu postoji - ako na nenošenje maski gledamo kao ugrozu za "opću sigurnost".

- Pogledamo li zakonsku definiciju kršenja javnog reda i mira, možemo vidjeti da je, među ostalim, time obuhvaćeno i "ugrožavanje opće sigurnosti ljudi". Ako kažemo da nenošenje maski ili nedržanje distance na takvom prosvjedu ugrožava sigurnost ljudi, onda bi kazna mogla imati zakonsko uporište - tumači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:10