NA METI SRPSKIH TUŽITELJA

Optuženi pilot Borović: ‘Ne osjećam se krivim, sve smo časno odradili u ratu, sad je red na državi‘

Očekujem da se optužnica neće prihvatiti jer bi prihvaćanjem iste priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, kaže

Danijel Borović

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja 1995., priopćio je u srijedu taj sud. Optužnicu je za N1 komentirao Danijel Borović, jedan od optuženih pilota.

“Nemam novih spoznaja u odnosu na ono što se ranije provlačilo kroz medije, nitko me nije službeno kontaktirao, sve je to svježe. Mogu samo reći da odbijam sve to što će mi se stavljati na teret, ne osjećam se uopće krivim po tom pitanju. Ja sam sa svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba i da pokažu ono što trebaju imati”, rekao je Borović za N1.

Osvrnuo se na sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

“Na tom sastanku premijer je u ime Vlade izjavio da će se država postaviti u smislu zakona koji je na snazi. Očekujem da se ta optužnica neće prihvatiti jer bi prihvaćanjem optužnice priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, da ima pravo na ono na što nema pravo. Hrvatska je zakonom iz 2011. odbacila takvu mogućnost. To je jedini put”, istaknuo je.

Dodao je da Hrvatska i ljudi koji je vode trebaju poduzeti mjere kojima bi zaštitili četvoricu pilota.

“Jednoga dana može biti tko zna tko još, kad bi se krenulo tim putem… Onda bi Srbi radili što god bi htjeli, a to nije normalno”, zaključio je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 19:36