KONTRA NJEMAČKE

'ORBAN ZATVARANJEM GRANICE ŽELI UTJECATI NA HRVATSKE IZBORE!' Stručnjaci vjeruju da je mađarski potez pomoć HDZ-u

Tihomir Cipek kaže da je u pozadini zatvaranja granice slučaj Ina - MOL
 Sandra Šimunović/CROPIX

Zašto je Mađarska baš sada odlučila zatvoriti granicu prema Hrvatskoj i izbjeglicama blokirati tranzit do Austrije, Njemačke i Švedske kroz svoj teritorij? Postoji li razlog što su to učinili baš kada je njemačka kancelarka Angela Merkel u Turskoj gdje s predsjednikom Recepom Erdoganom pokušava dogovoriti mjere pomoći Turskoj ne bi li zadržala izbjeglice na svom tlu?

S druge strane, postoji li razlog zbog kojega Mađari nisu pričekali sa zatvaranjem još par tjedana kada će biti jasnije kako će se Turska, pa i Grčka, postaviti prema izbjegličkom valu? Tim prije što je Njemačka jasno rekla da i dalje prihvaća izbjeglice i osudila mađarski čin.

Na ruku HDZ-u

O ovim pitanjima razgovarali smo s trojicom stručnjaka koji sustavno prate izbjegličku krizu i redom ističu kako se nameće još jedno pitanje: je li mađarskom premijeru Viktoru Orbanu jedan od motiva za zatvaranje granice i pogodovanje HDZ-u u predizbornoj kampanji? Hrvatska ima dogovor sa Slovenijom da će izbjeglice prebacivati preko njenog teritorija, no slovenski su kapaciteti ograničeni, što je Hrvatsku, koja se dobro organizirala u prihvatu i transportu izbjeglica, ipak dovelo do prebukiravanja prihvatnih centara. Kaos s izbjeglicama, procjenjuje se, išao bi na ruku HDZ-u koji, kao i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, po pitanju izbjeglica zastupa Orbanovu politiku.

- S ovakvim zatvaranjem Mađarske EU poprima novi identitet i postaje disfunkcionalna unija. Sve je manje solidarnosti unutar EU, a kriza pokazuje kako je Mađarska sklona zatvaranju i radikalnom jačanju nacionalne države. Moguće je da je Mađarska zatvorila granicu i zbog naših izbora, ali treba imati na umu da je geneza gradnje zida stara godinu dana - kaže prof. Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije.

Četiri politike

Nastavlja kako bi naše političke stranke trebale raditi na izradi četiriju politika: gospodarske, demografske, imigrantske i azilantske.

- Teško je reći zašto je Mađarska baš sada zatvorila granicu. Ali je činjenica da je to učinila samo par dana nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović bila u Mađarskoj. Predsjednica je tri dana bila u društvu s Orbanom, vratila se u Hrvatsku i nije dala ni naslutiti da bi se mogla zatvoriti granica - kaže Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije koji je uključen u inicijativu “Dobrodošli”. Dodaje kako je nedvojbeno da se predsjednica izravno uključila u predizbornu kampanju, te da je sve više razloga za vjerovati kako postoji suradnja između HDZ-a i mađarskog premijera. - Orban se zatvaranjem granica promovira u ekstremno desnog političara koji nastoji oko sebe okupiti isto tako desne političke opcije u EU što je vidljivo iz Višegradske skupine. Njega vodi osobni interes da postane mali europski diktator koji će okupiti istomišljenike - nastavlja Bosanac i kaže da je potez na Europskoj pučkoj stranci koja mora odlučiti hoće li dopustiti radikalizaciju europske konzervativne politike.

Prekršio obećanje

Milardović također tvrdi da se predsjednica Grabar-Kitarović izravno, pa i preko ovih pitanja, uključila u kampanju, što ne bi smjela raditi.

- Što joj je ostalo od republikanskog duha iz kampanje? Ona je predsjednica svih građana, a ne samo onih koji su za nju glasali - kaže Milardović.

Tihomir Cipek, voditelj Regionalnog komparativnog studija srednje i jugoistočne Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kaže da je u pozadini zatvaranja granice slučaj Ina - MOL.

- Ina - MOL je daleko važnije pitanje nego što su izbjeglice i čini mi se da je to u pozadini. Jer, sve dok Njemačka kaže da su njene granice otvorene, nema razloga da ih Mađarska zatvori - smatra Cipek i dodaje kako ne može ništa tvrditi, ali ima razloga upitati se je li jedan od razloga za zatvaranje granice i Orbanovo uplitanje u predizbornu kampanju.

- Orban je rekao da neće zatvarati granicu dok ne završe izbori u Hrvatskoj, ali rečeno je prekršio. Zašto? Iz svega čemu dosad svjedočimo moglo bi se zaključiti da Orban vjeruje da će o Ini i MOL-u lakše razgovarati s HDZ-om ako bude na vlasti. No, i to tek treba vidjeti - zaključuje Cipek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56