VRHUNAC EPIDEMIJE

Opsadno stanje u Zaraznoj: S Rebra smo morali posuditi respiratore

Cjepivo protiv svinjske gripe za iduću sezonu ostaje isto unatoč smanjenoj učinkovitosti
Zagreb, 091109.Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic. Tijekom dana sve vise gradjana stizalo je na zarazni odjel sa simptomima slicnim svinjskoj gripi.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Epidemija gripe u Hrvatskoj očito je na vrhuncu što potvrđuje pravo opsadno stanje koje vlada u zagrebačkoj Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević. Čak je 8 bolesnika na respiratoru od kojih šest i na dijalizatoru te troje i na ECMO uređaju.

Također je velika gužva i u dnevnoj ambulanti, a i broj hospitalizacija bolesnika s teškim komplikacijama sve je veći. Čak 50 hospitaliziranih imaju teške upale pluća.

Umrla 21 osoba

U ovoj sezoni od gripe je u Hrvatskoj oboljelo oko 50.000 osoba što je na razini prošle sezone ali valja naglasiti da je lanjska epidemija trajala gotovo šest mjeseci a ove za sad tek tri mjeseca. Inače, do sad je umrla 21 osoba od kojih gotovo četvrtina onih koji su bili cijepljeni.

Prema riječima prof.dr. Ante Beusa, bolnica s obzirom na veliki broj pacijenta s komplikacijama nije imala dovoljno respiratora pa su dva posuđena s Rebra, a ECMO uređaj i Klinike za bolesti srca Magdalene.

Trebamo docjepljivanje

Da je situacija alarmantna potvrđuje podatak da su neki odjeli morali biti dodatno prilagođeni liječenju bolesnika s komplikacijama od gripe poglavito sa upalama pluća iz cijele Hrvatske.

Dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je sastanku o sastavu cjepiva za iduću sezonu odlučeno da će ono ostati isto kao i ovosezonsko unatoč sumnji u njegovu učinkovitost. Draženović ustraje na teoriji da bi vjerojatno trebalo docjepljivanje s obzirom da se radi o novom virus na koji za sad nije stečen nikakav imunitet.

Kuzman: 70% pacijenata nam dolazi zbog gripe

U Klinici za infektivne bolesti jučer je na pregled čekalo 10-ak ljudi. Prema riječima pročelnika Zavoda za respiratorne infekcije dr. Ilije Kuzmana dnevno pomoć potraži oko 160 pacijenata, od kojih 70 posto dolazi zbog gripe. - Dosta ljudi dolazi zbog komplikacija vezanih uz upalu pluća - kaže dr. Kuzman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 00:47