NOVI MANDAT HRVATSKIM ČLANOVIMA U INI

Orešković i Panenić im dali još godinu dana, unatoč HDZ-u

 EPH

Vlada i MOL suglasili su se da Nadzornom odboru Ine predlože da se mandat sadašnjim članovima Uprave produlji za još godinu dana, doznaje Jutarnji list.

Sjednica Nadzornog odbora održava se danas, a njegovi članovi bi prema ovom dogovoru trebali produljiti mandat Zoltánu Áldottu, Gáboru Horváthu i Péteru Rataticsu kao mađarskim članovima, te Niki Daliću, Ivanu Krešiću i Davoru Mayeru kao hrvatskim članovima Uprave.

Naravno, ako opet ne bude iznenađenja kao prošle godine, kada je Vlada kao drugi veliki dioničar donijela odluku da se hrvatska trojka izabere na četiri godine, ali je pet mađarskih članova Nadzornog odbora preglasalo hrvatske članove i mandat im je ograničen na godinu dana.

To je dio dogovora

Kako doznajemo, produljenje mandata hrvatskim članovima Uprave za još godinu dana predložio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, a premijer Tihomir Orešković je to prihvatio. Ovaj je prijedlog, po svemu sudeći, protivan želji HDZ-a.

Naime, ministar poduzetništva Darko Horvat javno je prije deset dana rekao da se on zalaže za promjene u Upravi Ine.

“Ja sam za to da se radi jedna promjena. Jasno sam iskazao svoj stav da ako nekim stvarima nismo bili zadovoljni u segmentu poslovanja i rađenja poslovne politike i razvojne politike kompanije, dobrodošle su promjene u kojima ćete s novim ljudima razvijati drugačiju filozofiju”, rekao je Horvat i dodao kako smatra da će imenovanje tih članova biti dio dogovora Mosta i HDZ-a.

Teško je vjerovati da je ministar Horvat samostalno bez stranačkih konzultacija iznio u javnost ovakav stav. Tim prije što se direktno upleo u sektor koji nije u njegovoj nadležnosti. Dodao je da će se članovi uprava birati javnim natječajem. No, po svemu sudeći, od toga za sada ništa pa će u Upravi Ine i dalje sjediti isti hrvatski članovi.

Većinski paket

Prema dostupnim informacijama, ministar gospodarstva i premijer to vrijeme žele iskoristiti kako bi se napravila kompletna Vladina strategija prema Ini.

Jedna od mogućnosti je i prodaja 19 posto dionica Ine MOL-u, čime bi MOL stekao većinski paket dionica, a država bi sa sadašnjih 44,1 posto pala na 25 posto. Tu je želju nedavno iskazao prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernádi. Hernádijeva želja da u ovom trenutku od države kupe 19 posto dionica Ine potpuno je razumljiva. Zbog niskih cijena nafte na tržištu MOL bi u toj transakciji prošao jako povoljno.

Ovo je već treći put da se MOL kupnjom 19 posto dionica pokušava domoći većinskog paketa u Ini. Prema dostupnim informacijama, MOL je 2009. godine tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor neslužbeno ponudio milijardu dolara za 19 posto dionica Ine. Premijerka je tu ponudu odbila.

Vrdoljak i Pusić

Nova ponuda s istim iznosom došla je premijeru Milanoviću.

On je nije ni razmatrao jer su se tome protivili Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak.

O najnovijoj ponudi Zsolta Hernádija već se izjasnio premijer Orešković koji je za tjednik “Nacional” decidirano kazao kako “prodaja preostalih dionica Ine nije opcija”.

Takvog je mišljenja i ministar Horvat koji je rekao kako smatra da ne treba MOL-u prodavati 19 posto dionica Ine.

Prodaja 19 posto dionica Ine u ovom trenutku bila bi neracionalna i ekonomski neodrživo. Naime, procjenjuje se da zbog niskih cijena nafte 19 posto dionica Ine vrijedi samo trećinu od onih milijardu dolara koje je MOL nudio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:10