MILIJUNSKA UTAJA POREZA

Optužen poduzetnik na čijoj je jahti lani ljetovao bivši ministar Marić i njegov otac, ‘kralj Korza‘

U pitanju je porez kojeg poduzetnici, kako tvrdi tužiteljstvo, nisu platili, te su za taj iznos oštetili državni proračun

Blaž Pavičić (gore lijevo), Zdravko Marić (desno), Marić na Pavičićevoj jahti (glavna fotografija)

 Davor Matota, CROPIX, Čitatelj Jutarnjeg lista

Riječki poduzetnik Blaž Pavičić i njegov puno poznatiji otac, također poduzetnik Mirko Pavičić, prije nekoliko dana optuženi su za utaju poreza tešku više milijuna kuna. Da je optužnica podignuta Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo je ne navodeći identitet okrivljenika, no Telegram je iz izvora bliskih ovom slučaj dobio potvrdu da se radi baš o Pavičićima.

Riječ je o poslovnim ljudima koji su se u fokus javnosti vratili nakon što je lani Zdravko Marić, tada još aktivni ministar financija, proveo dio ljetovanja na jahti Blaža Pavičića.

Protiv Mirka Pavičića i njegovog sina Blaža podignuta je optužnica teška ukupno oko 2,7 milijuna kuna. U pitanju je porez kojeg poduzetnici, kako tvrdi tužiteljstvo, nisu platili, te su za taj iznos oštetili državni proračun. Zanimljivo je da optužnica stiže nedugo nakon ostavke Zdravka Marića, iako je na sumnje koje se u njoj spominju ukazivano prije više od deset godina.

Nova optužnica Mirka Pavičića tereti da je koristio račune inozemnih firmi u kojima je imao pravo potpisa kako bi prikrio stvarne prihode svojih firmi u Hrvatskoj, te lažirao njihovo poslovanje. Tužiteljstvo tvrdi da je od 2007. do 23. studenog 2009. realizirao više novčanih transakcija s računa tvrtki u kojima je bio odgovorna osoba. Zatim je vraćao novac u Hrvatsku, te se na kraju okoristio isplatom kamata.

Osim toga, u ime jedne od svojih firmi koja ima sjedište u Rijeci zaključivao je ugovore o pozajmicama s tvrtkama iz inozemstva. Prikazivao je zatim da te pozajmice nisu vraćane ne vrijeme, što bi onda strane Pavičićeve tvrtke koristile da naplaćuju dugovanja od tvrtke iz Rijeke, a pri tom su i obračunavane kamate zbog kašnjenja.

Pavičić je novac vani uredno sam podizao, no u Hrvatskoj taj dohodak ostvaren u inozemstvu nije prijavljivao, navodi Telegram. Na ovaj je način, tvrdi tužiteljstvo, oštetio državni proračun Republike Hrvatske za iznos veći od 1.100.000 kuna.

Tko je Blaž Pavičić

Kako smo pisali prošlog ljeta, Blaž Pavičić sin je poduzetnika Mirka Pavičića koji je na riječkom području poznat kao "kralj Korza" jer kontrolira brojne poslovne prostore na glavnom riječkom trgu.

Mediji su pisali da ne voli da ga tako zovu jer se ne smatra kraljem, nego poduzetnikom koji zapošljava ljude. Na poslovnim servisima Pavičić mlađi povezan je s više od desetak tvrtki, u nekima je direktor, a u drugima član uprave ili je naveden kao njihov vlasnik.

Riječke veze

Njegova oca u medijima se često povezivalo s lokalnim političkim čelnicima poput Slavka Linića i Vojka Obersnela. Tvrtke s kojima je Pavičić mlađi povezan uglavnom razvijaju razne nekretninske projekte, a u tvrtki Amec Rijekatekstil Blaž Pavičić je član uprave, a vlasnik je njegov otac, Mirko Pavičić.

Tvrtka je 2020. prijavila prihod od 168,6 milijuna kuna te ima više od 150 zaposlenih. Ta tvrtka, među ostalim, bavi se opskrbom brodova te posluje s Jadrolinijom, a ima i brojne koncesije za luke. Trenutno ih je aktivno osam, prema podacima financijskih servisa.

Prošle godine Blaž Pavičić osnovao je tvrtku Amec opskrba brodova, u kojoj je i direktor. Nadalje se pojavljuje u tvrtki Almis, koja je prijavljena kao trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, a lani je prijavila ukupan prihod od 545.400 kuna (dobit od 167.000 kuna) te nema zaposlenih. Amec Rijekatekstil je vlasnik, a član Uprave je Blaž Pavičić.

U M2 projektu, koji je registriran za graditeljstvo, trgovinu, prijevoz i usluge, a nema zaposlenih, Pavičić je član Uprave i vlasnik, a tvrtka je 2020. prijavila 5,7 milijuna kuna prihoda te je dobit iznosila čak 4,6 milijuna kuna. Sensa projekt još je jedna od tvrtki u kojoj je Pavičić član Uprave i jedan od suvlasnika, registrirana je za poslovanje nekretninama, ali ne ostvaruje prihode. Pavičić u njoj ima udjel od 25 posto i oni su bili investitori u zagrebački šoping centar Z, vrijedan više od 600 milijuna kuna.

Obiteljski biznis

Mirko Pavičić karijeru je započeo kao zaposlenik u Brodokomercu, u kojem je ostao i kad ga je preuzeo Josip Gucić. Riječ je o jednoj od najjačih trgovačkih tvrtki u vrijeme Jugoslavije. Poslije je Pavičić, očito, poslovne kontakte iskoristio u svojem privatnom biznisu. S obzirom na to da se bavio opskrbom brodova, nastavio je taj posao sa svojom tvrtkom Amec, s kojom je stekao impresivnu zaradu.

Na pitanje novinara Novog lista 2012. kako je zaradio prvi milijun kuna, odgovorio je: "Kao i moja supruga, i ja potječem iz obitelji koja je svojoj djeci stvorila određene materijalne pretpostavke za život. Moj otac je radio u Austriji i Švedskoj gotovo 30 godina. Nakon napuštanja Brodokomerca, zahvaljujući ponajprije izvrsnim poslovnim kontaktima, svoje prve samostalne poslove sklapao sam poslujući na inotržištima. Prvu značajniju zaradu koju pamtim ostvario sam na poslovima reexporta brodskih motora i rezervnih dijelova na strano tržište."

Pavičić se devedesetih uključio u pretvorbu i privatizaciju te kupio tvrtku Rijekatekstil, a s njom i veliku robnu kuću, te je nastavio zakup mnogih poslovnih prostora na najboljim lokacijama u Rijeci. Lokalni portali objavljivali su nerijetko njegove fotografije sa zajedničkih kava s tadašnjim gradonačelnikom, Obersnelom. (Goran Penić, Vanja Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 09:17