UZBUNA U NJEMAČKOJ

OPSADNO STANJE ISPRED NJEMAČKE BOLNICE, POLICIJA ČUVA KRIMINALCA S BALKANA Nijemci podivljali kad su čuli vijest: 'Zašto mi to plaćamo, a ne on!?'

Tko će platiti to što njemački policajci već tjedan dana osiguravaju kliniku u Hannoveru u kojoj se liječi ranjeni pripadnik crnogorske mafije? Njemački porezni obveznici se bune
Policija ispred Medicinskog fakulteta u Hannoveru
 dpa Picture-Alliance/AFP

Navodni pripadnik crnogorske mafije Igor K. već tjedan dana se liječi u klinici Medicinskog fakulteta u Hannoveru. Zgradu klinike pritom osigurava veliki kontingent lokalne policije, piše Deutsche Welle.

Ili neka sam plati to osiguranje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta, poručuje njemačka Udruga poreznih obveznika.

Kako prenosi javni radio pokrajine Donje Saske NDR 1, Udruga zahtijeva da troškove snosi pacijent. A ako zakonski nije moguće troškove prenijeti na teško ozlijeđene ili na njegov „obiteljski klan", onda bi odmah trebalo krenuti u izmjene zakona, izjavio je predsjednik pokrajinske Udruge poreznih obveznika Bernhard Centgraf. Alternativno – trebalo bi provjeriti može li se to knjižiti na račun klinike zbog povećanih troškova sigurnosti „njezinog privatnog pacijenta".

Policija osigurava i suprugu

Kako prenose lokalni njemački mediji, Igor K. (35) prethodno je bio u jednoj crnogorskoj bolnici – navodno s 27 rana od metaka po rukama i nogama. Prebačen je na kliniku u Hannoveru na vlastitu želju, a troškove liječenja snosi sam jer u Njemačkoj nema zdravstveno osiguranje.

-->

- Ne može biti da u bolnicu bude primljen privatni pacijent koji dobro zarađuje, a da porezni obveznici za to moraju dodatno platiti, izjavio je Matthias Karsch, predsjednik Saveza sindikata pripadnika kriminalističke policije Donje Saske za novine Hannoversche Allgemeine. Karsch zahtijeva da bolnica u Hannoveru snosi najveći dio troškova za osiguranje Igora K. „Pored toga", dodaje Karsch, „policajci koji su svakodnevno angažirani na osiguranju bolnice nedostaju na nekim drugim mjestima".

Prema informacijama tih njemačkih novina, policija osigurava i suprugu pacijenta iz Crne Gore, Suzanu K. Za sada se ne zna koliki su troškovi tih dodatnih mjera osiguranja.

Beogradski mediji ranije su prenijeli da je Igor K. pripadnik tzv „škaljarskoga klana“ koji je prije oko tri tjedna ranjen u zetskom naselju Balijače. Mediji već mjesecima izvještavaju o „ratu između škaljarskog i kavačkog klana" u Crnoj Gori koji se prenio i na susjedne zemlje, a evo sada i na Njemačku.

Pranje novca?

Liječenje ranjenog crnogorskog mafijaša postalo je u međuvremenu i političko pitanje u Njemačkoj. „Ne može se isključiti mogućnost da on liječenje plaća novcem od kriminalnih transakcija", izjavio je Jörg Bode, zastupnik liberala (FDP) u parlamentu Donje Saske. Kako prenosi list Bild, Bode je vladi te njemačke pokrajine poslao službeni upit: „Može li Medicinski fakultet u Hannoveru isključiti mogućnost da plaćanje računa za troškove liječenja (Igora K.) predstavlja pranje novca?"

Bild podsjeća da je Igor K. bio upleten u trgovinu narkoticima i da je zbog toga bio i u zatvoru. U raciji koju je u prosincu 2017. godine provela crnogorska policija, oduzeti su mobilni telefoni, noževi, jedna mačeta, dva automobila i 182.450 eura u gotovini. Stručnjak za kazneno pravo Clemens Anger za Bild kaže: „Ako klinika u Hannoveru prihvati novac od pacijenta do kojeg se došlo kriminalnim aktivnostima, onda ona može biti osumnjičena za sudjelovanje u pranju novca."

Propisi nalažu da banka mora obavijestiti mjerodavne državne ustanove u slučaju da postoji ikakva sumnja prilikom novčanih transakcija. To podrazumijeva i da taj novac može biti zaplijenjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:30