VELIKE MALVERZACIJE

OPTUŽNICA PROTIV LINIĆEVA PRIJATELJA Kalema terete zaprevaru tešku 103 milijuna kuna

Bliskog prijatelja ministra financija dovodi se u vezu s malverzacijama oko preuzimanja tvrke IGM
 Branislav Grgurovic / CROPIX

KARLOVAC - Protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema (54), bliskog prijatelja ministra financija Slavka Linića, karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja. Također, optužnica je podignuta i protiv Kalemovog trgovačkog društva sa sjedištem u Rijeci zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Prevara za koju se tereti Linićevog prijatelja teška je, kako je ustanovio DORH, čak 103 milijuna kuna. Također, Općinsko državno odvjetništvo traži da se Kalemu oduzme taj iznos kao nelegalno stečena imovinska korist.

Malverzacije za koje se Kalema tereti odnose se na preuzimanja nekad moćnog građevinskog poduzeća IGM iz Tounja iz ljeta 2009. godine. Ukoliko optužbe budu potvrđene i na suđenju, Jozi Kalemu za prijevaru u gospodarskom poslovanju prijeti od jedne do osam godina, a za ovjeravanje neistinita sadržaja od tri mjeseca do pet godina.

Riječkom se poduzetniku stavlja na teret da je u periodu od 30. srpnja do 1. rujna 2009. kao direktor trgovačkog društva Ri petrola sa sjedištem u Rijeci, u nakani da za tu tvrtku ostvari znatnu nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja u Vrbovskom potpisao s ovlaštenom osobom IGM Tounja ugovor o kupoprodaji nekretnina. Istog dana potpisali su i Aneks kojim su ugovorne strane izmijenile i dopunile glavni ugovor dodajući mu raskidnu klauzulu koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza u zadanom roku od dana sklapanja glavnog ugovora. Kalem je ovlaštenoj osobi na taj način predočio da će ispuniti ugovorne obveze, iako je, prema DORH-u, znao da to nema namjeru učiniti.

Dan nakon potpisivanja ugovora, 31. srpnja, bez znanja prodavatelja podnio je zemljišno-knjižnom odjelu općinskog suda u Ogulinu prijedlog za uknjižbu prava vlasništva. Sudu je na provedbu dostavio samo glavni ugovor, a zatajio Aneks kao njegov sastavni dio, pa je proizlazilo da ugovor nema nikakvih zapreka za provedbu. Prevarivši tako službenicu suda, zemljišno-knjižni odjel je donio rješenje kojim je dopuštena uknjižba prava vlasništva na nekretninama u korist Ri petrola. Kalem je 1. rujna 2009. takav izvadak predao banci i podigao kredit od 103 milijuna kuna s hipotekom na protupravno stečenu nekretninu IGM Tounja.

Ulazak Kalemovog Ri petrola u vlasništvo IGM Tounja otvorio se nakon što je ta tvrtka napravila milijunski dug prema samoborskom Grič Petrolu, Kalem preuzeo to dugovanje. S tadašnjim vlasnikom IGM-a Ivanom Pađenom Kalem je dogovorio kako će tvrtku sa svim nekretninama, 20-godišnjom koncesijom za kamenolom i svih 350 radnika preuzeti njegov Ri Petrol, čime će „pretući“ dugovanje Grič Petrolu.

S kreditom od 103 milijuna kuna Jozo Kalem je trebao zatvoriti sve IGM-ove obveze prema Grič petrolu (odnosno sebi samome), radnicima i brojnim drugim vjerovnicima poput Hrvatske poštanske banke. Međutim, kao vlasnik se prema Aneksu mogao uknjižiti na imovinu tek nakon dizanja kredita i podmirenja svih vjerovnika. Kaznena prijava zbog ovog slučaja podignuta je prije više od tri godine, a sudeći po optužnici, potvrđene su sve indicije kojima je raspolagala policija.

Inače, Jozi Kalemu je u tijeku suđenje na Općinskom sudu u Rijeci, gdje ga se tereti da je Euro-Petrol, kada mu je bio direktor, tijekom 2007. godine u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu ilegalno izvukao i drobio najmanje 6,6 tisuća kubika građevnog kamena. Tužiteljstvo tvrdi da Kalem nije imao odobrenje za obavljanje rudarskih radova od vlasnika terena, da nije imao rudarsku koncesiju niti da je za te radove posjedovao lokacijsku i građevinsku dozvolu. Od suda traže da se Kalem osudi na novčanu kaznu od 250 dnevnih dohodaka, a tvrtki Euro-Petrol izrekne kazna od 100 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:00