VRHOVNI SUD

Orešković o izboru Zlate Đurđević: ‘Bit ću suzdržana! Ovo je cirkus u kojem ne želim sudjelovati‘

Dalija Orešković
 Damjan Tadic/Cropix

HDZ i dalje ne daje podršku Zlati Đurđević u izboru za predsjednicu Vrhovnog suda, dok SDP tvrdi da nju vladajući ne žele jer je neovisna. O cijeloj je situaciji u programu N1 televizije govorila saborska zastupnica Centra, Dalija Orešković.

Ona će na glasanju biti suzdržana. Smatra da su javni diskurs i rasprava o tome ponižavajući ne samo za Zlatu Đurđević koja je provučena kroz političko blato, nego i za sve koji su se javili na natječaj.

- Problem proizlazi iz nedorečenih odredbi Zakona o sudovima, smatra Orešković i dodaje:

- Ovako nećemo postići ono što se htjelo postići izmjenom Zakona – veću transparentnost, uvjeriti javnost da političke preferencije neće utjecati na odabir kandidata… Ovo što smo sada učinili, sve se svodi na prepucavanje dva najjača politička kartela, ovo je cirkus u kojem ne želim sudjelovati. O Đurđević imam visoko mišljenje, međutim, što se tiče samog programa i ciljeva, mislim da su nešto trebali reći i kandidati koji imaju iskustva sa sudskom praksom, rekla je Dalija Orešković za N1.

Kada je riječ o pravosuđu, Orešković smatra da je trenutno stanje 'kartelski dogovor između dva najveća bloka u kojem manje stranke nemaju mogućnost sudjelovanja'. Dodaje da Hrvatskoj nedostaje i sposobnosti da mijenja nešto u sustavu.

Orešković ističe i da preporuke koje je GRECO dao Hrvatskoj 2014. nismo ispunili.

- Odgovornost je na nama, ali i test postojanja političke volje. Činjenica je da nećemo dobiti izbor kandidata kojeg je predložio Milanović.

Ako se javni poziv opet ponovi, Orešković kaže da tada neće biti suzdržana.

- U prvom pozivu na koji se Đurđević nije javila, Milanović je rekao da je ona njegov kandidat. Borio se za svoje ustavne ovlasti, da njegovo predlaganje kandidata nema kontrolni mehanizam. To nije dobro rješenje. Vjerujem preporukama koje je dao GRECO – vidio je kako postupak odabira kandidata izgleda u praksi. Sve dok politika bira kako hoće, prema svom nahođenju, teško ćemo imati nepristrano i neovisno pravosuđe, rekla je.

- Ako ne vjerujemo najstručnijom ekspertnoj skupini koja analizira pravosuđe – GRECO-u, nego više vjerujemo trenutnim političkim liderima, naše pravosuđe neće nikud stići, rekla je Orešković.

Osvrnula se i na predsjednikovu izjavu o tome da je ona njegova 'najveća politička greška'.

- Kako sam radila u Povjerenstvu svjedoče rezultati rada. Ako je moj krimen što sam po istim pravilima provodila postupke protiv svih ‘boja’, ponosna sam, zaključila je Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:17